Γιάννης Λιάκας: "Ευχάριστη πρόκληση ο Ηρακλής Αστακού".



Συνέντευξη στο websports.gr έδωσε ο προπονητής του Ηρακλή Αστακού Γιάννης Λιάκας.

Ο νεαρός τεχνικός αναφέρθηκε στην πρώτη του χρονιά στην Α΄ Κατηγορία, στα "κλειδιά" της παραμονής του Ηρακλή Αστακού και στην επόμενη μέρα της ομάδας και του ίδιου. Τόνισε πως ο Ηρακλής Αστακού ήταν ευχάριστη πρόκληση για τον ίδιο, στάθηκε στο καλό κλίμα και στην αλλαγή νοοτροπίας στην ομάδα και ξεκαθάρισε πως τον πρώτο λόγο για το που θα βρεθεί τη νέα χρονιά τον έχει ο Ηρακλής, παρότι η προπονητική είναι μια διαρκής και εξελισσόμενη διαδικασία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Λιάκα:
Κόουτς πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσατε να αποδεχτείτε την πρόταση του Ηρακλη Αστακού αναλαμβάνοντας πρώτη φορά ομάδα Α΄ Κατηγορίας. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου με δεδομένο ότι η ομάδα μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήταν απόλυτα βέβαιο ότι θα δηλώσει συμμετοχή στην κατηγορία;
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ηρακλή Αστακού κύριο Αποστόλη Ντίνο, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και το Γενικό Αρχηγό Θανάση Μαύριακα και το φροντιστή Θανάση Κουντούρη, που ήταν η ψυχή της ομάδας, για την τιμητική πρόταση να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του Ηρακλη Αστακού και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ όμως ανήκει στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Από την πλευρά μου γνωρίζοντας το ποδοσφαιρικό ταλέντο των παικτών, την ιστορία της ομάδας και έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου, δεν το θεώρησα ρίσκο, αλλά μια ευχάριστη πρόκληση. Με το μεράκι και την αγάπη για την ομάδα του Προέδρου Αποστόλη Ντίνου ο Ηρακλής Αστακού συνέχισε απτόητος την πορεία του και συμμετείχε κανονικά στο πρωτάθλημα. Γιατί πολύ απλά αν δεν υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και παίρνουν την ευθύνη, θεωρώ πως δε γίνεται τίποτα.

Από το ξεκίνημα δείξατε ότι θα έχετε ένα σύνολο που θα χάνει δύσκολα και καταφέρατε να είστε ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Τι έπαιξε ρόλο στο συγκεκριμένο γεγονός και δυσκολέψατε όλους τους αντιπάλους σας στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος;
Πράγματι στον πρώτο γύρο η ομάδα έδειξε τα "δόντια" της κάνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα. Η συλλογική και μεθοδική δουλειά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που επικρατούσε μεταξύ μας, δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο που μπορούσε με αυτοπεποίθηση να κοιτάξει οποιοδήποτε αντίπαλο στα μάτια.

Υπήρξε ένα διάστημα λίγο μετά το ξεκίνημα του δευτέρου γύρου που δείξατε να κάνετε "κοιλιά" με αποτέλεσμα να βρεθείτε στη ζώνη των play - out και μάλιστα με μειονέκτημα. Τι θεωρείτε ότι έφταιξε εκείνη την περίοδο και όχι μόνο δεν ήρθαν τα αποτελέσματα, αλλά πήγατε να χαλάσετε και τη μέχρι τότε εικόνα σας;
Όπως όλοι γνωρίζουμε στο ποδόσφαιρο υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι τραυματισμοί, που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία μιας ομάδας. Συγκεκριμένα εμείς στο δεύτερο γύρο είχαμε 7 τραυματισμούς ποδοσφαιριστών, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα για τη συνοχή της ομάδας. Στην πορεία όμως ξεπεράσαμε τις δυσκολίες, βελτιώσαμε τα τρωτά μας σημεία και πατήσαμε ξανά γερά στα πόδια μας.

