Το αναλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επικρατεί στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ευρύτερα και της Ευρώπης.


Μία μελέτη που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 σας παρουσιάζουμε σήμερα και αφορά τα εκλογικά συστήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα τοπικά δημοψηφίσματα όπως και την διεθνή εμπειρία σε συσχετισμό με την Ελλάδα.
Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για πολίτες που θέλουν να ξέρουν με στοιχεία το θέμα και όχι να γίνονται έρμαιο των καθεστωτικών αντιλήψεων διατήρησης των κεκτημένων, που δεν θέλουν καμία αλλαγή και διατυπώνουν δημόσια και με σοβαροφάνεια το επιχείρημα ότι το 2% θα εμποδίζει τα πάντα στην λειτουργία των Δήμων, αλλά πως θα γίνεται αυτό μόνο στο δικό τους το μυαλό το ξέρουν. Και το υπόλοιπο 98% τι θα κάνει; Απλά θα κοιτά; Αν δεν είναι αυτές οι απόψεις τσαρλατανισμοί, τι είναι;
Σε αυτή την μελέτη αναδεικνύεται ότι στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ευρύτερα και της Ευρώπης, το σύστημα για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και των όποιων αιρετών συλλογικών οργάνων βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση εδώ και αρκετά χρόνια.
Δείτε εδώ την μελέτη.

3 σχόλια:

  1. Αυτά για όσα πολιτικά κόμματα επικαλούνται ως πρότυπο τις χωρες της Ευρώπης και θελουν να λεγονται Ευρωπαϊκα κόμματα,
    αλλά σε θεματα αυτοδιοικησης δέν θελουν να ακολουθησουν τα παραδείγματα χωρών της Ευρώπης,προφανώς για μήν χάσουν τους κομματικούς τους δημαρχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει τεραστια διαφορα στην νοοτροπια διακυβερνησης ενος σλλου Ευρωπαικου Κρατους και της πατριδας μας. Τεραστια. Εμας μας βολευει η (δικαια κατα τα αλλα) απλη αναλογικη. Αλλα αν στην Ελλαδα της απλης αναλογικης κυβερνησει ποτε το πρωτο σε ψηφους κομα, να μου τηλεφωνησετε. Δεν λεγω οτι δεν ειναι καλη η απλη αναλογικη. Τουναντιον. Ηδη την χαρακτηρισα δικαια. Αλλα ας μην γινομαστε ξαφνικα Ευρωπαιοι σε οτι μας βολευει. Ας μεινει η Ελλαδα χωρις κυβερνηση (συμπεριλαμβανομενης της Τοπικης Αυτοδιοικησης), βλεπε Γερμανια προσφατως, Βελγιο ελαφρως στο παρελθον κλπ, θα παρουμε τα ντουφεκια επειδη δεν θα λειτουργει τιποτα. Ποσο μαλλον στους ΟΤΑ που αποτελει την ΠΛΕΟΝ ανοιχτη πληγη της κοινωνιας μας. Οταν θελουμε λοιπον να κανουμε ....Ευρωπαικες συγκρισεις, ας το κανουμε στη σωστη βαση και με τους ορους και προυποθεσεις που θετουν οι ευρωπαικες κοινωνιες. Διοτι ενα απο τα βασικα ερωτηματα (τα αναπαντητα) τελικα ειναι το αν ανηκουμε στην Ανατολη η στη Δυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο κρίσιμο θέμα της απλής και γνήσιας αναλογικής, ως δημοκρατικότερο και δικαιότερο εκλογικό σύστημα έναντι του σημερινού εκλογικού συστήματος,
    οι αιρετοί εκπρόσωποι στον δήμο μας ας αφήσουν τις σεβαστές κομματικές τους "ταυτότητες" σε αυτό το θεμα και να αφουγκραστούν την βούληση της τοπικής μας κοινωνίας, που αναζητά λύσεις στα σύνθετα θέματα-λύσεις στα προβλήματα με ευρύτερες συναινέσεις για το καλό της κοινωνίας του δήμου μας.
    Ευχαριστώ !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.