Γιάννης Δημητριάδης, Δήμαρχος Πόρου: Καθαρό «ΟΧΙ» από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στην έκδοση νέας 10ετούς άδειας για ιχθυοτροφείο στον Πόρο.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη τον γνωρίσαμε, όχι δια ζώσης και από κοντά, αλλά εκ του μακρόθεν, ανταλλάσσοντας κάποια ενημερωτικά e-mails, για το θέμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και τις αντιδράσεις που είχαμε το 2013 στην περιοχή μας, αλλά και παρακολουθώντας τις θέσεις, τις απόψεις του και την αυτοδιοικητική του πορεία.
Ο κ. Δημητριάδης ήταν τότε Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών» και σήμερα είναι Δήμαρχος Πόρου σε ηλικία 41 ετών.
Η θέση του για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών καθαρή και διαυγής από το 2011 που ξεκίνησε το θέμα και αυτός ήταν τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πόρου.
Θεωρούσε το ψηφισμένο αργά το βράδυ χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, καταστροφικό και εναντιώθηκε με κάθε τρόπο, διεκδικώντας για τον Πόρο αλλά και για όλο τον Ελλαδικό χώρο, μέσω της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, μία διαφορετική χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου δεν θα δεσμεύονταν πανέμορφες περιοχές που προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη.
Η αυτοδιοικητική του πορεία μετά το 2011 ήταν: Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε Δήμαρχος Πόρου με ποσοστό 56% και τον Μάιο του 2019 επανεκλέχτηκε ξανά Δήμαρχος με ποσοστό 58% και τις δύο φορές από τον 1ο γύρο.
Επίσης από το επίσημο βιογραφικό του σας ενημερώνουμε ότι ο Γιάννης Δημητριάδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο αντικείμενο «Στρατηγική Ανάλυση και Ρητορική Τέχνη» και κάτοχος πτυχίου «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» και μεταπτυχιακού τίτλου «Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών» του ίδιου Πανεπιστημίου, τον οποίο έλαβε με άριστα και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Από την θέση του Δημάρχου οι απόψεις του δεν άλλαξαν διόλου σε σχέση με τις ιχθυοκαλλιέργειες, δεν έπαψε να αγωνίζεται για ένα Πόρο ελεύθερο από ιχθυοτροφεία και όλες οι ενέργειες του ήταν προς την κατεύθυνση αυτή.
Επίσης η θητεία του ως Δημάρχου χαρακτηρίζεται από την διαφάνεια και την λογοδοσία, όπου κάθε ενέργεια του Δήμου κοινοποιείται στην ιστοσελίδα του Δήμου Πόρου και στα social media και εκπλήσσει ευχάριστα τους πολίτες του Πόρου με ενέργειες σαν αυτή εδώ.
Με σημερινή του ανάρτηση στο Facebook, όπου έχουμε την τιμή να τον έχουμε φίλο, μας ενημερώνει για μία θετική εξέλιξη για τον Πόρο:
«Με την υπ’ αριθμ. 251/2019 Απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί της 10ετούς ανανέωσης (με το μανδύα της «μετεγκατάστασης») της άδειας του ιχθυοτροφείου στην θέση Μπίστι Πόρου, εκφράζοντας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια καθαρή αρνητική θέση χωρίς αστερίσκους- στο θέμα της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στον Πόρο.
Το επίμαχο ιχθυοτροφείο έως το 2005 λειτουργούσε σε 15 στρέμματα με 150 τόνους αδειοδοτημένη παραγωγή, το 2005 επεκτάθηκε σε 35 στρέμματα με 350 τόνους παραγωγή και το 2014 η παραγωγή του αυξήθηκε σε 437,5 τόνους. Το 2017 το ΣτΕ έκανε αποδεκτή προσφυγή του Δήμου Πόρου και ακύρωσε όλες τις άδειες του, με συνέπεια το 2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να θέσει προθεσμία 18 μηνών για το κλείσιμό του. Ωστόσο, η εταιρία ΣΕΛΟΝΤΑ κατέθεσε αίτημα «μετεγκατάστασής» του σε διπλανή θέση, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί από την Αποκ. Διοίκηση, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη διαχρονική αρνητική θέση του Δήμου. Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί με τρία ακόμα ιχθυοτροφεία (Καλάμι, Λάκκα, Καμάρα) τα τελευταία δύο χρόνια στον Πόρο.
Πρόκειται για την ίδια «πατέντα» που οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες προκειμένου να παρακάμπτουν τις Αποφάσεις του ΣτΕ και να περιφρονούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Όπως είναι γνωστό, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών (το οποίο θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και διατηρήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Α. Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2015) προβλέπει τη συγκέντρωση σε βιομηχανική κλίμακα ιχθυοτροφείων στις ακτές του Σαρωνικού αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα. Με βάση τις προβλέψεις του, τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές αναρίθμητες 10ετείς άδειες που αυξάνουν την έκταση και την παραγωγική δυναμικότητα υφιστάμενων ιχθυοτροφείων, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος οι Μελέτες δημιουργίας των βιομηχανικών ζωνών αποκλειστικής ανάπτυξης ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ).
Απέναντι σε αυτή την τεράστια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή απειλή, οι παράκτιοι Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να απαιτήσουν από κοινού την θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού, με δύο μόνο προϋποθέσεις: (i) να προηγηθεί αυτής η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου του παράκτιου χώρου και (ii) η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάθε πράξη που αφορά σε χωροθέτηση και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων να είναι δεσμευτική για την κεντρική Διοίκηση.
Η καθαρή Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής δίνει την ελπίδα ότι την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο θα υπάρξει κοινή δράση των παράκτιων Δήμων του Σαρωνικού με την Περιφέρεια, ώστε οι παραπάνω στόχοι να διεκδικηθούν σταθερά και να γίνουν αποδεκτοί από την Πολιτεία.
Η δημοτική αρχή Πόρου ευχαριστεί όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Βάσω Θεοδωρακοπούλου και τον αρμόδιο Περιφερειακό Σύμβουλο Περιβάλλοντος Νίκο Παπαδάκη.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Για τις τελευταίες αρνητικότατες εξελίξεις στην περιοχή μας σας έχουμε ήδη ενημερώσει. Εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 η μελέτη ίδρυσης ΠΟΑΥ στην περιοχή μας, η οποία προβλέπει νέες μονάδες και επέκταση υφιστάμενων μονάδων, με δεκάδες νέα στρέμματα θαλάσσιου χώρου να καταλαμβάνονται από κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών (δείτε εδώ).
Να τονίσουμε ότι για την συγκεκριμένη μελέτη της δημιουργίας ΠΟΑΥ στην περιοχή, η Τ.Κ. Μύτικα δεν γνωμοδότησε, ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ως ο νόμος ορίζει. Το ίδιο ισχύει και για τις Τ.Κ. Κανδήλας και Αρχοντοχωρίου και την Δ.Κ. Αστακού, αλλά και την Τ.Κ. Καλάμου.
Εκτιμούμε ότι αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν επιλογή. Πέρασε στο απαλό και στο αθόρυβο και φυσικά κανένας δεν πρόκειται να σας εξηγήσει, γιατί έγινε αυτό σε ένα θέμα τόσο πολύ σοβαρό για το μέλλον της περιοχής.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες να ξυπνήσουν από τον παρατεταμένο λήθαργο, πριν να είναι πολύ αργά.

Τα σέβη μας στον άξιο Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη και με τον Πόρο μας συνδέει η θύμηση της 40 ημερών προπαίδευσης στο Πολεμικό Ναυτικό στο πανέμορφο νησί και η πρώτη εξόδου ορκωμοσίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.