Αποκαλυπτική έκθεση από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Πρωταθλητές οι Δήμοι στη διαφθορά.Πρωταθλητισμό στη... διαφθορά κάνουν οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αφορά στη διετία 2015 - 2016 και σε 871 ελέγχους, που διενεργήθηκαν.
Από αυτούς, σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα, εκ των οποίων:
 • Οι 119 αφορούν σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις,
 • Οι 39 σε Νομικά Πρόσωπα.
 • Οι 24 σε υπουργεία.
 • Οι 19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
 • Οι υπόλοιπες 15 σε Περιφέρειες.
Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, αφορούσαν υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 
Ωστόσο, αρκετοί από τους ελέγχους αφορούσαν στην οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σε υποθέσεις δημοσίων έργων - συμβάσεων, σε ζητήματα πολεοδομικής φύσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα Δήμων.
Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης - ελέγχου του 2016, οι 133 από αυτές (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της διοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων.
Οι 85, από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε Δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.
Ποσοστό της τάξης του 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α' βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 Δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Περίπου 6 στους 10 ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Σώμα είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών υπουργών, παραγγελιών δικαστικών ή εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης τόνισε ότι από τα συμπεράσματα της έρευνας «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες».

8 σχόλια:

 1. Α μάλιστα
  Πέφτω από τα σύνεφα
  Δεν είχα ακούσει τίποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
   ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ
   ΤΙΠΟΤΑ-ΤΙΠΟΤΑ.

   Διαγραφή
  2. εγω κατι ειχα ακουσει

   Διαγραφή
  3. ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
   ΠΡΟΕΚΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 14
   ΠΗΓΑ ΚΙ ΕΚΑΝΑ
   ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

   Διαγραφή
  4. Ολοι ετσι λεμε αλλα τους ιδιους ψηφιζουμε και ξαναψηφιζουμε
   και την κυριακη το βραδυ των εκλογων
   μαζικα τα χαλια μας πανηγυριζουμε

   Διαγραφή
  5. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   θα ειχε σημασια να ξεραμε και την κομματικη καταμομη της αποδεδειγμενης διαφθορας
   και για να ειμαστε ακριβοδικαιοι

   Διαγραφή
  6. Αγαπητέ 2.21. Αφιερωμένο το τραγουδάκι σε σένα, επειδή μου άρεσε το σχόλιό σου. Να είσαι καλά και καλό καλοκαίρι να έχουμε.

   https://www.youtube.com/watch?v=-nAH97GazGo

   Διαγραφή
  7. χωρις ευρω ,
   μου φαινεται λιγο δυσκολο το καλοκαιρι

   Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.