ΚΟΒ Ξηρομέρου ΚΚΕ: Περί πολιτισμού...


Για άλλη μια φορά, την Παρασκευή 19/4 και το Σάββατο 20/4, γίναμε μάρτυρες μια καταπληκτικής θεατρικής παράστασης που ετοίμασε ο κος Λάμπρος Πιτσούλιας κι οι μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου Αστακού.
Το «Μια κωμωδία» του Ι. Καμπανέλλη, που είναι το κύκνειο άσμα του, είναι μια κοινωνική πολιτική σάτιρα, στην οποία βλέπουμε πολλές αναφορές στο σήμερα , αλλά ….και στον τόπο μας.
Στο έργο περιγράφεται η κοινωνία του Κάτω Κόσμου, στην οποία επικρατεί ηρεμία και γαλήνη. Όταν όμως επενδυτές, τραπεζίτες, παρασιτικό κεφάλαιο, πολιτευτές, εισβάλλουν για να αναμορφώσουν τον τόπο, μέσω μιας… ξέφρενης αναπτυσσόμενης οικονομίας, έρχονται τα… Κάτω-Πάνω…
Τόσο το ίδιο το έργο του Καμπανέλλη, όσο κι η σοβαρή προσπάθεια που έγινε από τον κο Πιτσούλια, ο οποίος χρόνια τώρα ακούραστα, με ήθος, αξιοπρέπεια, επιμονή, συμβάλλει στην πολιτιστική ανάταση του τόπου, συνθέτουν μια εκπληκτική θεατρική παράσταση. Τα παιδιά, οι μαθητές μας, θυσιάζοντας τον υπερπολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους σε αμέτρητες πρόβες, παρουσιάζουν μια εικόνα, που θα ζήλευαν πολλά περιφερειακά θέατρα.
Όλη η παραπάνω προσπάθεια, δυστυχώς στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην καλή θέληση του εξαίρετου δασκάλου, των παιδιών αλλά και των ανθρώπων που εδώ και χρόνια τον περιβάλλουν και τον βοηθούν.
Η παντελής έλλειψη προσανατολισμού, από πλευράς δημοτικής αρχής, στην ερασιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό, είναι κραυγαλέα. Με αποτέλεσμα προσπάθειες τέτοιου είδους να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην καλή διάθεση ιδιωτών και συλλόγων.
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι πολυτέλεια, ούτε πάρεργο, είναι ανάγκη και λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού σε κάθε έκφρασή του. Η λογική της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, έχει οδηγήσει στην ταύτισή του με την επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα.
Ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίζει κάθε χρόνο επαρκή χρηματοδότηση για δομές πολιτισμού και αθλητισμού. Η ατομική πρωτοβουλία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαθιστά τη δημοτική μέριμνα, αλλά να απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή, την ολοένα εντονότερη υποστήριξη των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου.
Η τέχνη κι ο πολιτισμός είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Οι προσπάθειες που φέρνουν σε επαφή τα παιδιά μας με αριστουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού, που τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και να προβληματιστούν γύρω από κοινωνικά ζητήματα θα έπρεπε να είναι στον κύριο προσανατολισμού των Δήμων και του Κράτους συνολικότερα.
Γιατί όπως έχει πει κι ο Μ. Μπρεχτ: «Η τέχνη μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους, στα ίδια τους τα χέρια».
Στη θεατρική παράσταση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Δημήτρη Κομπλίτση και Νώντα Μωραΐτη, υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση των δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας αντίστοιχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.