Ομηρική Ιθάκη. Αμφιβολίες και ερωτήματα. Νυχτερινή περιπλάνηση στο Ιόνιο.


Του κ. Νικολάου Θωμά Νταή 
σ. Συμβολαιογράφου.

Φεγγαρόλουστη Αυγουστιάτικη νύχτα! Σιωπή επικρατεί στον κόσμο, που έχει πλημμυρίσει τον προαύλιο χώρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», για να παρακολουθήσει την πνευματική - ιστορική εκδήλωση «ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ».
Μέσα στη σαγηνευτική σιγαλιά της νύχτας μια φωνή αρχαϊζουσα και με αρχαϊζον ύφος ακούγεται!
Είναι η φωνή του δικού μας Βονιτσιάνου μελετητή της Ιστορίας και Ιστορικού Συγγραφέα κ. Στέλιου Ντίνου, που μας καλεί να περιπλανηθούμε και μεις, να ψάξουμε και να φτάσουμε στην Ομηρική Ιθάκη του Πορθητή της Τροίας Οδυσσέα!
Καθηλωμένος και άφωνος ο κόσμος τον ακούει με αμείωτο ενδιαφέρον και προσοχή!
Με καρφωμένα τα μάτια του στην οθόνη βλέπει μορφές των Ομηρικών χρόνων, νησιά του Ιονίου, που διεκδικούν το καθένα χωριστά την ταύτιση του με την Ομηρική Ιθάκη, θέσεις, ερείπια και ευρήματα, που μας επεξηγεί ο ίδιος ο κ. Ντίνος αλλά, υπό την καθοδήγηση του, και οι μαθητές της γνωστής «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ», που είναι μαθητές του Γυμνασίου Κανδήλας και Λυκείου Μύτικα.
Αγωνία και Νόστος (νοσταλγία) μας κυριεύουν να βρούμε την πραγματική και αληθινή Ομηρική Ιθάκη, που πολλοί αμφιβάλλουν για την σημερινή και υποστηρίζουν και έχουν αντίθετες γνώμες και απόψεις!
Ο Οδυσσέας περιπλανάται να επιστρέψει στην Πατρίδα του την Ιθάκη, στο Βασίλειό του, στην πιστή σύζυγό του Πηνελόπη, την κόρη του Ικάριου και της Ιοκάστης και αδελφή του Λευκάδιου και του Αλυζέα, που πολλοί υποστηρίζουν, και ο δικός μας κ Σπύρος Ζαβογιάννης, ότι κατάγονταν από εδώ από την Αρχαία Αλυζία μας, και στον γιο του Τηλέμαχο.
Στην νήσο των Φαιάκων (Κέρκυρα) ένας εκ των Βασιλέων των Φαιάκων, ο 13ος ο Αντίνοος, τον ρωτάει: «Ξένε από ξύλο και πέτρα δεν είσαι; Ποια είναι η Πατρίδα σου;» 
Και ο Οδυσσέας του απαντάει: «Αυτή δε χθαμαλή, πανυπερτάτη, ει’ν ‘αλί κείται προς ζόφον προς ηω τ΄ η ελαιόντες». (Αυτή χαμηλή, ιδιαίτερα υψηλή στη θάλασσα ίσταται προς τη Δύση, και εκείνες δε μακριά, και προς την αυγή και τον ήλιο). Δηλαδή η Ιθάκη είναι χαμηλή, αλλά ιδιαίτερα υψηλή είναι στη θάλασσα (στις ακτές) προς τη Δύση, ενώ τα άλλα νησιά μακριά, προς την Ανατολή και προς τον ήλιο.
Από εδώ αρχίζουμε να ψάχνουμε που είναι η Ομηρική Ιθάκη! Η Λευκάδα; Η Πλαγιά; κοντά στις απέναντι Ακαρνανικές ακτές; που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με στεριά και τα πράγματα περιπλέκονται, όταν ο Τηλέμαχος ρωτάει τον Οδυσσέα πατέρα του:
«Με τα πόδια ήρθες;»
Από την Λευκάδα και την Πλαγιά μας περιπλανά και πάμε στην σημερινή Ιθάκη, όπου στον σημερινό Αετό ήταν τα Ανάκτορα του Οδυσσέα!
Η θάλασσα είναι ήρεμη και με το πλεούμενο του Οδυσσέα περνάμε στο Αρκούδι, στην Κεφαλλονιά, στην Ζάκυνθο, και στην Άτοκο, στις Εχινάδες Νήσους, απέναντι από τον Αστακό.
Υποψίες και υπονοούμενα αλλά και ερωτήματα και αμφιβολίες και για τα Νησιά αυτά!
Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις, άγχος και νοσταλγία, να καταλήξουμε που είναι η Ομηρική Ιθάκη του Οδυσσέα!
Ευχόμαστε οι διχογνωμίες και αμφισβητήσεις για την θέση της Ομηρικής Ιθάκης να έχουν αίσια και αναμφισβήτητη κατάληξη. Η ιστορία έχει ανάγκη και επιθυμεί την πραγματική αλήθεια ΜΟΝΟΝ αυτή! Απεχθάνεται το ψέμα.
Την αλήθεια ποθούμε και Νοσταλγούμε. ΝΟΣΤΟΣ!
Αυτήν μας δίδαξε και η Ομήρου Οδύσσεια και αυτήν διακήρυξες και συ, αγαπητέ φίλε Στέλιο Ντίνο, στον Μύτικα στις 9-8-2017, στην μαγευτική , σαγηνευτική και αξέχαστη αυτή βραδιά, που ήταν μια αναβάπτιση στην μοναδική Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία!
Ο Προορισμός να είναι να φτάσουμε στην μία, μοναδική και ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ Ιθάκη.
Κλείνω με τα λόγια του Καβάφη: 

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι 
νάναι μακρύς ο δρόμος
γεμάτες περιπέτειες, γεμάτες γνώσεις
πάντα στο νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φτάσιμο εκεί είν’ ο προορισμός σου»

Καληνύχτα Στέλιο Ντίνο! Ακούραστε και ανήσυχε ερευνητή της Ιστορίας!
Ας μην τελείωνε ποτέ η νύχτα αυτή!
Μας μέθυσες με της Ιθάκης το κρασί!
Μας μάγεψες με των σειρήνων την φωνή!

Μύτικας Αιτωλ/νίας 9-8-2017

Νίκος Θωμάς Νταής
σ. Συμβολαιογράφος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.