Στο εξωπραγματικό 3.813.800,51 € το ύψος των απ' ευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής έως σήμερα. Η δική μας γνώμη.


Στο εξωπραγματικό ποσό (για το μέγεθος του Δήμου μας) των 3.813.800,51 € (τριών εκατομμυρίων οκτακοσίων δέκα τριών χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ και πενήντα ένα λεπτών), έφτασαν οι απ' ευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής έως σήμερα.
Εμείς σαν Blog, προς διευκόλυνση των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράφουμε και αθροίζουμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»).
Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:
1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.
Τονίζουμε ότι αυτά που δημοσιοποιούμε είναι ήδη δημοσιοποιημένα έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανοικτά και προσβάσιμα στον καθένα.
Κάποιες λίγες από τις απ' ευθείας αναθέσεις πιθανόν να έχουν ανακληθεί ή να έχει γίνει και αντιλογισμός τους, δηλαδή να μην έχουν εκτελεστεί τελικά. Το πόσες από αυτές έχουν ενταλματοποιηθεί και πόσες όχι, είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.
Καταγράψαμε 554 απ' ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 3.813.800,51 €. Δεν καταγράψαμε πάρα πολλές απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1000 €, που αφορούν κυρίως προμήθειες κρεοπωλείου, αρτοποιείου, αναλώσιμων, προμηθειών και μικροεργασιών για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.
Επίσης σας ενημερώνουμε, ότι πολύ φυσιολογικά, ο Δήμος Ξηρομέρου έχει διαθέσει σε πιστώσεις μέχρι σήμερα, ένα ποσό που με πρόχειρους υπολογισμούς, ξεπερνά σίγουρα τις 80.000 €, για αμοιβές Δικηγόρων, ένεκα των πολλών νομικών υποθέσεων που αντιμετωπίζει, από τους πιστωτές του κυρίως.

Η δική μας γνώμη για τις απ' ευθείας αναθέσεις με σύντομες αναφορές:
 • Οι απ' ευθείας αναθέσεις με βάση το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 είναι νόμιμες και προβλέπονται, κατ' εξαίρεση όμως και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
 • Στο Δήμο Ξηρομέρου τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι ο κανόνας και η διαγωνιστική διαδικασία η εξαίρεση. Το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων του Δήμου Ξηρομέρου έχει διακινηθεί μέσω απ' ευθείας αναθέσεων.
 • Στο Δήμο Ξηρομέρου, πάλι τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι απ' ευθείας αναθέσεις δεν εφαρμόζονται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπως ο Νόμος προβλέπει, γι αυτό και προκύπτει το ακριβώς προηγούμενο που αναφέρουμε.
 • Παρότι οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εξ' ορισμού αδιαφανής διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες είναι ίδιες. Οι απ' ευθείας αναθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένας Δήμος και όσο μικρότερος και πιο υποστελεχωμένος είναι ο Δήμος (σαν τον δικό μας), τόσο πιο απαραίτητες είναι και πάρα πολλές από αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Παράδειγμα σε προμήθειες, σε αναλώσιμα και εργασίες για τους Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, Σχολεία, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες. Αλλά αυτές αφορούν κυρίως μικροποσά και εξυπακούεται ότι πρέπει επίσης να εφαρμόζονται σε πραγματικά έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα.
 • Οι απ' ευθείας αναθέσεις που ενοχλούν είναι αυτές που το τίμημα είναι υπερβολικό (υπάρχει γνώση και επαφή με την πιάτσα για να κρίνουμε) και το χειρότερο από όλα, οι αόρατες. Αυτές είναι αναμφίβολα μη νόμιμες (με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου), όχι ως προς την διαδικασία, αλλά ως προς την ουσία.
 • Κανόνας πρέπει να αποτελεί η διαγωνιστική διαδικασία και όχι οι απ' ευθείας αναθέσεις μέσω των κατατμήσεων, ώστε να επωφεληθεί το Ταμείο του Δήμου μας και οι δημότες από την προσφερόμενη έκπτωση.
 • Είναι ενοχλητικό να βλέπουμε τα ίδια ονόματα να εισπράττουν μεγάλα ποσά αθροιστικά. Πρέπει να μπουν όλοι στο παιχνίδι, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και να κερδίσει ο Δήμος μας από αυτόν.
Εμείς καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν το καθήκον τους και να ρίξουν μία ματιά και προς τον πολύπαθο Δήμο Ξηρομέρου, ο οποίος κατά την γνώμη μας, κάθε μέρα που περνά καταστρέφεται οικονομικά.
Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Αποκεντρωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών (κύριε Σκουρλέτη γνωρίζετε τίποτα;), πιθανόν και αυτή η Δικαιοσύνη να πρέπει να ερευνήσει πίσω και σε όσο βάθος χρόνου κρίνει. Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε για τις απ' ευθείας αναθέσεις τα ξέρουν καλύτερα από εμάς και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ο έλεγχος στον Δήμο Ξηρομέρου επιβάλλεται.
Δείτε εδώ το αρχείο Excel με όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα.

6 σχόλια:

 1. 3.813.000 ευρω. ÷ 40 μηνες = 95.000 ευρω/μηνα
  απευθειας αναθεσεις κατα μεσο ορο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με αυτά που διαβαζουμε ...
  στο τέλος θα παμε ολοι μας στο Δαφνί
  και θα μας αφιερώνουν και εκεινο το τραγουδι :στον πληθυντικο του Μανωλη Μητσια
  οι τρελλοι


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά δακρύζουν λυπημένα,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

  Στη ξενιτιά με στεναγμούς βραδιάζει ξημερώνει,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά βραδιάζει ξημερώνει,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

  Έχετε για ψηλά βουνά και κάμπη με τα δάση,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά και κάμπη με τα δάση,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

  Θα σ’ αγαπώ, θα σ’ αγαπώ ώσπου να ξεψυχήσω,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά ώσπου να ξεψυχήσω,
  αχ πατρίδα μου γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κριμα ντροπη και αισχος

  αναζητηται λιγο φιλοτιμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ

  ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ?? ΤΑ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΟΛΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ολα αυτά τα λεφτά Ολα , έγιναν έργα.
  Για το καλό μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.