Μεταρρύθμιση ολκής και μέγα ζητούμενο, η ακομμάτιστη, ανεξάρτητη και διεκδικητική τοπική αυτοδιοίκηση.


Ποτέ δεν ήμασταν, ούτε είμαστε εναντίον των πολιτικών κομμάτων και πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα κόμματα πρέπει να υπάρχουν ως κυρίαρχο συστατικό της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειοψηφία των προηγμένων κρατών. Σίγουρα υπάρχουν παθογένειες και πολύ νοσηρά φαινόμενα στην λειτουργία τους, όπως και σε όλο το κεντρικό πολιτικό σύστημα, αλλά αυτό είναι μία άλλη και πολύ μεγάλη συζήτηση, στο πως δηλαδή θα εκλείψουν όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται και πως θα έχουμε εμβάθυνση της Δημοκρατίας προς όφελος της ζωής και της θέσης όλων των πολιτών, αλλά όποιος καταφέρεται εναντίον τους και υποστηρίζει την εξαφάνιση των πολιτικών κομμάτων από την κεντρική πολιτική σκηνή, θα πρέπει να καταθέσει και την πρόταση του και μετά τι;
Όμως η αδήριτη ανάγκη ύπαρξης των πολιτικών κομμάτων, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτά να εισβάλουν και σε όλα τα πεδία του κοινωνικού γίγνεσθαι και της καθημερινότητας των πολιτών και να έχουμε το φαινόμενο της κομματοκρατίας, όπου σαν λέξη και έννοια έχει αποκτήσει αρνητικό πρόσημο. Τα κόμματα είναι φορείς απαραίτητοι για να λειτουργήσει η κεντρική πολιτική σκηνή και η Δημοκρατία μας και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σταματούν και να περιορίζονται σύμφωνα με την γνώμη μας.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε με αφορμή τις επικείμενες εκλογές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας από τους πολλούς τομείς που θα έπρεπε να μην υπεισέρχονται τα κόμματα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο Α' βαθμός, είναι πως οι άνθρωποι που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε ένα τόπο, θα διαχειριστούν τα τοπικά προβλήματα, τις προοπτικές, την τύχη και το μέλλον του τόπου τους, άλλωστε αυτό δηλώνει και η λέξη Αυτοδιοίκηση και αυτά που περιγράψαμε παραπάνω δεν απαιτούν κομματικές ταυτίσεις.
Φυσικά δεν παραβλέπουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ρυθμίζει όλα τα θέματα (εκλογή, όργανα, χρηματοδότηση κ.α) καθορίζεται με αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως και πολλά από τα προβλήματα - θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν σημείο αναφοράς πάλι την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά αυτό ουδόλως αδυνατίζει την άποψη μας, τουναντίον την ενισχύει για την ανάγκη ύπαρξης μίας Αυτοδιοίκησης ακομμάτιστης, ανεξάρτητης και διεκδικητικής προς την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση.
Γνώμη μας είναι ότι θα αποτελέσει για την Ελλάδα μας μεταρρύθμιση ολκής, η ακομμάτιστη, ανεξάρτητη και διεκδικητική τοπική αυτοδιοίκηση και δυστυχώς αυτή η μεταρρύθμιση δεν γίνεται απλά να νομοθετηθεί, αλλά θα προκύψει κυρίως μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας και της σκέψης, αν όχι όλων των πολιτών, τουλάχιστον της πλειοψηφίας. Με άλλα κριτήρια, εκτός της κομματικής ταυτότητας, πολίτες ενός τόπου θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και δρώντας συλλογικά, να προσπαθούν να πάνε τον τόπο τους μπροστά. Το πάθημα της χρεοκοπίας της χώρας, μας, είναι ένα ισχυρό σοκ για να μας κάνει να σκεφτούμε σε πολλά θέματα τι έχει πάει λάθος όλα αυτά τα προηγούμενα πολλά χρόνια και ένα από αυτά είναι και η επιρροή των κομμάτων στα πάντα.
Θετικό σημάδι αποτελεί το γεγονός, ότι και η Κυβέρνηση στις διακηρύξεις της, από τα πιο επίσημα χείλη (Πρωθυπουργός, Υπουργός Εσωτερικών), δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση να θέλει να κινηθεί και αυτή την βούληση ήρθε να την υλοποιήσει πρακτικά με τον Κλεισθένη Ι, ο οποίος αναμφισβήτητα δημιουργεί γόνιμο έδαφος για αποκομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις τρανταχτές ελλείψεις, τις αστοχίες, τα λάθη του, σε γενικές γραμμές το πρόσημο βγαίνει θετικό κατά την γνώμη μας και ελπίζουμε ότι με περισσότερη τόλμη και αποφασιστικότητα, μία μετέπειτα νομοθετική παρέμβαση θα προσθέσει πολύ περισσότερα στο θετικά τελικά ισοζύγιο του Κλεισθένη Ι.
Θα κλείσουμε το σημερινό μας πόνημα, με την μικρή αναφορά μιας συζήτησης που είχαμε με ένα πολύ καλό φίλο πρόσφατα, γι αυτό το θέμα ακριβώς: «Φίλε είμαστε σε μία παραλία που είναι βρώμικη και γεμάτη σκουπίδια, σηκωνόμαστε να την καθαρίσουμε οι δύο μας και σηκώνονται μαζί με εμάς άλλοι πέντε και συμμετέχουν συλλογικά. Τους ρωτάς και σε νοιάζει τι κόμμα είναι; Φτιάχνουμε μία συλλογικότητα στη γειτονιά μας για να βοηθάμε αθόρυβα, με κάθε τρόπο, ανθρώπους γείτονες μας, γνωστούς μας που αντιμετωπίζουν οικονομική ανέχεια και έχουν ως και πρόβλημα επιβίωσης. Ρωτάς και σε νοιάζει όσοι συμμετέχουν σε αυτό το πράγμα τι κόμμα είναι;
Ο Δήμος είναι η παραλία μας, η γειτονιά μας, το σπίτι μας και με τους γείτονες και τους γνωστούς μας θα το καθαρίσουμε, δρώντας συλλογικά και χωρίς κομματικά διαπιστευτήρια».

1 σχόλιο:

  1. Η αποκομματικοποίηση θα αμβλύνει ή θα κατευνάσει και λίγο και τις δικαιολογημένες καμιά φορά κομματικές αντιπαραθέσεις
    κάτι ειναι κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.