Ενημερώνω τους συμπατριώτες μου για το σημερινό Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου.


Του Βασίλη Σούλα.
Τακτικό μέλος Δ.Σ.
Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου.

Ενημερώνω τους συμπατριώτες μου, ότι σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα Αστακού, είχαμε Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, με δύο συνεδριάσεις (τακτική και ειδική), με κύρια θέματα το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2019. Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα δημοσιοποιώ παρακάτω προς εσάς τους συμπατριώτες μου τις απόψεις μου για όλα τα θέματα της συζήτησης που έλαβα μέρος.
Όλα τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία, με μειοψηφούντα εμένα και με θετική ψήφο από τους παρόντες: Θεόδωρο Λιβάνη, Κώστα Γαλάνη, Χαράλαμπο Παπαχαραλάμπους και Ευσταθία Καρναβά. Απών ο Θωμάς Καρφής.

--------------------------------

Τακτική συνεδρίαση Δ.Σ.

Ερωτήσεις δικές μου και περιληπτικά το νόημα των απαντήσεων που πήρα κατά προσέγγιση.
1. Δήμαρχε μπορείτε να μας ενημερώσετε τι γίνεται με το καράβι του Αστακού και τις δύο ανταγωνιστικές γραμμές που θα λειτουργήσουν από Πάτρα και Μεσολόγγι. Μάλιστα για το Μεσολόγγι ακούμε και για δεύτερη εταιρεία που θα ανοίξει την ίδια γραμμή από εκεί. Πείτε μας τι εκτιμάτε; Κινδυνεύει η βιωσιμότητα της γραμμής του Αστακού; Έχετε μιλήσει με την εταιρεία; Δώστε μας μια ενημέρωση, γιατί ο κόσμος του Αστακού θέλει να μάθει τι συμβαίνει.
Απάντηση: Εκτιμώ ότι η γραμμή στον Αστακό δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και θα συνεχίσει κανονικότατα να υπάρχει και να είναι βιώσιμη. Δεν θα έχουμε πρόβλημα.

2. Δήμαρχε σε πρόσφατη συνέντευξη σας είπατε ότι καθορίστηκε η χερσαία ζώνη του λιμανιού του Μύτικα. Υπάρχει κάποιο έγγραφο που μπορούμε να δούμε; Γνωρίζω ότι σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχει η δημοσίευση ΦΕΚ. Υπάρχει ΦΕΚ; Υπάρχει κάποιο άλλο έγγραφο ή κάποια προφορική διαβεβαίωση; Δηλαδή έφυγε ο φάκελος με όλα τα χαρτιά και έχουμε απάντηση θετική; Υπάρχει διαβιβαστικό της αποστολής του φακέλου;
Απάντηση: Δεν είπα ότι καθορίστηκε η χερσαία ζώνη, είπα ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία και περιμένουμε να καθοριστεί η χερσαία ζώνη. Εδώ διαφώνησα με τον Δήμαρχο και επανάλαβα ότι ειπώθηκε από τα χείλη του επί λέξη: «.... προχωρήσαμε στον καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα, με ότι αυτό συνεπάγεται...», υπάρχουν τα σχετικά ηχητικά και δεν πρέπει να λέμε δημόσια πράγματα που δεν ισχύουν.
Ο φάκελος έχει πάει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, έχουμε πάρει θετικές γνωμοδοτήσεις από παντού, μάλιστα μας ζητήθηκαν και κάποιες διευκρινήσεις επί της μελέτης, θα απαντήσουμε και εκτιμώ ότι αρχές Καλοκαιριού θα έχουμε καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα, με την έκδοση και του σχετικού ΦΕΚ.
Επίσης για την χερσαία ζώνη του λιμανιού του Μύτικα, επανήλθαμε στο θέμα στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος και εκεί ανάφερα ότι επί 3 χρόνια έμπαινε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και δεν γινόταν, γι αυτό και εμείς σαν Μύτικας δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από κανένα πρόγραμμα όπως ο Αστακός, δεν μπορούμε να φάμε από το γλυκό που τρώει ο Αστακός είπα χαρακτηριστικά και η απάντηση που πήρα είναι: Γιατί δεν σας το έκανε ο δικός σας ο Πάνος Παπαδόπουλος όταν ήταν στο Λιμενικό Ταμείο ή τόσα χρόνια ο Τριποτσέρης ο κολλητός σας; Απάντησα ότι ο Πάνος έκατσε μόνο λίγους μήνες και εγώ δεν έχω κολλητούς. Επίσης είπα ότι έπρεπε να έρθουν το 4ο χρόνο οι επαγγελματίες του Μύτικα στο γραφείο σας για να προχωρήσει επιτέλους η χερσαία ζώνη και εκεί ο Δήμαρχος μου απάντησε: Ναι τους φοβήθηκα και το έκανα.

