Χρήστος Κολοβός: Διασφάλιση υγείας δημοτών. Καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο μας.


Του κ. Χρήστου Κολοβού.
Ταξίαρχος ε.α. Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου.

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτή περιγράφεται στη Διακήρυξη της ίδρυσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σε καιρούς ύφεσης, ένας οργανωμένος Δήμος, οφείλει να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των δημοτών του ως κόρη οφθαλμού, με καθορισμό προτεραιοτήτων στον τομέα της δημόσιας υγείας και με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού, με τη μέγιστη αποδοτικότητα των περιορισμένων πόρων του.
Ο Δήμος Ξηρομέρου, το 2013, για τη διασφάλιση και προστασία της υγείας των δημοτών του, προέβηκε για πρώτη φορά μέχρι τότε (αν δεν κάνω λάθος), στην καταπολέμηση των κουνουπιών από εδάφους, με άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας σε επιλεγμένες περιοχές του φυσικού και περιαστικού συστήματός της, όλων των Δημοτικών ενοτήτων του, με ιδίους πόρους του Δήμου.
Βασικός ευνοϊκός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι τα στάσιμα λιμνάζοντα νερά, λύματα, χαντάκια, φρεάτια, ρέματα εντός οικισμών, καλαμιές κλπ. Οι ψεκασμοί αφορούν κοινόχρηστους χώρους και διενεργούνται από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο με εγκεκριμένα σκευάσματα. Δεν προβλέπονται ψεκασμοί σε ιδιωτικούς χώρους και κατοικίες. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η εξάλειψη εστιών στάσιμων νερών, καθώς και ο ψεκασμός με ιδιωτικά μέσα των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.
Το πιστοποιημένο συνεργείο που ανέλαβε το 2013 την εκτέλεση του έργου, περιήλθε στα χωριά του Δήμου και ψεκάστηκαν επί του εδάφους δημόσιοι εξωτερικοί χώροι, όπως φρεάτια αποχέτευσης ομβρίων , δρόμοι, χώροι με στάσιμα ύδατα όπου ήταν δυνατόν κλπ. 
Τα επόμενα έτη δεν έγινε καμία καταπολέμηση κουνουπιών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, παρά τις παρεμβάσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, για τη συνέχιση του προγράμματος ανά έτος, με τη δικαιολογία ότι θα τα κάνει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια, (αν δεν απατώμαι), ποτέ δεν ήρθε στο Ξηρόμερο το 2014-15-16.
Οι Δήμοι Αγρινίου - Μεσολογγίου - Ναυπάκτου - Ακτίου Βόνιτσας, έχουν και για εφέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Δεν έχω πληροφόρηση για την Αμφιλοχία.
Η σχετική δαπάνη για το Δήμο μας εκτιμάται περί τις 15.000 € και πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί όπως ανέφερα και χθες 22/5, για άλλη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνδυασμό με σχετική αναμόρφωση Προϋπολογισμού και τους υπάρχοντες κωδικούς για το πρόγραμμα μυοκτονίας και απεντόμωσης σε δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.