Γ. Τριανταφυλλάκης: «Ο Δήµος µας βρίσκεται σε χρεοκοπία...». Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση του Δήμου παραθέτει ο νέος Δήμαρχος.


Πηγή: http://www.aixmi-news.gr
Συνέντευξη στην Βάσω Βήττα.

Χρέη παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Είχε παρθεί δάνειο για να πληρωθούν υποχρεώσεις, που δεν εμφανίζονταν στους προϋπολογισμούς, αλλά ακόμα υπάρχουν, έτσι με τα σημερινά δεδομένα ο Δήμος είναι σε χρεοκοπία και οδεύει προς επιτήρηση. Το στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι να αντιστρέψει το κλίμα και να βάλει το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης.

Ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε στον Δήμο Ξηρομέρου;
Η οικονομική κατάσταση στον Δήμο είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συσσωρεύονται αρκετά χρόνια. Υπάρχει μια συνέχεια στον Δήμο και εμείς οφείλουμε να μπούμε στην κανονικότητα. Θα σας αναφέρω κάποια από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει. Από δάνεια υπάρχει οφειλή 1.020.000 €. Κάποια είναι από τον πρώην Δήμο Αλυζίας, το τελευταίο πάρθηκε το 2017. Υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια προς τρίτους που φθάνουν τις 371.000 € και σιγά - σιγά αυξάνονται καθώς έρχονται και άλλες οφειλές ή δικαστικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να ανοίξει η ψαλίδα. Υπάρχει οφειλή από λογαριασμούς τηλεφώνων ύψους 170.000 €, προς την ΔΕΥΑ Αγρινίου έχουμε ανεξόφλητες οφειλές 21.000 €, ως τις 31 Ιουλίου οφείλαμε στην ΔΕΗ 507.000 €, στον ΧΥΤΑ Στράτου χρωστάμε περίπου 27.000 €, στον ΧΥΤΑ Παλαίρου υπάρχει ένα υπόλοιπο 73.000 €. Όλα αυτά υπολογίστηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όσο περνάει ο καιρός θα εμφανίζονται καινούργια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο να φτιάξουμε προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε έναν προϋπολογισμό που δεν είναι δικός μας και παρουσιάζει αδυναμίες και ελλείψεις. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στα στοιχεία, που την διερευνούμε. Από την στιγμή που πάρθηκε το δάνειο έπρεπε να γίνει αύξηση τελών, αφού δεν πάρθηκαν άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

Με το δάνειο δεν πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις;
Το δάνειο πάρθηκε γι’ αυτό το λόγο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, πληρώθηκαν κάποιες υποχρεώσεις αλλά δημιουργήθηκαν καινούργιες, παρόλο που η προϋπόθεση για να γίνει η σύμβαση ήταν να μην δημιουργηθούν νέα χρέη. Δεν έγινε καμία ενέργεια για μείωση των δαπανών, όπως για παράδειγμα μελέτες για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και των τελών ύδρευσης. Η οικονομία αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ξηρομέρου είναι σε ελεύθερη πτώση. Αυτό επιβάλει να γίνουν κάποιες ενέργειες που βέβαια δεν θα αποδώσουν καρπούς άμεσα, αλλά σταδιακά.
Οι οφειλές των δημοτών προς τον Δήμο από την ύδρευση κυρίως, είναι πολλές. Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες, αλλά σίγουρα κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Όμως και οι πολίτες απαιτείται να είναι πιο τυπικοί. Οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι στους πολίτες που πληρώνουν και είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, ερχόμαστε σήμερα ως Δήμος και αντί να τους επιβραβεύουμε, τους αυξάνουμε τα τέλη. Οπότε αυτό θα προκαλέσει αντίδραση και όσοι μέχρι τώρα ήταν τυπικοί, θα πάψουν να είναι, αφού οι κακοπληρωτές δεν «τιμωρούνται». Εμείς πηγαίνουμε την σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα και λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Θέλουμε να δουλέψουμε για όλους τους πολίτες. Θα δούμε αν υπάρχουν κάποια κοινωνικά κριτήρια για να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έχουμε 7.000 παροχές ύδρευσης και πρέπει να εισπράττουμε από όλες. Αν υπάρχουν παράνομες παροχές θα έχουν συνέπειες.

Θα υπάρξουν μέτρα πίεσης για τους οφειλέτες;
Δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε το ρόλο του κακού, αλλά θα τηρήσουμε τον κανονισμό ύδρευσης στο μέτρο που μας επιτρέπουν τα χρονικά όρια και με δεδομένο ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού.

Εκτός από την κακή οικονομική κατάσταση, παραλάβατε μελέτες και σχεδιασμό έργων και υποδομών;
Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν υπάρχει. Παραλάβαμε κάποιες μελέτες, που για κάποιους λόγους δεν προχώρησαν. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει τις παιδικές χαρές και την προμήθεια οχημάτων, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, παρόλο που, το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως τελειώνει στις 31-12-2019.

Εσείς θα προλάβετε;
Θα προσπαθήσουμε να προλάβουμε, παρόλο που λειτουργούμε με τρεις υπάλληλους λιγότερους από ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, που υποστήριζε ότι είχε ελλείψεις. Η τεχνική μας υπηρεσία λειτουργεί με μία πολιτικό μηχανικό και δυο υπάλληλους. Σαν δήμος καταφέραμε να πάρουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις αλλά κινδυνεύουν να απενταχθούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό να συντάξει τις μελέτες και να τις ωριμάσει.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της υποστελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας;
Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Υπάρχει το πρόγραμμα της κινητικότητας που το περιμένουμε ως μάννα εξ ουρανού, και παράλληλα με τους ειδικούς συνεργάτες που θα προσλάβουμε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε το έργο της τεχνικής υπηρεσίας.

Υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί ο Δήμος σε πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων;
Κάποιες οφειλές είχαν μπει παλιότερα σε τέτοιο πρόγραμμα, αλλά τώρα δεν είναι ενεργό, αφού έληξε τον Μάιο και έτσι δεν μπορεί να αποτελέσει για εμάς σανίδα σωτήριας. Κάποια χρέη δεν είχαν μπει στον προϋπολογισμό και δεν μπορούσαν να εμφανιστούν για να ενταχθούν στα ληξιπρόθεσμα. Αν είχαν αποτυπωθεί στους προϋπολογισμούς θα είχαν αποπληρωθεί και δεν θα χρειαζόταν ο Δήμος να πάρει δάνειο.

Όμως ούτε με το δάνειο πληρώθηκαν, αφού ακόμα υφίστανται…
Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που έσκασε και φαίνεται να ξανασκάει στα δικά μας χέρια.

Απευθυνθήκατε σε ειδικούς για να βρείτε λύση στο πρόβλημα. Τι σας συμβούλεψαν;
Επίσημα αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε χρεοκοπία. Δεν εκτελούμε προϋπολογισμό καθώς υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση. Οι οικονομολόγοι μας συνιστούν να μπούμε σε επιτήρηση επειδή είμαστε σε χρεοκοπία και δεν υπάρχει βιώσιμο πλάνο. Λίγοι Δήμοι έχουν μπει στο παρατηρητήριο και ένας από αυτούς θα είναι και ο Δήμος Ξηρομέρου.

Ποια είναι η προτεραιότητά σας δεδομένων όλων αυτών των προβλημάτων;
Για να παράξουμε έργο πρέπει να κοιτάξουμε την ρίζα του κακού. Δυο είναι τα βασικά προβλήματα: Η υποστελέχωση και η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Αυτά είναι αλληλένδετα, αφού από την στιγμή που ο Δήμος δεν μπορεί να παράξει έργο θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιώτες και άρα θα επιβαρύνει το ταμείο του.

Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι αγροτοκτηνοτροφικός και τουριστικός. Πώς θα αναπτύξετε αυτά τα δυο σκέλη;
Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης κοιτάμε μέσα από ένα πρίσμα συνολικού σχεδιασμού. Στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή, να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις με επιστημονική ενημέρωση. Θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια, διοργανώνοντας ημερίδες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι στο χώρο που έχουν κάνει βήματα και θα τους ζητήσουμε να μεταδώσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και στους υπόλοιπους. Θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να περάσουμε από τον πρωτογενή στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Επιπρόσθετα επιθυμούμε να δημιουργήσουμε brand name για τα προϊόντα μας. Αιχμή του δόρατος θα πρέπει να αποτελέσει ο τουρισμός, όχι μόνο ο θαλάσσιος, αλλά και ο εναλλακτικός. Ήδη στον Μύτικα γίνονται ξενοδοχειακές μονάδες και το επόμενο διάστημα θα εκτοξευτεί ο τουρισμός. Ως Δήμος θα βοηθήσουμε με τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα πρέπει επίσης να στοχεύσουμε στο νέο ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει πρόγραμμα για γαλάζια ανάπτυξη, ώστε να διεκδικήσουμε πόρους για μαρίνες και λιμενικά έργα. Ήδη κάναμε ενέργειες και ελπίζουμε να προλάβουμε τις προθεσμίες. Από κει και πέρα έχουμε και το Πλατυγιάλι, για το οποίο γίνονται συζητήσεις αν και δεν εξαρτάται από τον Δήμο, αλλά επαναφέρουμε το θέμα για να δούμε πως μπορούμε να πάρουμε ανάσα μέσα από αυτό.

Από τα βασικά έργα υποδομής ποιο λείπει αυτή τη στιγμή;
Έχουμε σημαντικό θέμα με την ύδρευση σε όλο το Δήμο. Για εμάς αυτό είναι προτεραιότητα. Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε γραφικοί, διότι η ύδρευση είναι στην ατζέντα των Δημάρχων και παλαιότερα των Προέδρων, εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα τόσο στην επάρκεια του νερού, όσο και στα δίκτυα που είναι παλιά. Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Κάνουμε ενέργειες για να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ύδρευση του Αστακού και των άλλων Ενοτήτων, ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αποχέτευση σε κοινότητες του πρώην Δήμου Αλυζίας, που, ενώ έγινε ένα μεγάλο έργο, είχε πολλές αστοχίες και δεν το απολαμβάνουν οι πολίτες. Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ενδιαφέρον και θέληση να βοηθήσει όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά και στον βιολογικό του Αστακού.

Πώς θα διαχειριστείτε όλα αυτά τα προβλήματα;
Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες, όμως και το κεντρικό κράτος πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να μας στηρίξει ως μικρό Δήμο. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ένας χρεοκοπημένος Δήμος και να παραδώσουμε τα όπλα. Ζητάμε όμως και βοήθεια. Ήδη ανοίξαμε ένα κύκλο συνομιλιών για να γίνει ο Δήμος μας βιώσιμος και να εμφανίσουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τους προηγούμενους...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.