3. Δήμαρχε σε πρόσφατη συνέντευξη σας είπατε ότι το λιμάνι του Μύτικα πήρε περιβαλλοντικούς όρους (αυτό το γνωρίζω) και ότι το βουλιαγμένο λιμάνι θα προχωρήσει απρόσκοπτα. Δηλαδή παρακάμφθηκε η απόφαση του ΣτΕ; Το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο κατεδάφισης του 2017, όπου χάσαμε την δίκη ως Δήμος, δεν ισχύει; Πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα το βουλιαγμένο λιμάνι, αφού ακόμα δεν το έχουμε εντάξει κάπου, δεν υπάρχει δημοπρασία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχει ανάδοχος, δεν υπάρχει σύμβαση. Τι εννοείται θα προχωρήσει απρόσκοπτα σαν όλα τα προηγούμενα που ανάφερα να έχουν λυθεί;
Απάντηση: Από την Κτηματική Υπηρεσία έχω ενημέρωση ότι με τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμένα Μύτικα θα υπάρξει και νομιμοποίηση όλων των παρανομιών και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτή την ενημέρωση έχω και προς τα εκεί θα κινηθούμε και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Δικές μου θέσεις στα θέματα ημερήσιας διάταξης, για αναγραφή στα πρακτικά.
1. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Έτους 2019. 
Ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, φρόντισα εγκαίρως να στείλω τον περασμένο Δεκέμβριο γραπτώς τις προτάσεις μου για το υπό διαμόρφωση Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, όπου ζητούσα να δω αλλαγές σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα (δείτε εδώ). Οι προτάσεις μου πετάχτηκαν όλες στον κάλαθο των αχρήστων. 
Στο προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα διαπιστώνω με λύπη μου, ότι το συντριπτικό ποσοστό των οικονομικών πόρων, για 5η συνεχή χρονιά διατίθενται για τον Αστακό και αυτά τα λίγα που έρχονται στον Μύτικα, αφορούν τα γνωστά. Πάλι καθαρισμός του λιμανιού του Μύτικα, πάλι ηλεκτρολογικά, πάλι οι πλωτές και τέλος. 
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μύτικας δεν έχει ωφεληθεί μέχρι τώρα ΤΙΠΟΤΑ από το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου, του οποίου την ίδρυση όλοι χαιρετίσαμε. 
Ένας Μύτικας και κατά επέκταση μία Δ.Ε. Αλυζίας, με εξαιρετικές τουριστικές προοπτικές κατά γενική ομολογία, με ανθρώπους να επενδύουν ρισκάροντας αυτή την στιγμή, εκατομμύρια ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια τετράστερα και πεντάστερα, αλλά δυστυχώς η αιρετή τοπική διοίκηση είναι απούσα και κατώτερη των περιστάσεων. 
Συγκεκριμένα στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα έχουμε την παρακάτω κατανομή οικονομικών πόρων. Αστακός: 363.187 €. Μύτικας: 7.480 €. Αστακός & Μύτικας: 10.000 €. Δεν προσδιορίζεται: 23.865,24 €. 
Πραγματικά λυπάμαι που βλέπω και φέτος ένα Τεχνικό Πρόγραμμα απλή φωτοτυπία των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων, που φυσικά ως Μυτικιώτης που αγαπά τον τόπο του, δεν μπορώ επ' ουδενί να δώσω την θετική μου ψήφο σε αυτό που σήμερα εδώ συζητάμε. 

2. Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και Αξιολόγησης Προσφορών Προμηθειών – Υπηρεσιών Ν. 4412/2016 έτους 2019.
Γνωρίζω ότι πρόκειται για υποχρέωση εκ του νόμου να συγκροτηθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, όπως και οι άλλες που αναφέρονται από το 3ο θέμα έως το 7ο θέμα. Θα επιλέξω να μην ψηφίσω θετικά, μιας και διαφωνώ με την συνολική διαχείριση στο Λιμενικό Ταμείο και ας αναλάβει την ευθύνη η πλειοψηφία του Δ.Σ., που συμφωνεί με αυτή την διαχείριση να υπερψηφίσει και το ίδιο θα πω και στα υπόλοιπα παρόμοια θέματα από το 3 – 7. 

3. Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Ενστάσεων Προμηθειών – Υπηρεσιών Ν. 4412/2016 έτους 2019.
Τα ίδια με το θέμα 2. 

4. Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών Ν. 4412/2016 έτους 2019.
Τα ίδια με το θέμα 2. 

5. Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Υπηρεσιών Ν. 4412/2016 έτους 2019.
Τα ίδια με το θέμα 2. 

6. Ορισμός Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών Έργων της περ. α της παρ. 8 του άρθρου 221 του Ν. 4412/2016 έτους 2019.
Τα ίδια με το θέμα 2. 

7. Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής Έργων, η δαπάνη των οποίων ανέρχεται μέχρι του ύψους των 5.869,41 € χωρίς Φ.Π.Α. (7.158,70 € με Φ.Π.Α.) έτους 2019.
Τα ίδια με το θέμα 2. 

8. Διαπίστωση αδυναμίας Εκτέλεσης των Υπηρεσιών του άρθρου 61 παρ. 1 και 2 του Ν. 3979/2011 για το έτος 2019.
Τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν υπηρεσίες καθαριότητας, θεωρώ μπορούμε να τις κάνουμε με τα οκτάμηνα που θα έχουμε ως τον Ιούνιο και με το δικαίωμα των 5 μεροκάματων που μπορούμε να δώσουμε το μήνα και όχι με απ’ ευθείας αναθέσεις. Έτσι θα εξοικονομήσουμε χρήματα για να κάνουμε κάτι χρήσιμο ως Λιμενικό Ταμείο. Αναλυτικότερα τα έχω πει στις έγγραφες προτάσεις μου που έχω καταθέσει. Ψηφίζω αρνητικά.

9. Καθορισμός ζωνών αντικειμενικών αξιών των χώρων ευθύνης για το έτος 2019. 
Αναβλήθηκε για επόμενο Δ.Σ.

Ειδική συνεδρίαση Δ.Σ.

Ερωτήσεις δικές μου και περιληπτικά το νόημα των απαντήσεων που πήρα κατά προσέγγιση.
1. Στη σελίδα 2 του Προϋπολογισμού Εσόδων, προϋπολογίζουμε έσοδα από τα εκδιδόμενα εισιτήρια 88.864 € από 56.861,26 € βεβαιωθέντα το 2018. Πως θα προκύψει αυτή η αύξηση και μάλιστα όταν έχουμε πλέον την ίδια γραμμή από την Πάτρα και το Μεσολόγγι και μάλιστα από το Μεσολόγγι ακούγεται και για δεύτερη γραμμή;
Απάντηση: Δεν έχει περαστεί το 4ο εξάμηνο στα βεβαιωθέντα και αν υπολογιστούν έχουμε τα ίδια.

2. Στη σελίδα 3 του Προϋπολογισμού Δαπανών, έχει δύο εγγραφές για λογισμικά από 2.000 € το καθένα. Το ένα είναι συνεχιζόμενο. Δεν μπορούμε να ρίξουμε αυτό το κόστος, κάνοντας μειοδοτικό διαγωνισμό για όλα τα λογισμικά του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων πακέτο; Τα ποσά που δίνουμε σαν Δήμος για λογισμικά είναι πάρα πολύ μεγάλα Δήμαρχε. 
Απάντηση: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί θέλει 1 χρόνο για να γίνει διαγωνισμός. Ανταπάντησα να κάνουμε συνοπτικό διαγωνισμό και κάθε χρόνο τα έχουμε αυτά, είναι γνωστά και τα ίδια, μπορούμε να το κάνουμε. Όχι δεν γίνεται, είναι χρονοβόρα και δεν μπορούμε.

3. Στη σελίδα 3 του Προϋπολογισμού Δαπανών, έχει μία εγγραφή 2.480 € για άμμο για γήπεδο beach volley. Αυτή η εγγραφή μπαίνει 5η συνεχή χρονιά και δεν γίνεται στο τέλος. Γιατί το βάζουμε και δεν το κάνουμε; Αφορά το γηπεδάκι στο λιμάνι του Μύτικα. Ας γίνει επιτέλους, απλά η άμμος που θα μπει να είναι η σωστή, πλυμμένη, ώστε να μην σηκώνεται σκόνη και ενοχλεί στα κοντινά σπίτια.
Απάντηση: Θα το κάνουμε, αλλά αν το κάνουμε θα πείτε να ο Δήμαρχος το κάνει προεκλογικά. Κάντο Δήμαρχε, 4 χρόνια το βάζουμε και δεν το κάνουμε, κάντο και θα γράψουμε καλά. Ότι γίνεται και είναι καλό το λέμε.

