Τρία χρόνια δημοτική αρχή. Αξιολογούμε τα πεπραγμένα.

Του κ. Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Δημότης Ξηρομέρου.

Ανικανότητα, αδιαφορία και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος έφεραν το Δήμο Ξηρομέρου στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Ας δούμε αναλυτικά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, μιας και η ίδια απαξιεί ή δεν τολμά να παρουσιάσει στους δημότες το δικό της απολογισμό (ερχόμενη σε αντίθεση και με το ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που τον προβλέπει).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ «ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» 2014.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
Σύγχρονη οργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ανασύνταξη του (Ο.Ε.Υ.) Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας και στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Αλλαγή μοντέλου διοίκησης του Δήμου.
Άμεση εξυπηρέτηση και σεβασμός στον Πολίτη.
Για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών η νέα Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Δήμου. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει θα αναβαθμίσουμε τα τοπικά συμβούλια και θα τους μεταβιβάσουμε όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινότητα του Πολίτη όπως την ύδρευση (αντλιοστάσια, εσωτερικά, εξωτερικά δίκτυα κτλ), την αποχέτευση, την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τα νεκροταφεία, την αγροτική και εσωτερική οδοποιία με ταυτόχρονη εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων. Στους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα της υπογραφής των πάσης φύσεως πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κλπ δημοσίων εγγράφων που αιτούνται οι Πολίτες.
- Απολύτως τίποτα δεν έγινε, καμία πρωτοβουλία, βήμα πίσω ολοταχώς και στους προέδρους καμία εκχώρηση πρωτοβουλίας, καμία απολύτως αρμοδιότητα δράσης και ούτε την ετήσια πάγια αποζημίωση. 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
Άμεση προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής θα είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών και η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
- Καμία επίλυση σε κανένα πρόβλημα της καθημερινότητας και όσον αφορά την ποιότητα ζωής μάλλον εννοούσαν τη δική τους!

ΥΔΡΕΥΣΗ.
Η ύδρευση αποτελεί δικαίωμα του Πολίτη και υποχρέωση του Δήμου.
Για το λόγο αυτό από την πρώτη μέρα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους πολίτες πλήρη επάρκεια νερού άριστης ποιότητας.
- Εδώ έχουν το ρεκόρ της ανικανότητας, της απάθειας, αφού σχεδόν όλοι οι δημότες πίνουν νερό χύμα από διάφορες πηγές, με το ανάλογο τίμημα βεβαίως βεβαίως, μιας και η δημοτική αρχή δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες να εξασφαλίσει πλήρη και συνεχή επάρκεια νερού άριστης ποιότητας. στους δημότες. Απεναντίας σπαταλά χιλιάδες ευρώ για επισκευές ζημιών σε δίκτυα και αντλιοστάσια απαρχαιωμένα (αλήθεια γιατί επιλέγουν τις επισκευές από τη λύση του προβλήματος;) Ο Αστακός και τα χωριά διψούν και η δημοτική αρχή απολαμβάνει το μαρτύριο τους!

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
Πρώτο μέλημα μας θα είναι η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων, θαλασσών, παραλιών, αλσυλλίων κτλ.
Θα προβούμε άμεσα στην προμήθεια του απαραιτήτου μηχανολογικού κλπ εξοπλισμού καθαριότητας, καθιερώνοντας ταυτόχρονα την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα Δήμο πεντακάθαρο σε όλα τα χωριά χωρίς καμία εξαίρεση.
- Θα παρακαλούσα τη δημοτική αρχή να μειώσει λίγο τον αγώνα της για τα παραπάνω και να κρατήσει δυνάμεις και για άλλους τομείς. Τόση καθαριότητα και τόση ανακύκλωση δεν την αντέχουμε!!! Τα σύγχρονα μηχανήματα που βλέπουμε στους δρόμους, είναι τα χέρια των υπαλλήλων καθαριότητας;
Για ανακύκλωση μάλλον θα εννοούσαν τα λόγια και τις υποσχέσεις τους.
Από το 2015 έληξε η προθεσμία υποβολής σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων και φυσικά ο Δήμος δεν την κατέθεσε ως ο νόμος ορίζει.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ.
Προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας για περισσότερο φως παντού με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.
- Πάντως στα χωριά έχουμε ακόμα παλιά φωτιστικά που ίσα - ίσα φέγγουν… Εξάλλου βολεύει να μας έχουν στα σκοτάδια.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED για εξοικονόμηση ενέργειας έως 60% και μάλιστα με δανειοδότηση από την ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω του παρακαταθηκών και δάνειων.
Δε βαριέσαι που να αλλάζουμε τώρα λάμπες!!και γιατί εξοικονόμηση χρημάτων;

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα προχωρήσουμε άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας.
- Το καλοκαίρι που ήμουν στο χωριό αυτό που θαύμασα ήταν ότι μετακινιόμουνα με τούτη τη συγκοινωνία . Ξέχασα το αυτοκίνητο σας λέω!!!. Λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας εννοείται, και πας όπου θες με άνεση. Μπράβο στο ΚΤΕΛ…!!!

