Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης, με μοναδικό θέμα την συζήτηση επί του προσχεδίου κανονισμού κοιμητηρίων Δήμου Ξηρομέρου.


Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο στον Αστακό, είχαμε την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, με μοναδικό θέμα: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Με το συντονισμό της συζήτησης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ελευθέριο Κατσαούνη, παρουσία στο βήμα του Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, του Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Γερόλυμου και της Γραμματέως για τήρηση των πρακτικών κας Πανωραίας Πανταζή, συζητήθηκε με λεπτομέρεια και αναλυτικά το προσχέδιο του κανονισμού κοιμητηρίων, με πολλές προτάσεις και επισημάνσεις να λαμβάνονται υπ' όψη και να εκφράζεται η βούληση να ενσωματωθούν κατά την συζήτηση του κανονισμού σε δεύτερο στάδιο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο τελικό στάδιο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλες οι προτάσεις είχαν την αξία τους, ήταν πάρα πολλές, καλύπτοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που προκύπτουν, για ένα θέμα πολύ σημαντικό, ευαίσθητο και πολύ ειδικό θα λέγαμε. Κατατέθηκαν τόσο από μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, από απλούς πολίτες που παραβρέθηκαν αλλά και από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, που τίμησαν με την παρουσία τους την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Προσωπικά ως μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, καταθέσαμε γραπτώς τις επισημάνσεις - προτάσεις μας, για λόγους οικονομίας χρόνου, για να μην μακρυγορήσουμε και για λόγους τάξης, να υπάρχουν σωστά κάπου μόνιμα καταγεγραμμένες.
Στα πλαίσια της δημόσιας λογοδοσίας τις κοινοποιούμε:

Από: Τοποθέτηση από Βασίλειο Σούλα, μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ξηρομέρου, προτεινόμενο από το ΤΕΕ Αιτ/νίας.
Θέμα: Συνεδρίαση Επιτροπής Διαβούλευσης για γνωμοδότηση και υποβολή προτάσεων επί του σχεδίου του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Ξηρομέρου.
Ημερομηνία: 17/1/2020. 

Καταρχήν θεωρώ θετικό, ότι για πρώτη φορά συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, για γνωμοδότηση και κατάθεση προτάσεων σε θέμα που δεν αφορά τον Προϋπολογισμό, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Πρέπει και σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως το σημερινό, να μπαίνουμε στην βάσανο να ζητάμε την γνώμη της Επιτροπής Διαβούλευσης και εκτιμώ ότι μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει αυτό στον Δήμο. Άρα εύχομαι οι συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής, να ξεπεράσουν την μία και μοναδική κάθε χρονιάς που είχαμε συνηθίσει και ακόμα καλύτερα, κάποιες από τις προτάσεις και τις επισημάνσεις που θα κατατεθούν από συμπολίτες, να ληφθούν και υπ’ όψη. 

Επί του θέματος η γνώμη και οι προτάσεις μου.
Το θέμα καταρχήν είναι πολύ σοβαρό, γιατί άπτεται θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, που είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η μεταθανάτια αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Με βάση αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, έχουμε την απόδοση τιμών στους νεκρούς, το οποίο στην κουλτούρα και στην παράδοση του λαού μας και μέσα στο διάβα των αιώνων, έχει καταστεί ζήτημα εξόχως κρίσιμο, με ανεκτίμητη αξία από άποψη ηθική και συναισθηματική.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων.
Διαβάζοντας τον κανονισμό πολύ προσεκτικά και ρωτώντας και εγώ κάποιους που γνωρίζουν το θέμα πολύ καλύτερα από εμένα, διαπιστώνω ότι ο Δήμος Ξηρομέρου κινείται προς την κατεύθυνση να αποκτήσει έναν κανονισμό, παρόμοιο με αυτούς που ισχύουν σε κοιμητήρια μεγάλων πόλεων, όπου αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα χώρου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται κάποιοι κανόνες που αφορούν:
  • Κανόνες παραχώρησης τάφων.
  • Κανόνες κατασκευής και συντήρησης τάφων.
  • Δικαίωμα χρήσης οικογενειακών τάφων.
  • Ανανέωση ταφής σε τάφους τριετούς χρήσης.
  • Τρόποι διαχείρισης και φύλαξης των οστών.
  • Δικαίωμα χρήσης οικογενειακού τάφου.
  • Τελών δικαιώματος χρήσης τάφου.
  • Τον σεβασμό στις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του νεκρού, όπως η αποτέφρωση κλπ.
Το πρόβλημα χώρου υφίσταται στον Δήμο μας όπως μαθαίνω για τον οικισμό στον Αστακό, για τους άλλους οικισμούς δεν γνωρίζω αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα χώρου και για το χωριό μου τον Μύτικα το γνωρίζω πολύ καλά ότι το κοιμητήριο είναι από πολλές απόψεις ακατάλληλο. Εδώ και πολύ καιρό είναι κορεσμένο, αλλά έχει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, ότι επειδή είναι πολύ κοντά στην θάλασσα, σε λίγα μέτρα βάθος υπάρχει αλμυρό νερό και με την πρώτη βροχή ο υδροφόρος ορίζοντας έρχεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, μιας και είναι κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Αποτέλεσμα να θάβουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κυριολεκτικά σε ένα βάλτο. Εννοείται ότι δεν υπάρχει χώρος υποδοχής και στάθμευσης και γενικά η λύση για τον Μύτικα θα ήταν η εύρεση ενός νέου χώρου. Γνωρίζω ότι αφενός δεν είναι εύκολο να βρεθεί διαθέσιμο κατάλληλο αγροτεμάχιο, δεν υπάρχει οικονομική άνεση στον Δήμο, το ανάποδο ισχύει γνωρίζω και αφετέρου ότι οι όροι ίδρυσης κοιμητηρίου, με βάση την νομοθεσία, είναι πολύ αυστηροί.
Όμως για το χωριό μου τον Μύτικα, πιστεύω ότι προς αυτή την λύση πρέπει να πάμε, λόγω μεγάλης ακαταλληλότητας του υφιστάμενου χώρου, όπως ακριβώς περιέγραψα παραπάνω.
Ως προς τον προτεινόμενο κανονισμό κοιμητηρίων, θεωρώ ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, λόγω της δυσκολίας εύρεσης και αγοράς κατάλληλων χώρων (λόγοι προσφοράς, αλλά και οικονομική κατάσταση του Δήμου) και της δυσκολίας ίδρυσης νέων κοιμητηρίων, λόγω αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου. Άρα μοναδική λύση είναι η διαχείριση των υφιστάμενων κοιμητηρίων, με απαραίτητη προϋπόθεση, την άμεση βελτίωση των υποδομών τους από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος.
Ψηφίζω θετικά τον προτεινόμενο κανονισμό, εφιστώντας όμως προσοχή στα άρθρα 26 και 27 του κανονισμού που αναφέρονται στην ανακομιδή των οστών. Αυτό απαιτεί την δημιουργία κατάλληλων υποδομών στα κοιμητήρια, που σήμερα δεν υπάρχουν. Οστεοφυλάκια, Χωνευτήρια, Οστεοθυρίδες. Θέλει μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο του κανονισμού, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας δυσάρεστων καταστάσεων. Αν δεν δημιουργηθούν αυτές οι κατάλληλες υποδομές, δεν μπορούμε να πάμε σε ανακομιδή των οστών. 

Με εκτίμηση 

Βασίλειος Σούλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.