4. Στη σελίδα 3 και 4 του Προϋπολογισμού Δαπανών, έχουμε 10.000 € (5 και 5) για καθαρισμούς των λιμανιών Αστακού και Μύτικα. Γιατί; Δεν μπορούμε να το κάνουμε με τα οκτάμηνα ή απλά μεροκάματα; Ο εργολάβος που θα τα πάρει, θα αναφέρεται πόσες φορές θα καθαρίσει και πότε;
Απάντηση: Ποια οκτάμηνα και μετά που θα φύγουν τι θα γίνει; Έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε 5 μεροκάματα. Ποια 5 μεροκάματα, δεν υπάρχουν αυτά. Υπάρχουν, ο φίλος σας ο Δήμαρχος Αποστολάκης δίπλα δίνει, να δώσουμε και εμείς σε ανθρώπους δικούς μας.

5. Στη σελίδα 3 και 4 του Προϋπολογισμού Δαπανών, έχουμε 10.000 € (5 και 5) για προμήθεια φωτιστικών και επισκευή φωτιστικών των λιμανιών Αστακού και Μύτικα. Έχουν δοθεί πολλά λεφτά για ηλεκτρολογικά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και στον Μύτικα έχουμε συνεχώς προβλήματα. Γιατί δεν κρατάνε οι επισκευές και χρειάζεται να δίνουμε συνέχεια χρήματα;
Απάντηση: Πρέπει να το δούμε, έχουν πολλές βλάβες στη καλωδίωση, πρέπει να ξηλώσουμε την εγκατάσταση και να τα περάσουμε εξ αρχής όπως στον Αστακό. Δήμαρχε τα 24 χιλιάρικα που έχουμε δώσει είναι πολλά λεφτά, το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί κατά την γνώμη μου και θα το λέω συνέχεια.

6. Στη σελίδα 4 του Προϋπολογισμού Δαπανών, έχουμε 2.480 € για συντήρηση πλωτών. Είναι 4η συνεχή χρονιά που δίνεται περίπου το ίδιο ποσό. Γιατί χρειάζεται κάθε φορά να δίνουμε χρήματα σε κάτι που το κάναμε τον προηγούμενο χρόνο;
Απάντηση: Προχτές που έφυγε η σκαλωσιά στο λιμάνι μου έστειλες μήνυμα να στείλουμε να την φτιάξουμε. Από που θα πληρωθεί αυτός; Γι αυτό βάζουμε χρήματα. Με πήραν τηλέφωνο από Μύτικα και μου το είπαν. Να μην το πω δηλαδή; Τρία χρόνια βάζουμε και σε προηγούμενο Δ.Σ. σας είχα πει ότι οι πλωτές είναι στον αέρα και τις κρατάνε τα αγκυροβόλια, μου το έλεγαν άνθρωποι που έβλεπαν τι συμβαίνει από κάτω και μου λέγατε είναι στερεωμένες. Όχι οι πλωτές ήταν στερεωμένες το ξέρω. Έχουμε προβλήματα συνέχεια.

7. Δήμαρχε θα προσλάβουμε φέτος το Καλοκαίρι έναν εργαζόμενο με δίμηνο για Αστακό και έναν για Μύτικα; Για τον Μύτικα είναι πολύ απαραίτητος και μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να κατευθύνει και να δένει βάρκες και σκάφη. Ο συγχωρεμένος ο Θύμιος, αλλά και ο Κώστας, που είχαν προσληφθεί κάποτε, είχαν βοηθήσει πολύ εκείνη την χρονιά να λειτουργήσει καλά το λιμάνι του Μύτικα.
Απάντηση: Είναι δύσκολο να γίνει αυτό μέσω του Λιμενικού Ταμείου. Να το κάνουμε μέσω του Δήμου τότε. Δεν είναι εύκολο, υπάρχουν και θέματα ασφαλείας, αν ω μη γένητω συμβεί κάτι, ένα ατύχημα εκεί που δένει σκάφη και βάρκες, θα βρούμε τον μπελά μας. Θα το δούμε, δεν ξέρω. Να το δούμε Δήμαρχε, είναι απαραίτητο να γίνει.

Δικές μου θέσεις στο μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, για αναγραφή στα πρακτικά.
1. Ψήφιση Προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης έτους 2019.
Ο Προϋπολογισμός είναι αυτός που υλοποιεί το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα και δίνω φυσιολογικά την αρνητική μου ψήφο, για τους λόγους που ανέφερα στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικός, Βασίλη! Ο Μύτικας έχει μαχητικούς, διεκδικητικούς, συμβούλους, γι' αυτό και προοδεύει. Όποιος έχει όραμα για το χωριό του αργά ή γρήγορα θα το βάλει στις ράγες της υλοποίησης. Μακάρι και οι σύμβουλοι των άλλων χωριών να αναδείξουν ή να παλέψουν με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματά τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.