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Παροχή κινήτρων στον Τομέα του Τουρισμού.
Υλοποίηση προγραμμάτων αγροτουρισμού.
Θρησκευτικός τουρισμός: Ανάδειξη των χώρων: Λιγοβίτσι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γεώργιος Πόρτας Μπαμπίνης, Προφήτης Ηλίας Καραϊσκάκη, Ζωοδόχος Πηγή Αρχοντοχωρίου, Αγία Παρασκευή Κανδήλας, Αγία Σοφία Μύτικα.
Δημιουργία και λειτουργία περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.
Ίδρυση του τουριστικού γραφείου ενημέρωσης, διαφήμισης και προβολής του Δήμου και της Περιοχής μας.
Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δημιουργία οργανωμένων πλαζ σε Αστακό και Μύτικα.
Προστασία, αξιοποίηση, καθαριότητα ακτών και δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.
Κατασκευή μαρίνας σε Αστακό και Μύτικα.
Επισκευή και συντήρηση στο λιμάνι του Αστακού - τουριστική αξιοποίηση του.
Διοργάνωση θαλάσσιων εκδρομών.
Δωρεάν μετακίνηση των πολιτών κάθε καλοκαίρι για θαλάσσια μπάνια σε όλες τις παραλίες του Δήμου απ' όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Αστακού και κατασκευή νέου βιολογικού στο Μύτικα προκειμένου να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ανάδειξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού – Προβολή όλων των θρησκευτικών μνημείων, εκκλησιών του Δήμου.
Αξιοποίηση των λιμνών Οζερού και Αμβρακίας.

- Ένα ένα γιατί εδώ είναι πολλά: Στα κίνητρα δεν ξέρω τι εννοούσαν αλλά, αν καταλάβω από το πρόβλημα με το ανύπαρκτο νερό του Αστακού, τότε ναι έδωσαν κίνητρα να μη πατήσει κανείς το πόδι του στον ΑΣΤΑΚΟ. Κάτι άλλο ως κίνητρο πραγματικό δεν νομίζω ότι ξεχνώ .Η μαρίνα σκαφών που έταξαν και δυο μάλιστα αποδείχθηκε κενό περιεχομένου και τα πάντα φιλοξενούνται στο μικρό λιμανάκι του Αστακού όπως κάποια σκάφη μόνο για διανυκτέρευση, τα καΐκια και τα βαρκάκια που χωράνε προς το παρόν... και μας αρκεί. Η έλλειψη όμως οργανωμένης Μαρίνας στερεί αρκετά έσοδα από το Δήμο, προβολή, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. 
- Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα γίνει όταν κάποια στιγμή περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Για το Μύτικα τι να πω: αν πρόκειται να προγραμματιστεί σαν του Αστακού καλύτερα να το ξανασκεφτούν.
Τώρα τι σόι αξιοποίηση των λιμνών είχαν στο μυαλό τους, δεν μπορώ με το λίγο μυαλό που έχω εγώ ο ταπεινός και φτωχός πολίτης να το καταλάβω. Ίσως εκ παραδρομής από καμιά βιβλιογραφία να το έγραψαν. Τα υπόλοιπα περί αξιοποιήσεων μνημείων κλπ τα βλέπουμε καθημερινά. Πλήρης εγκατάλειψη των περισσοτέρων προσβασιμότητα τριτοκοσμική, ανύπαρκτος σχεδιασμός αξιοποίησης και προβολής. Ο επιβλητικός Ναός του Άγιου Γεωργίου στο παλιό χωριό του Βασιλόπουλου, κατασκευή του 1900, και ο βυζαντινός της Ζωοδόχου Πηγής στο Αρχοντοχώρι, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν και πολλά άλλα μνημεία στο Ξηρόμερο.

ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ.
Διάνοιξη, χαλικόστρωση, ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επικοινωνία των αγροτών σε ολόκληρη την περιοχή με άμεσο στόχο την αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης έκτασης που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος (με πιστώσεις από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής).
Ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα βοσκοτόπων έτσι ώστε να κατασκευαστούν δρόμοι προσπέλασης σε όλους τους δημοτικούς βοσκότοπους, στέγαστρα ομβροδεξαμενές, ποτίστρες κτλ που θα βοηθήσουν στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία των σφαγείων του Αστακού.
Επέκταση ηλεκτρικών δικτύων για την εξυπηρέτηση των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων.
Στήριξη των ΤΟΕΒ , εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων και υποδομών.
Πλήρης στελέχωση κτηνιατρείου και γραφείου γεωργικής ανάπτυξης με απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι αγρότες στην καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, ενισχύσεων, να ενημερώνονται σωστά και άμεσα για τα νέα κοινοτικά προγράμματα (ανασυγκρότηση της υπαίθρου, πρόγραμμα νέων αγροτών, νέες καλλιέργειες κτλ.)
Σεμινάρια - Ημερίδες για τους αγρότες και τα προϊόντα τους από ειδικούς επιστήμονες.
Μελέτη και κατασκευή νέου σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου Αστακού για την εξυπηρέτηση και στήριξη των αλιέων και ιχθυοκαλλιεργητών.
Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Ομάδες Αγροτών.

