Σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς την ΔΕΗ. Μικρή ανάσα και για τον Δήμο Ξηρομέρου.


Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και λοιπά ζητήματα σχετικά με τη χορήγηση χρηματικής προκαταβολής στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ), έναντι των συνολικών ετήσιων υποχρεώσεων της χρήσης έτους 2020, για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και έρχεται να διευκολύνει φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που έχουν χρέη προς την ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εξυπηρέτηση των χρεών τους και σε σύνταξη των προϋπολογισμών τους. Μέσα στους φορείς περιλαμβάνονται και οι Δήμοι της χώρας.
Για τον Δήμο Ξηρομέρου το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μιας και η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή χρέη προς ΔΕΗ, ΦΟΔΣΑ Παλαίρου και ΔΕΥΑ Αγρινίου πάνω από 650.000 €, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

554.583,45 € το χρέος στην ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2019.
19.467 € το χρέος στην ΔΕΥΑ Αγρινίου, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Δήμου Αγρινίου τον Οκτώβριο του 2019.
Αυτή είναι η αιτία που ο Δήμος Ξηρομέρου μέχρι σήμερα δεν μπορεί να συντάξει πραγματικό προϋπολογισμό όπως είναι η πρόθεση του και όχι εικονικό όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, μιας και τα χρέη αυτά αφορούν ανταποδοτικά, που πρέπει στον προϋπολογισμό να καλυφτούν από τους δημότες, με αύξηση δημοτικών τελών βάση του νόμου, μιας και η δυνατότητα δανείου δεν υπάρχει για τον Δήμο Ξηρομέρου, διότι την δυνατότητα αυτή την χρησιμοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2017, με σύναψη δανείου 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Το 2017 επίσης, μετά την απόφαση λήψης του δανείου, η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη (δείτε εδώ).
Το δάνειο του 2017 εξυπηρέτησε χρέη της προηγούμενης δημοτικής περιόδου 2011-2014, αλλά και της δημοτικής περιόδου 2015 και 2016, προς ΔΕΗ και ΦΟΔΣΑ Παλαίρου και σύμφωνα με τις τότε διαβεβαιώσεις, μηδενίσαμε το κοντέρ όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, καθαρίσαμε και τώρα ο Δήμος θα πάει καλύτερα (βασικό επιχείρημα στην συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την λήψη απόφασης του δανείου).
Φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου 2017, όταν οριστικοποιήθηκε η λήψη του δανείου του 1 εκατομμυρίου ευρώ για ισοσκέλιση των ανταποδοτικών τελών, όλοι θυμόμαστε τις ευχαριστίες του Δημάρχου προς τους δημοτικούς συμβούλους και την ρητή και δημόσια ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου διαβεβαίωση και υπόσχεση του, ότι κάθε πρωί που θα πηγαίνει στο Δημαρχείο, θα κοιτάει τα ανταποδοτικά στα ταμεία του Δήμου και δεν θα χρεώσει ούτε ένα ευρώ τον Δήμο στα ανταποδοτικά από εδώ και πέρα, μέχρι την παράδοση του.
Έπεσε έξω πάνω από 650.000 € μόνο.



Στο θέμα λοιπόν του ισοσκελισμού των ανταποδοτικών βρίσκεται το πρόβλημα σύνταξης του προϋπολογισμού 2020 και αυτό το γνωρίζουν όλοι, εξού και οι συχνές επισκέψεις του Δημάρχου στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να βρει λύση στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα, να καταθέσει προϋπολογισμό, που την παρούσα χρονική στιγμή να παρουσιάζεται ισοσκελισμένος στα ανταποδοτικά, κουβαλώντας όμως τα μεγάλα χρέη που παρέλαβε. Η σημερινή παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών αναμενόταν και βοηθά έστω και λίγο.
Δείτε εδώ την πολύ σημαντική ΚΥΑ που σας προαναφέραμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.