Το φινάλε της χρονιάς σας άφησε μια γλυκιά γεύση με τον τρόπο που ήρθε η απευθείας παραμονή;
Ο στόχος της ομάδας από την αρχή ήταν η απευθείας παραμονή στην κατηγορία. Όταν με την ομαδική δουλειά επιτυγχάνεις τους στόχους σου σίγουρα η χαρά είναι μεγάλη, αφού βλέπεις ότι οι κόποι και η προσπάθειά σου αποδίδουν καρπούς.

Τι πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο και ο Ηρακλής Αστακού που φάνταζε από τα φαβορί για τα μπαράζ παραμονής, κατάφερε να αποφύγει τη συγκεκριμένη διαδικασία και να ανανεώσει τη συμμετοχή του στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣΝΑ;
Το καλό κλίμα που υπήρχε στην ομάδα σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία των παικτών στις προπονήσεις ήταν σημαντικά στοιχεία. Ταυτόχρονα το πάθος και η σοβαρότητα των ποδοσφαιριστών, αλλά και η διαρκής εγρήγορση από την πλευρά μου όσον αφορά την προπονητική μεθοδολογία, έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε. Πιστεύω ακόμα ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ του προπονητή και των παικτών μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να αναδειχθεί το ταλέντο και ο "ποδοσφαιρικός εγωισμός" μιας ομάδας.

Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα κομβικά σημεία της χρονιάς για την ομάδα σας;
Ο πολύ καλός πρώτος γύρος που ανέβασε την ψυχολογία μας και η δημιουργία σχέσεων εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης - προπονητή - ποδοσφαιριστών οδήγησαν στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και επηρέασαν με θετικό τρόπο την πορεία της ομάδας. Από κει και πέρα η διαχείριση της ήττας, η ανασύνταξη της ομάδας στις δύσκολες στιγμές και η αναπροσαρμογή της προπόνησης ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο και τα δεδομένα του κάθε αγώνα, είναι στοιχεία που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη και την ανέλιξης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Σε αυτά νομίζω τα πήγαμε πολύ καλά.

Πως κρίνετε το επίπεδο του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας με δεδομένο ότι ο τίτλος και η παραμονή παίχτηκαν στους τελευταίους αγώνες;
Το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΝΑ ήταν πράγματι πολύ ανταγωνιστικό, όσον αφορά και την ανάδειξη του πρωταθλητή αλλά και την παραμονή των ομάδων στην κατηγορία. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται απ' τη μία στο υψηλό επίπεδο των ομάδων, καθώς όλες διαθέτουν καλούς ποδοσφαιριστές με αγάπη για αυτό που κάνουν και θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν σε ανώτερες κατηγορίες και από την άλλη στις διοικήσεις που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι ο πήχης ανεβαίνει και δημιουργείται ένα δύσκολο, ανταγωνιστικό και κατά τη γνώμη μου πιο ποιοτικό πρωτάθλημα.

Υπάρχει κάποια συζήτηση για την επόμενη χρονιά ή ακόμα είναι αρκετά νωρίς για κάτι τέτοιο;
Γίνονται διάφορες συζητήσεις και βέβαια τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ηρακλής Αστακού. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε πως υπάρχει κάτι δεδομένο. Το σίγουρο είναι πως η προπονητική είναι μια διαρκής και εξελισσόμενη διαδικασία, που δεν τελειώνει ποτέ.

Το τελικό "πρόσημο" τόσο προσωπικά όσο και ομαδικά είναι θετικό και τι είναι αυτό που θα κρατήσετε από τη χρονιά που πέρασε;
Σίγουρα το "πρόσημο" είναι θετικό τόσο σε ομαδικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Για παράδειγμα προσωπική επιτυχία πέρα από την απευθείας παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, θεωρώ την αλλαγή νοοτροπίας των ποδοσφαιριστών μου, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε δεχτήκαμε μόνο μία κόκκινη κάρτα και αυτή στο τελευταίο παιχνίδι, σε αντίθεση με την προηγούμενη που υπήρχαν πάνω από 20 κόκκινες... Ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Α΄ Κατηγορία και θα μείνει θετικά χαραγμένη στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, καθώς μου προσέφερε νέες εμπειρίες, γνώσεις, γνωριμίες, φιλίες και δυνατές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις. Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι και καλή δύναμη σε ότι κι αν κάνουν!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.