- Πραγματικά 20 ημέρες στο χωριό τις χάρηκα όσο ποτέ. Κάποια στιγμή μπλόκαρε το λιγοστό μυαλό μου από αυτά που έβλεπα και δεν το πίστευα. Είναι δυνατόν έλεγα σε όποιον έβρισκα, να αξιωθώ στη περιοχή μου να δω τόσα πολλά σε τόσο λίγο δημαρχιακό διάστημα; Αγρότες ενημερωμένοι για τα πάντα, κτηνιατρική φροντίδα, δεξαμενές ομβρίων υδάτων για τα ζώα, δρόμοι παντού και με ΙΧ. Εκεί που έπαθα την πλάκα μου ήταν όταν πρωτοαντίκρισα τα κτηνοτροφικά πάρκα, μέχρι και αιρκοντίσιον είχαν τοποθετήσει για τα ζώα, τέτοια εξέλιξη μιλάμε. Αστειεύομαι φυσικά και στενοχωριέμαι συγχρόνως για την εγκατάλειψη των αγροτοκτηνοτρόφων.
Όμως την παράσταση σε όλον αυτό τον οργασμό ανάπτυξης και επενδύσεων κλέβουν τα σφαγεία του Αστακού.
Εκεί ο επισκέπτης θα δει πώς εμείς οι πανέξυπνοι του κόσμου μελετήσαμε πριν χρόνια ένα βιολογικό και για τα σφαγεία και για την πόλη. Δυο σε ένα δηλαδή όπως τα σαμπουάν. Σκέφτηκαν οι άνθρωποι: αν είναι να έχουν βιολογικό τα σφαγεία και όχι η πόλη είναι άδικο. Αν είναι να έχει η πόλη και όχι τα σφαγεία πάλι είναι άδικο. Οπότε έφτιαξαν ένα και για τα δυο έργα για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Τώρα και μετά από 10 χρόνια, περιμένουν να συνδεθούν και τα δυο στο βιολογικό ο οποίος δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΠΟΤΕ!!!
Και αν δεν λειτουργήσει ο βιολογικός της πόλης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία, αλλά, για να λειτουργήσει ο βιολογικός χρειάζονται ακόμα έργα και μετά να δούμε το κόστος. Συμφέρει τους δημότες να συνδεθούν ή όχι; Μέχρι τότε γιοκ ΣΦΑΓΕΙΑ. και φυσικά απώλεια εσόδων, θέσεων εργασίας, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
Το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» του δώσαμε και κατάλαβε, καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο κάτι σαν χιονοδρομικό ένα πράγμα!!!
Χάθηκαν 350.000 € για το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και 350.000 € για το ΤΟΕΒ Φυτειών, χρήματα που είχαν εξασφαλίσει προηγούμενοι Δήμαρχοι, γιατί δεν έκαναν το διαγωνισμό που έπρεπε και τώρα λόγω οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ δεν υπάρχει ρεύμα, άρα δεν υπάρχει άρδευση, άρα δεν υπάρχει καλλιέργεια.
Χάθηκαν επίσης 1.300.000 € από το ταμείο «Μολυβιάτη» για τα πυρόπληκτα.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ.
Άμεση συντήρηση και επισκευή της δημοτικής οδοποιίας έτσι ώστε να είναι άνετη και ασφαλής η επικοινωνία σε όλα τα χωριά και ιδιαίτερα στους δρόμους Αστακός - Πηγάδια - Παλαιομάνινα και Χρυσοβίτσα - Βαλόστρατο.
Ασφαλτόστρωση εσωτερικής οδοποιίας σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα χωρίς καμία εξαίρεση.
Πρόταση χρηματοδότησης για την επέκταση του έργου (β' φάση) του νέου οδικού άξονα Κουβαρά - Φυτείες - Αστακός και Φυτείες - Παπαδάτου - Κατούνα - Μύτικας (από πιστώσεις του ΕΣΠΑ).
Παρεμβάσεις με έργα ουσίας στον οδικό άξονα Κουβαρά - Άγιος Στέφανος - Ρίβιο δίπλα στην εθνική οδό.
Διαμόρφωση κόμβου επί της Εθνικής Οδού στη θέση Λάσπη (Τ.Δ. Παπαδάτου).
Πρόταση σύνταξης μελέτης και χρηματοδότησης του έργου κατασκευής νέου δρόμου Πλατυγυάλι - Αστακός (από πιστώσεις ΕΣΠΑ).
Συντήρηση και επισκευή του επαρχιακού οδικού άξονα Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα των κατολισθήσεων.
Δέσμευση μας είναι μην υπάρχει κανένα ποιμνιοστάσιο και καμία αγροτική εκμετάλλευση χωρίς δρόμο και ηλεκτρικό ρεύμα.

- Εδώ σε κάποια σημεία έριξαν λίγο άσφαλτο σε κάποια άλλα λίγα μπαλώματα και ότι έργο οδοποιίας κατασκευάζεται είναι της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Οι δρόμοι μας πάντως είναι της δεκαετίας του 1980 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το δε Πλατυγιάλι - Αστακός, όνειρο θερινής νυκτός, αν και ένα τέτοιο έργο δεν είναι αποκλειστικά του Δήμου, αλλά χρειάζεται συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου και Ε.Ε.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.
Άμεση ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου Αστακού.
Κατασκευή χλοοτάπητα - μικρών κερκίδων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Επισκευή - συντήρηση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα χωριά χωρίς καμιά εξαίρεση (αποδυτήρια, ηλεκτροφωτισμός κτλ).
Στήριξη - συνεργασία με όλους τους αθλητικούς συλλόγους με ταυτόχρονη προώθηση του μαζικού αθλητισμού.
Υποστήριξη - συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού.

