Παναγιώτης Στάικος: Υπέρτατος Νόμος, η προσπάθεια και η υποχρέωση κάθε γιατρού, για τη σωτηρία της ζωής του ασθενή, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.


Του κ. Παναγιώτη Στάικου.

Όλα πήγαν κατ' ευχήν με την μεγάλη εγχείριση του τραυματία του τoυφεκισμού. Πράγματι χθες οι γιατροί της Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στους οποίους η γνώση, η ικανότητα και η εμπειρία περίσσευαν, έκαναν με απόλυτη επιτυχία την επέμβαση, με την οποία αντιμετώπισαν πλήρως την αιμορραγία, αλλά και τις βλάβες στο έντερο, που ευτυχώς δεν ήταν κοντά στον σφικτήρα, γιατί τότε θα ήταν αναγκασμένος για όλη του την ζωή, να έχει μόνιμη κολοστομία (δηλαδή σακουλάκι στην κοιλιά για να μαζεύονται τα κόπρανα) και σήμερα ανήμερα της γιορτής του βγαίνει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (πράγματι ωραίο δώρο).
Για τέτοιους γιατρούς της Δημόσιας Υγείας τρέφω απέραντη εκτίμηση, σεβασμό, θαυμασμό και αγάπη.!!! Για κάτι ανθρωπάκια, που υπάρχουν στον χώρο μας, καλύτερα να μην ειπώ τίποτα.
Για να ακολουθήσει και άλλη επέμβαση μετά από λίγες ημέρες, αφού ο τραυματισμός ήταν βαρύτατος και μετά από 6 μήνες η άλλη επέμβαση για την πλήρη ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του εντέρου. Αλλά αυτά είναι τα εύκολα.
Τα δύσκολα και αφού δεν συμβεί καμιά επιπλοκή, πράγμα το οποίο ευχόμαστε ολόψυχα, πέρασαν. Εμείς οι γιατροί δεν σώζουμε την ζωή κανενός, με ότι κάνουμε.
Απλά κάνουμε το καθήκον μας, αν το κάνουμε, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε όχι μόνο από τον νόμο, αλλά και από τον Όρκο του Ιπποκράτη που δώσαμε και κυρίως από την Συνείδηση μας.
Η προσπάθεια και η υποχρέωση κάθε γιατρού για την σωτηρία της ζωής του ασθενή, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, πρέπει να είναι Υπέρτατος Νόμος, στον οποίο οι άλλοι νόμοι είναι δευτερεύουσας σημασίας ή σε κάποιες περιπτώσεις άνευ σημασίας, αφού και αν ο γιατρός βρεθεί στο Δικαστήριο, κανένας Δικαστής δεν υπάρχει περίπτωση να τον δικάσει, γιατί στην προσπάθεια του να σώσει την ζωή ασθενούς, του οποίου η ζωή κινδύνευε άμεσα, παρέβη κάποιους νόμους της Πολιτείας.
Ας διαβάσουν κάποιοι Ηρακλειδείς του στέμματος των νόμων λίγο την Αντιγόνη του Σοφοκλή, θα τους βοηθήσει ίσως, να γίνουν άνθρωποι και μην σέρνονται στο χώμα.
Αυτό ας το καταλάβουν καλά κάποιοι κουφιοκέφαλοι πολίτες, αλλά και γιατροί που λένε διάφορες ανοησίες, παρουσιαζόμενοι ως αυτόκλητοι υπερασπιστές της «νομιμότητας». Ε σκασμός επί τέλους.!!!!
Για δε τον γιατρό, ο οποίος όταν κάνει το καθήκον του, το κάνει με Έπαρση, Αυτοπροβολή, Αυτοπαρουσίαση, Αυτοπροσδιόριση, Υπέρμετρο Θεαθηνισμό ή κάθε μορφής ιδιοτέλεια, εμένα μου προκαλεί απέχθεια και αηδία, για να τις έχω και εγώ ως γιατρός.!!!! 

Παναγιώτης Στάικος 

Ιατρός

Στον Θανάση που βγαίνει σήμερα από τη ΜΕΘ, με του οποίου την οικογένεια με συνδέουν ισχυρότατοι δεσμοί οικογενειακής φιλίας, η οποία ξεκίνησε από τον παππού του, όταν ήμουν πολύ νέος, αφιερώνω αυτό το υπέροχο τραγούδι του αγαπημένου μου Μάνου Λοΐζου, σε ποίηση του μεγάλου φιλέλληνα Τούρκου Ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ:



Η ζωή δεν είναι παίξε - γέλασε. Πως τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ’ τη ζωή δεν είναι.!!!!


Για τη ζωή.

Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε.
Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά.
Όπως, να πούμε, κάνει ο σκίουρος.
Δίχως απ’ όξω ή από πέρα να προσμένει τίποτα.
Δε θα `χεις άλλο πάρεξ μοναχά να ζεις.

Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε.
Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά.
Τόσο μα τόσο σοβαρά.
Που έτσι, να πούμε, ακουμπισμένος σ’ έναν τοίχο.
Με τα χέρια σου δεμένα.
Ή μέσα στ’ αργαστήρι.
Με λευκή μπλούζα και μαύρα ματογυάλια.
Θε να πεθάνεις, για να ζήσουνε οι άνθρωποι,

Οι άνθρωποι που ποτέ δε θα `χεις δει το πρόσωπό τους.
Και θα πεθάνεις ξέροντας καλά.
Πως τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ’ τη ζωή δεν είναι

Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά.
Τόσο μα τόσο σοβαρά.
Που θα φυτεύεις, σαν να πούμε, ελιές ακόμα στα εβδομήντα σου.
Όχι καθόλου για να μείνουν στα παιδιά σου.
Μα έτσι, γιατί το θάνατο δε θα τονε πιστεύεις.
Όσο κι αν φοβάσαι.

Μα έτσι, γιατί η ζωή θε να βαραίνει πιότερο στη ζυγαριά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.