Η τελευταία ευκαιρία των πολιτών για ρύθμιση των χρεών τους προς τους Δήμους, λήγει της 31η Δεκεμβρίου.


Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, οι οφειλές των πολιτών και προς τους Δήμους εκτινάχτηκαν και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Ξηρομέρου, με τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη (θετική ζημία), να φθάνουν περί τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.
Αυτό το πρόβλημα των χρεών και προς τους Δήμους, έρχεται να το διευθετήσει όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό ο πολύ καλός Ν. 4611/2019 (επί της προηγούμενης Κυβέρνησης), με την θέσπιση των 120 δόσεων, με γενναία περικοπή των προστίμων και προσαυξήσεων, ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης, ο οποίος νόμος έγινε ακόμα πιο ευνοϊκός, με τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτόν, με τον πολύ πρόσφατο Ν. 4621/2019 (της τωρινής Κυβέρνησης).
Η προθεσμία που έχει δοθεί για ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2019 και καλό θα είναι οι πολίτες να σπεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις του νόμου.
Μέχρι αυτήν την ημερομηνία ο Δήμος Ξηρομέρου, δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα μέτρο είσπραξης και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρακινεί τους πολίτες να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εκμεταλλευόμενοι τους πολύ ευνοϊκούς όρους που αυτός δίνει, ώστε να απαλλαγούν όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα από τα χρέη τους.
Μετά την 31η Δεκεμβρίου ο Δήμος Ξηρομέρου υποχρεούται να εφαρμόσει το άρθρο 5 του κανονισμού ύδρευσης, που μιλά για διακοπή της ύδρευσης σε περιπτώσεις όπου ο υδρολήπτης καθυστερεί την εξόφληση δυο τουλάχιστον λογαριασμών ή λογαριασμό ποσού άνω των 200 €, αλλά και να στείλει τα χρέη των οφειλετών, με όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, στο δημόσιο ταμείο, ξεκινώντας την αποστολή αυτή κατά ομάδες, κάνοντας αρχή με τους μεγάλους οφειλέτες.
Αν ο Δήμος Ξηρομέρου δεν πράξει όλα τα παραπάνω, παραβιάζει το άρθρο 227 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης - Έλεγχος Είσπραξης Εσόδων) και το άρθρο 141 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων - Αστική ευθύνη) και στους διοικούντες σε αυτή την περίπτωση καταλογίζονται ευθύνες και επιβάλλεται υποχρέωση προς αυτούς να εξοφλήσουν τα χρέη από την προσωπική τους περιουσία.
Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση, να υπάρχει ειδική μέριμνα, για τους έχοντες πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν και ο τόπος μας είναι τόσο μικρός, που ο Δήμος οφείλει και μπορεί να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι συμπολίτες μας.
Αυτό που πάντως είναι σίγουρο είναι, ότι αυτό που συμβαίνει στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ξηρομέρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί στο κομμάτι των εσόδων κάποιοι πολίτες να πληρώνουν κανονικά και κάποιοι να μην πληρώνουν, γιατί έτσι μάθαμε ή για να είμαστε ακριβείς κάποιοι έτσι μας μάθανε.
Πρέπει επίσης στο κομμάτι το εξόδων, το πρόβλημα των ανταποδοτικών τελών να αντιμετωπιστεί άμεσα, με κεντρική φιλοσοφία το νοικοκύρεμα και γενικά νηστεία και προσευχή, ότι δηλαδή δεν έκανε η τέως δημοτική αρχή.
Επίσης πρέπει να υπάρξει και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (ύδρευση και καθαριότητα), γιατί δεν μπορείς να έρχεσαι να ζητάς από τους πολίτες να πληρώσουν, όταν δεν τους παρέχεις σωστά την ανταποδοτική υπηρεσία. Φυσικά δεν έχει λογική να λες πρώτα φτιάξε μου σωστή ανταποδοτική υπηρεσία και μετά θα πληρώσω, γιατί αυτά πάνε μαζί, παράλληλα, το ένα τροφοδοτεί το άλλο.
Το πρόβλημα, με τις επιλογές και την αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κατά εμάς έχει ήδη ανατινάξει τα οικονομικά του Δήμου και για να αντιμετωπιστεί θέλει δράση, χωρίς να λογαριάσουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο αν γίνουν αυτά που πρέπει, θα μετατραπεί κατά την προσωπική μας γνώμη σε πολιτικό όφελος.

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
    χρωστάνε και εταιρείες ή μόνο οι δημότες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.