- Εδώ ναι έκαναν έργο. Ολοκλήρωσαν το κλειστό γήπεδο - γυμναστήριο Αστακού, που ήταν στα μπετά τουλάχιστον οχτώ χρόνια. Παρέλαβαν μια μελέτη με προϋπολογισμό, μετά την έκπτωση του εργολάβου, 1.172.000 € περίπου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, μόνο 657.000 € και τα υπόλοιπα 515.000€ θα ήταν η συμμετοχή του Δήμου. Το ολοκλήρωσαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο και κατάφεραν να κοστίσει 1.500.000 € περίπου, όχι λιγότερα, και χωρίς να υπολογίζονται τα έργα του περιβάλλοντος χώρου τα οποία όταν γίνουν δεν θα φτάσουν τα 100.000 €; 
Και επειδή είμαστε μάγκες και φημιζόμαστε για την απλοχεριά μας και να είμαστε εντάξει και με τον χορηγό μας, τα 800.000 € τα βάλαμε από το ταμείο του Δήμου, αφού για λόγους που δεν γνωρίζω, εγώ ο με λίγο μυαλό πολίτης, από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δεν πήραμε σεντς παραπάνω ούτε ψάξαμε να το εντάξουμε και κάπου αλλού για χρηματοδότηση.
Γιατί τώρα ανέβηκε το κόστος του έργου κατά 300.000 €; Μα γιατί ανέβηκε κατηγορίες ο μπασκετικός Αίολος στην Α2 και έπρεπε να παίζει σε γήπεδο προδιαγραφών Α2 κατηγορίας, όπως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -0 ΑΕΚ - Π.Α.Ο ένα πράγμα. Τέτοιες βλέψεις είχε η διοίκηση της ομάδας. Δηλαδή πληρώσαμε 300.000 €, ως δημότες, παραπάνω από τα αρχικά 515.000 € για να ικανοποιήσουμε τα όνειρα του χρηματοδότη της ομάδας, ο οποίος άκουσον άκουσον, αφού όλα του τα φτιάξαμε, όπως τα ζήτησε και πληρώσαμε και το κόστος του επιχειρηματικού του εγχειρήματος, σε μια νύχτα αποφάσισε (δική του ομάδα είναι, λογαριασμό θα μας δώσει), να την κατεβάσει δυο κατηγορίες κάτω και να πάει ξανά στη Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία, που θα μπορούσε να παίζει στο γήπεδο που αρχικά είχε σχεδιαστεί με το 1.172.000 €. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό ή για να μην είμαι αφελής μια τρύπα νααααααα… στα ταμεία του Δήμου και των δημοτών, ο οποίος Δήμος τρέχει τώρα να πάρει δάνειο 1.300.000 € για να καλύψει τα τρομερά ελλείμματα του. Και το κερασάκι ήρθε από την εργολάβο η οποία είχε εξωσυμβατικά (ασυνήθιστο για το Δήμο μας… πλάκα κάνω) έργα 175.000 €, τα οποία τα διεκδίκησε μέσω του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, έβγαλε διαταγή πληρωμής με κατάσχεση στο λογαριασμό του Δήμου. Τώρα, γιατί πήγαν στα δικαστήρια για μια οφειλή που την αναγνωρίζει ο Δήμος και δεν πληρώθηκε με την νόμιμη οδό, αυτό το ξέρουν μόνο οι δυο πλευρές …και όλος ο κόσμος. Εγώ θα πω μόνο αυτό που είπε ο Δήμαρχος, ότι αυτό έγινε γιατί η Περιφέρεια δεν τα ενέκρινε, επειδή δεν ήταν γραμμένα στον Προϋπολογισμό του Δήμου και ότι το κλειστό έπρεπε να τελειώσει, γιατί μας πίεζε η ομάδα του ΑΙΟΛΟΥ, που έπρεπε να παίξει στο γήπεδο μιας και είχε ανέβει κατηγορία. Δηλαδή πιο απλά έπρεπε να μελετηθούν τα ποσά, να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό και να ανατεθούν τα έργα, όπως ορίζει ο ΝΟΜΟΣ. Εμείς όμως κάτι τέτοια γραφειοκρατικά και νομιμότητες τα μασάμε και κάνουμε αυτό που ξέρουμε, ΒΟΥΡ στην κατασκευή και μετά έχουμε τη γνωστή μέθοδο της δικαστικής οδού. Και όλα αυτά γιατί μας πίεζαν οι επιτυχίες του Αίολου και μας περίμενε και η Α1 κατηγορία, τρομάρα μας. Σημειωτέων ότι αν ο Αίολος ανέβαινε στην Α1 κατηγορία, το γήπεδο έπρεπε πάλι να αναβαθμιστεί, άλλα έξοδα για το Δήμο…ευτυχώς σωθήκαμε προς το παρόν.
Τι είπατε… με αυτά τα χρήματα έφτιαχναν βιολογικό στα σφαγεία; Μα τα σφαγεία αγαπητοί μου δεν εξυπηρετούν χορηγούς αλλά κτηνοτρόφους… συνέλθετε τώρα!
Περιττό να πω ότι κανονισμός λειτουργίας του κλειστού δεν υπάρχει, υπεύθυνος δεν έχει ορισθεί, κοστολόγηση ετήσιων εξόδων και εσόδων δεν υφίσταται και το γήπεδο χρειάζεται την τακτική του συντήρηση και φροντίδα. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ; Μα τα κορόιδα εμείς!
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στον αθλητισμό του τόπου. Όσο για τα υπόλοιπα γήπεδα που έταξαν, ΝΑΙ τα γήπεδα στα χωριά, όσα έχουν, σφύζουν από ζωή και μου άρεσαν τα χορταράκια, γαϊδουράγκαθα κλπ και τρέχουν τα κατσίκια, ο λαγός και η χελώνα και τώρα που το θυμήθηκα, εκείνο το 5 x 5 στο χωριό μου (Βασιλόπουλο), τρία χρόνια το μελετούν και το φτιάχνουν και τρία χρόνια τα 12.000 € του Προϋπολογισμού εξαφανίζονται και 5 x 5 δεν γίνεται. Όχι δηλαδή ότι με 12.000 € φτιάχνεις 5 x 5 με συνθετικό χλοοτάπητα… αλλά λέμε τώρα για να περνά η ώρα και να ξεγελάμε τους ‘’ιθαγενείς’’.
Παιδικές χαρές δεν τις αναφέρουν στο πρόγραμμα τους, θα είχαν το λόγο τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλες μα όλες δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας και έπρεπε σε όλες να είχαν βάλει λουκέτο, βάσει και συγκεκριμένης αυστηρής οδηγίας του Υπουργείου Eσωτερικών.
Η ανευθυνότητα τους εγκληματεί απέναντι στις αθώες και ανέμελες ψυχούλες των παιδιών μας. ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και ευχή να μη μας βρει το κακό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Ίδρυση λαογραφικού μουσείου.
Ανάδειξη και προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς (Παλαιομάνινα - Ναός Διός Καραού Αστακός - Αλυζία - Αρχαίες Φυτείες - Κόροντα κτλ) και πνευματικής δημιουργίας.
Δημιουργία εμβλήματος Δήμου Ξηρομέρου.
Προστασία και προβολή όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Δήμου.
Στήριξη και συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους είτε εδρεύουν στο Δήμο είτε εκτός καθώς επίσης και με τις ομοσπονδίες τους.
Ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων - παραδόσεων χωρίς καμιά εξαίρεση.
Δημιουργία Φιλαρμονικής του Δήμου σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.

