Στην Αγιά –Τριάδα του Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

«Ευλογητός ει, Χριστέ, ο Θεός ημών
ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας
καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το Άγιον
και δι΄ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας
φιλάνθρωπε, δόξα σοι».

Δευτέρα σήμερα, αμέσως μετά την Πεντηκοστή, έχουμε την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Πολλοί πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες, κυρίως Αγρινιώτες, συνέρρευσαν στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Ο ναΐσκος βρίσκεται στον ορμίσκο του Βούλκου, σε ένα φυσικό αραξοβόλι από τη μανία του αέρα και των κυμάτων για κάθε πλεούμενο.
Η θάλασσα γαλήνια, ήρεμη και παραδεισένια. Πού και πού ακούγονταν οι κρωγμοί δυο - τριών γλάρων που πετάριζαν στην επιφάνειά της. Τα λιγοστά δένδρα καταπράσινα. Ήταν το τοπίο σαν ένας θαυμάσιος πίνακας δροσερός και ανάλαφρος, με αδρά χρώματα, χάρμα οφθαλμών. Ένας φωτεινός πίνακας από ένα μεγάλο ζωγράφο, τη φύση…
Ευχάριστα μας εξέπληξε ο ευπρεπισμός της Αγίας Τριάδας. Νέες θύρες, η κεντρική προσφορά της συγχωριανή μας Βασιλικής Λιβιτσάνη, τέντα σκίασης, τοποθέτηση πλακιδίων στα πεζούλια, αλουμινένιος σταυρός και ασβέστωμα του περίβολου. Όλα τα παραπάνω έγιναν από τον Χρήστο Ζαβογιάννη (Μεμάς) και τον Μήτσο Παπανικόλα (Γιαμάς). Ένας ορθόδοξος ναός πρέπει να είναι πάντα ένας Ιερός Ναός. Να βασιλεύει μέσα σ΄ αυτόν η απλότητα, η καθαριότητα, η καλαισθησία και η ιεροπρέπεια.
Ο παπά - Γιώργης, ως λειτουργός του υψίστου, μας αγίασε, μας ευλόγησε και μας μετέδωσε τη χάρη του Θεού. Φέτος εκτός των συνήθων ιεροψαλτών του Νίκου Μπάκα, του Αλέκου της Πέτρινας, του Γιώργου Καραβιά και της Ζαχαρούλας Φιλοθέου είχαμε και τον Παρασκευά Λεκατσά, ορμώμενον εκ Κανδήλας. Χάριν της ευφωνίας και της ψαλτικής που διαθέτουν ευφρανθήκαμε στο έπακρον.
Το Τριαδικό δόγμα κυριαρχεί σ΄ ολόκληρη τη θεολογία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Όλες οι ευχές, τα τροπάρια απευθύνονται στον Τριαδικό Θεό. Κάθε λατρευτική εκδήλωση αρχίζει με την επίκληση της Αγίας Τριάδας και καταλήγει σ΄ αυτήν.
«Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» είναι μια από τις καθιερωμένες για τις ακολουθίες επίκληση. Κάθε Μυστήριο τελείται «εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Οι λέξεις Πατήρ, Υιός, Άγιον Πνεύμα, Αγία Τριάς κλπ. κυριαρχούν σ΄ ολόκληρη την Ορθόδοξο Λατρεία. Στην Ορθοδοξία λατρεύεται ο ένας εν Τριάδι Θεός, αυτός αποκαλύπτεται και φανερώνεται, αυτός δέχεται τις προσευχές, αυτός αγιάζει και μεταμορφώνει τους πιστούς.
Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με την αρτοκλασία, την περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας επάνω στον δρόμο. 
Στη συνέχεια μοιράστηκαν στους πιστούς πρόσφορα και γλυκίσματα από συγχωριανές μας και από το Σύλλογο Γυναικών Μύτικα 
Το Άγιο Πνεύμα μας φωτίζει , μας οδηγεί στην αλήθεια, μας αγιάζει. Το έχουμε ανάγκη και ειδικά στην εποχή μας που κυριαρχεί ο υλισμός και η ροπή προς την ακολασία…
Και του χρόνου!




































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.