Με επιτυχία η εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του Αχελώου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση αφιερωμένη:
«Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Αχελώου»

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του Αχελώου.
Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.), έγινε μία μέρα μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites), όπως έχει ορισθεί η 18η Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS).
Την εκδήλωση πλαισίωσαν ομιλίες της κας Ολυμπίας Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, του κ. Γεωργίου Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc. και Προέδρου της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο, της κας Νίας Χαρίτου, και προβολή του ντοκυμαντέρ με τίτλο: «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι . . . του καταξιωμένου σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή, στο οποίο παρουσιάστηκαν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής των κατοίκων του χωριού Περδικάκι στον ορεινό Βάλτο.
Η κα Βικάτου στην ομιλία της με τίτλο «Στράτος, Μητρόπολη, Οινιάδες. Τρεις σημαντικές παραποτάμιες πόλεις των Ακαρνάνων» παρουσίασε τα σημαντικότερα μνημεία των τριών αυτών σπουδαίων Ακαρνανικών πόλεων, που άκμασαν κατά την ελληνιστική εποχή. Παράλληλα εστίασε στον καθοριστικό ρόλο του ποταμού Αχελώου, ο οποίος ήταν πλωτός κατά την αρχαιότητα τουλάχιστον έως την αρχαία Στράτο, στην ίδρυση πόλεων εκατέρωθεν του ποταμού, ο οποίος, αν και στα προϊστορικά χρόνια αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο των κατοίκων και το μέσο των ειρηνικών επαφών τους, στα ιστορικά χρόνια και ειδικότερα από τα τέλη του 4ου έως και τον 2ο αι. π.Χ. μετατράπηκε σε επίμαχο όριο και διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνορο μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων λαών, των Αιτωλών και των Ακαρνάνων, καθώς ο καθένας από την πλευρά του διεκδικούσε τον έλεγχό του.
Στην ομιλία του ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε διαχρονικά στα μνημεία της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου στα όρια του σημερινού Ορεινού Βάλτου και του πρώην Δήμου Ινάχου της Επαρχίας Βάλτου, όπου κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα από τους Αγραίους ή Αγραείς, φύλο συγγενικό με τους Αιτωλούς. Την τελευταία διετία (2017-2018) στο πλαίσιο περιοδειών του ιδίου και μετά από υποδείξεις των κ.κ. Χριστόφορου Καραγεώργου και Νίας Χαρίτου κατεγράφησαν άγνωστες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, που αφορούν κυρίως σε οχυρωμένες ακροπόλεις, ενώ ελήφθησαν φωτογραφίες και διαπιστώθηκε η κατάσταση διατήρησης του βυθισμένου από τα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών Κάστρου του Αγίου Νικολάου.
Τέλος, η κα Νία Χαρίτου στην ομιλία της τόνισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου είναι ευθύνη όλων μας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Χολής, Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας,(ΠΑΝ.ΣΥ) επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη γνωριμία με τα μνημεία μας και την αναγκαιότητα για προστασία και ανάδειξη τους. από τις τοπικές κοινωνίες. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, κα Ολυμπία Βικάτου, τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγου MSc. και Προέδρου της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς την κα Νια Χαρίτου και τον σκηνοθέτη κο Νώντα Σαρλή για την που με τις τοποθετήσεις τους και την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ λάμπρυναν την εκδήλωση.




Ευχαριστούμε την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και τον πρόεδρο της, καθηγητή, κ. Παναγιώτη Κοντό για την καλή συνεργασία που είχαμε στη διοργάνωση της εκδήλωσης και γενικότερα στην οργάνωση ποιοτικών, θεματικών εκδηλώσεων για το Νομό μας. 

Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.