- Εδώ, για να μη γελάσω μόνος μου, τα μόνα βιβλία που πήρα από τον Αστακό ήταν αγορασμένα και μάλιστα από το πολύ καλό βιβλιοπωλείο το Βιβλιοδρόμιο. Όλα τα άλλα, για να τα έχεις, χρειάζεται να νιώθεις ότι σου είναι απαραίτητα. Έτσι και στην εξουσία, αν δεν το νιώθει η ίδια, πώς θα το μεταδώσει στους άλλους; ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ μηδέν για να μην πω μείον.
Λαογραφικό μουσείο ναι ιδρύθηκε στον Αστακό, αλλά από το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Αστακού.
Πράγματι στηρίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους, για να κάνουν μουσικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, στα χωριά τους. Χρηματοδοτεί αυτές τις εκδηλώσεις, που κάποιες είναι και πολύ καλές, αλλά χρειάζεται καλύτερο συντονισμό και πολυμορφία.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Αστακού.
Ανάπλαση πλατειών, δημοσίων χώρων και χώρων αναψυχής σε όλα τα χωριά και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με προτεραιότητα στα Πηγάδια.
Ανάπλαση παραλιών Αστακού - Μύτικα - Αγριλιάς - Παλιόβαρκα - Μαραθάκι κτλ.
Προστασία, ανάδειξη και καθαρισμός αλσυλλίων.
Δενδροφύτευση κοινόχρηστων χώρων.
Δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ.

- Το απόλυτο κενό. Ποια ανάπλαση, ποια δεντροφύτευση, ποια αξιοποίηση παραλιών, ποια ανάπλαση πλατειών μιλάμε; Ανάπλαση εργολαβιών Ναι!!! Το δημοτικό πάρκινγκ πολύ καλό, αλλά μόνο η πλατεία και τα πεζοδρόμια δεν φτάνουν… Η μόνη επισκέψιμη με κάποια υποδομή παραλία είναι αυτή της περιοχής Αρχοντοχωρίου στη θέση Παλιόβαρκα - Λύσιμο - Παλιομάγαζα και αυτό λόγω ιδιωτών που επένδυσαν και είναι πολύ καλή και μπράβο τους.
Ιστορικό κέντρο!!! Τον βρήκαμε τώρα τον τίτλο, που όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά κάνουν τα αδύνατα δυνατά να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Η τελευταία ανάπλαση έγινε επί κοινοτάρχη Λάμπρου Πιτσούλια, την οποία, δεν πρόλαβε να τελειώσει λόγω εκλογών και την τέλειωσε στην πρώτη θητεία του, επί Καποδιστριακού Δήμου, ο Πυθαγόρας Σαμαράς.
Στο χωριό μου με ομολογία του σημερινού Δημάρχου, δεν πρόκειται να κάνει κανένα έργο, γιατί έχω το θράσος να υπάρχω εγώ εκεί και όσο υπάρχω θα τιμωρεί το χωριό μου με μηδενικό έργο. Απόλυτη και απροκάλυπτη στοχοποίηση ατόμου. Παλιό… το έλεγαν και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, για να δικαιολογηθούν ή για να με στοχοποιήσουν στους συγχωριανούς μου.
Ευτυχώς που δεν κατάγομαι και από τα άλλα χωριά και τη γλύτωσαν την τιμωρία και σφύζουν από έργα ανάπλασης. Τυχεροί που είστε συνδημότες μου!!!

ΥΔΡΕΥΣΗ.
Άμεση προτεραιότητα μας είναι η οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης του Δήμου που ταλανίζει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια.Αξιοποίηση - καλλιέργεια των υπαρχόντων πηγών υδροδότησης και εξέταση της δυνατότητας εξεύρεσης νέων ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του Δήμου.
Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων όπου απαιτείται για την οριστική λύση της υδροδότησης των κατοίκων.
Ολοκλήρωση του έργου δικτύου ύδρευσης του παραλιακού άξονα Μύτικας - Παλιόβαρκα και επέκταση αυτού μέχρι την παραλία Αγριλιά.
Αντικατάσταση εξωτερικών - εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, κατασκευασμένων από αμίαντο και κατασκευή νέων όπου κρίνεται απαραίτητο.

- Απολύτως τίποτα, το απόλυτο κενό. Εγκληματική αδιαφορία, κενό πολιτισμού. Μηδενικό ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής του δημότη, αφού το νερό είναι το βασικό αγαθό για την επιβίωσή του και ειδικά σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού υποβαθμίζει τη ζωή και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου οδηγώντας τον σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης. Η εικόνα σε μπάνιο σπιτιού στον Αστακό, που δείχνει ότι χρησιμοποιούν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού για την καθαριότητα του σώματος ή στο Αρχοντοχώρι, που δεν έχουν καν νερό στις βρύσες τους, δείχνει καθαρά την απουσία στοιχειώδους σεβασμού στον άνθρωπο, που τον ξευτιλίζουν καθημερινά.
Το απαγορευτικό της Διεύθυνσης Υγιεινής για όλα σχεδόν τα νερά των χωριών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, όχι μόνο στην επάρκεια, αλλά και στην ποιότητά τους. Λίγη τσίπα αν υπήρχε, έπρεπε όλοι τους να είχαν παραιτηθεί λόγω ανικανότητας να λύσουν το πρόβλημα του νερού.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ.
Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα, καθαρισμοί ρεμάτων κτλ για την προστασία των Πολιτών και της περιουσίας τους.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα χωριά Βάρνακας, Αστακός, Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκη, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους χείμαρρους.
Αξιοποίηση των πηγών της Άνω Κανδήλας, αφού πρώτα νομιμοποιηθούν, κατά τους χειμερινούς μήνες χωρίς να επηρεάζεται το φυσικό μνημείο των καναλιών.

- Άστο καλύτερα. Απολύτως τίποτα, το απόλυτο κενό. Εγκληματική αδιαφορία, κενό πολιτισμού.

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ.
Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύεται να δώσει άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Αστακός, Μύτικας και άλλα χωριά με τα νεκροταφεία, είτε επεκτείνοντας τα ήδη υπάρχοντα όπου είναι δυνατό, είτε δημιουργώντας νέα νεκροταφεία όπου απαιτούνται.

- Παραμένει ίδια κατάσταση, το αδιαχώρητο στον Αστακό, καμία ενέργεια προς επίλυση. Ευτυχώς που δεσμεύτηκαν, γιατί αλλιώς ποιος ξέρει…

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.
Δημιουργία σχεδίου χωρικής - οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ).
Άμεση ολοκλήρωση της επέκτασης σχεδίου πόλης Αστακού - Μύτικα καθώς και πράξεις εφαρμογής.
Χωροθέτηση - Χρήση γης για πολεοδομική ανάπτυξη σε όλο το παραλιακό κομμάτι του Δήμου.
Καθορισμός αιγιαλού και παραλίας σε όλο το παραλιακό τμήμα του Δήμου.

- ΜΗΔΕΝ, για γέλια ή για κλάματα; Όλα τα είχε η Μαργιορή τα χωροταξικά τη μάραναν!!! Μου άρεσε πάντως η χωροθέτηση παραλιών που μετά από αυτή γέμισαν οι παραλίες και πάνω στη θάλασσα τροχόσπιτα, καλύβες, σκηνές παντού και όπως - όπως. 
ΣΧΟΟΑΠ αν ρωτήσει κάποιος οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν τι σημαίνει.


ΠΑΙΔΕΙΑ.
Διεκδικούμε:
Την κατασκευή νέου Γυμνασίου Αστακού.
Τη δημιουργία νέου Δημοτικού - Νηπιαγωγείου Μύτικα.
Την προσθήκη αιθουσών σε σχολικές μονάδες, όπου απαιτούνται.
Δημιουργία - λειτουργία ολοήμερων σχολείων.
Άμεση συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτιρίων έτσι ώστε να είναι λειτουργικά καθώς επίσης και ανάπλαση - διαμόρφωση σχολικών αύλιων χώρων σε συνεργασία με τους διευθυντές και τους φορείς των σχολικών μονάδων.

Στηρίζουμε:
Το δικαίωμα όλων των μαθητών του Δήμου να απολαμβάνουν σωστή παιδεία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας και θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να μην κινδυνέψει μελλοντικά καμία σχολική μονάδα.

- Το Γυμνάσιο δεν το είδα που έγινε, έχω πρόβλημα με τα μάτια δεν βλέπω καλά τις μίνι μακέτες τύπου πλεϊμομπίλ…
Στο Μύτικα κάτι ξεκίνησε ή ξεκινάει πραγματικά και αυτό με πολύ πίεση από το mytikapress και άλλους ιδιώτες, καθώς η παραχώρηση του οικοπέδου είχε λήξη πριν από 4 χρόνια και την ίδια στιγμή είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου. ΚΩΜΩΔΙΑ! 

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ.
Η υγεία είναι δικαίωμα του Πολίτη και θα αγωνιστούμε για:
Άμεση στελέχωση των κέντρων υγείας Αστακού και Μύτικα με το απαραίτητο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Επάνδρωση των αγροτικών ιατρείων με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.
Προμήθεια ιατρικού και παραϊατρικού εξοπλισμού.
Ίδρυση - λειτουργία δημοτικής τράπεζας αίματος.
Συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι.
Στήριξη και ποιοτική αναβάθμιση των παιδικών σταθμών.

Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων με:
Σύσταση γραφείου καταγραφής των ΑμεΑ και λοιπών ευπαθών ομάδων του Δήμου.
Σύνταξη μελέτης για την παρέμβαση με έργα που θα διευκολύνουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.

- Για τα ΑΜΕΑ καλύτερα να μη μιλήσω, ούτε για το Κέντρο Υγείας, γιατί αυτά είναι γενικότερα θέματα που η δημοτική αρχή πρέπει να πρωταγωνιστεί και να πιέζει για το καλύτερο. Αν αυτό το πέτυχε, φαίνεται στην καθημερινότητα του πολίτη.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, το Πλατυγιάλι, το λιμάνι του Αστακού και του Μύτικα είναι οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο Δήμος. Θα αγωνιστούμε και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πιστεύουμε πως μέσω των επενδύσεων αυτών μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίλυση της ανεργίας των νέων του Δήμου μας.

- Αν τα εργαλεία για την ανάπτυξη του τόπου ήταν αυτά που αναφέρει στο πρόγραμμα, τότε έχει αποτύχει οικτρά σε όλα τα μέτωπα. Γιατί όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με κάποιο από αυτά, αλλά γιατί ούτε που σκέφτηκαν να ασχοληθούν με τέτοια θέματα. Τα μόνα έργα που έγιναν και γίνονται είναι μικροέργα της απλής καθημερινότητας - μπαλώματα, δηλαδή και μέχρι του ποσού που θα μπορούν να δοθούν έστω και προκλητικά και παράνομα, με απ’ευθείας αναθέσεις για εξυπηρέτηση των πελατών - χορηγών - ψηφοφόρων. Τα 2.300.000 € στη διετία έτσι για πλάκα, δεν το λες και μικρό ποσό και όλα με απ’ ευθείας ανάθεση στους ίδιους!!!
Ψήφισε το πενταετές με καθυστέρηση δυο ετών και αυτό γιατί αν δε το ψήφιζε,  δεν θα ίσχυε ο Προϋπολογισμός. Για την εφαρμογή του βέβαια καμία συζήτηση. Κάνουν του κεφαλιού τους.


- Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στο Δήμο μας εν έτει 2017 και εμείς, οι δημότες εννοώ, πίνουμε φρέντο χαλβαδιάζοντας τη θάλασσα οσμίζοντας τη βρώμα της παραλίας του Αστακού, έχοντας και τον καημό μας που δεν θα δούμε και Α1.
Μας αρκεί όμως το να φαινόμαστε από το να είμαστε. Είναι και αυτό κάτι.
Τρία χρόνια το απόλυτο τίποτα στο απόλυτο κενό στην απόλυτη πτώχευση, ανικανότητα που σπάει κόκκαλα.
Κατάρρευση κάθε αξίας, υποβάθμιση περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων και της καθημερινότητάς τους. Υπανάπτυξη, μιζέρια, κακομοιριά, απαξίωση θεσμών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο ωχ αδερφισμός, η ιδιοτέλεια, η ανικανότητα και οι προσωπικές πολιτικές με μάτι στο δούναι και λαβείν έφτασαν το Δήμο στο πάτο, ποιο πάτο δεν έχει και, αν συνεχίσουν, ο πάτος θα τρυπήσει για να βρεθούμε στο απόλυτο κενό. Το λυπηρό είναι ότι όσοι διαχειρίζονται τις τύχες του Δήμου δεν είναι ξένοι ή αλλοδαποί, είναι οι φίλοι μας της διπλανής πόρτας, ο γείτονας, ο συγγενής, ο ξάδελφος, ο συμμαθητής και λες, πως γίνεται να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στον τόπο τους, στους συμπολίτες τους; Εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε τους εαυτούς μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας .Πόσο άχρηστοι πρέπει να είμαστε για να το κάνουμε; Κι’ όμως το κάνουμε και δεν ντρεπόμαστε καθόλου γι’ αυτό!
- Η μεγαλύτερη δύναμη σε μια δημοκρατία είναι η δύναμη του πολίτη. Η αλλαγή έρχεται, όταν κινητοποιηθούν και το ζητήσουν οι απλοί άνθρωποι και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό το δημόσιο συμφέρον. 
Έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε; θα δείξει ο χρόνος.
- Προσοχή σε όσους προσπαθούν να βρεθούν κοντά στους δυνατούς και χρηματοισχυρούς, μήπως και πάρουν την εύνοια τους.
Την εύνοια στους σοβαρούς και άξιους την δίνει μόνο μια υγιής κοινωνία και όχι οι κατά διαστήματα αστέρες των βεγγαλικών και πολλών προσωπικών χορηγιών.
Οι έχοντες, καλό θα ήταν, αν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν, να επενδύουν σε αυτόν με αναπτυξιακά έργα και θέσεις εργασίας ή με ευεργετήματα τύπου αειμνήστου Καραμούζη, Δημητρούκα και με ότι άλλο οι ίδιοι νομίζουν και που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους.
Οι παλιές πρακτικές των ισχυρών, αλλοίωσαν το χαρακτήρα και τις αξίες του ανθρώπου και δημιούργησαν εξαρτήσεις, καθόλου τιμητικές για την προσωπικότητά του. Δημιούργησαν πελάτες σε μόνιμη ανάγκη και συνεχή επαιτεία και όχι πολίτες δημιουργικούς και χρήσιμους για τον τόπο τους. Στην εξάρτηση τον πρώτο λόγο τον έχει ο ισχυρός και πάντα για λογαριασμό του. Καιρός να το αντιληφθούμε, γιατί ο τόπος μας χρειάζεται τους πολίτες του και όχι τους καιροσκόπους .
- Αφιερώνω σε μας τους πολίτες τους στίχους από το ποίημα «ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ» που αποδίδετε στον Pablo Neruda αλλά λέγετε ότι είναι της Martha Medeiros 
"ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ" (Muere lentamente). Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει το βήμα του, όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει. Αργοπεθαίνει όποιος έχει την τηλεόραση για μέντορα του. Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια, που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο, που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα. Αργοπεθαίνει όποιος δεν "αναποδογυρίζει το τραπέζι" όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω από ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του, έστω για μια φορά στη ζωή του, να ξεγλιστρήσει απ' τις πάνσοφες συμβουλές. Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει το μεγαλείο μέσα του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν αφήνει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη κακή του τύχη ή για τη βροχή την ασταμάτητη. Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά όταν τον ρωτάν για όσα ξέρει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντα πως για να 'σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής. Μονάχα με μια φλογερή υπομονή θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Παναγιώτης Ηλ. Χολής, δημότης Ξηρομέρου.
Σημ: Ο απολογισμός είναι της δικής μου κρίσης και ουδεμία σχέση έχει με την κρίση των συνδημοτών μου. Τυχόν ταύτιση απόψεων με πολλούς ή λίγους θα είναι εντελώς τυχαία. Η όποια κριτική είναι καθαρά επί πολιτικής και όχι επί προσωπικής συμπεριφοράς και αφορά εκλεγμένα πρόσωπα σε θεσμικούς φορείς. Πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις στην πολιτική συμπεριφορά, αρκεί να μας το αποδεικνύουν όσοι νομίζουν ότι αδικούνται.
Πολλοί της συμπολίτευσης μπορεί να μη συμφωνούν με τον Δήμαρχο, αλλά από τη στιγμή που στηρίζουν τις πολιτικές του, έχουν την ίδια ευθύνη στα θετικά και τα αρνητικά. Αν κάποιος νομίζει ότι έκανε λάθος στην επιλογή του οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του δημόσια.
Αν διαφωνούν με την δίκη μου κρίση στο έργο τους, οφείλουν όχι να με λοιδορήσουν, αλλά να κάνουν το χρέος τους με έναν δημόσιο απολογισμό έργου, απέναντι σε μας του απλούς δημότες - πολίτες και να αντικρούσουν με επιχειρήματα την όποια κριτική υπάρξει. ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ.

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

2 σχόλια:

  1. Την επόμενη φορά που φορείς θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, ας φροντίσουν ταυτόχρονα να κοστολογήσουν τα προγραμματά τους και αυτό εάν θέλουν να προστατέψουν το κύρος και την αξιοπιστία λόγων και έργων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο φιλτατε δεν εγινε και δεν προκειται να γινει ποτε...
    απο κανενα.
    Πολυ ενδιαφερον το αρθρο του κ. Χολη.Θα ειχε μαλιστα ακομη
    μεγαλυτερο ενδιαφερον μια παρομοια αναλυση-ελεγχος των
    προγραμματων ΟΛΩΝ.Οχι μονο στο Δημο αλλα και των κομματων
    που μας εφεραν τα Μνημονια.Γιατι το θρασος τους ειναι τοσο
    μεγαλο που θελουν να μας κυβερνησουν-σωσουν...ξανα.
    Αυτο θελουμε;Ολοι οι αποτυχημενοι στο κλουβι τους...και οι
    σημερινοι... δηθεν αριστεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.