Η εισήγηση - πολιτική δήλωση της παράταξης ''ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ'', για τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του 2020.


Ο Προϋπολογισμός είναι το κορυφαίο γεγονός κάθε οικονομικού έτους,  πόσο μάλλον ο πρώτος που εισάγεται προς ψήφιση και χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή. Η περίοδος που διανύουμε όμως δεν μας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε την πολιτική μας θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για το σημερινό μας θέμα η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων. Οι εναλλακτικές προτάσεις συντάσσονται από τις προτείνουσες παρατάξεις ή τους προτείνοντες συμβούλους, συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, συζητούνται διακριτά και τίθενται σε ψηφοφορία κατά την ίδια συνεδρίαση που συζητείται το σχέδιο που έχει υποβληθεί από την Οικονομική Επιτροπή.
Σας γνωρίζουμε κάποια οικονομικά στοιχεία που βασίστηκε, τα οποία έχουμε αναφέρει σε πάμπολλα Δημοτικά Συμβούλια, μένοντας πιστοί στην δέσμευση μας για δημόσιο απολογισμό:
- Έξοδα Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων από ιδιώτες περίπου 250.000 € χωρίς να υπολογίζονται κάποιες εκκρεμείς ακόμη υποθέσεις που αγγίζουν επιπλέον το ποσό των 300.000 €.
- Έλλειμμα στην χρήση του οικ. έτους 2019, της ανταποδοτικής υπηρεσίας ύδρευσης το οποίο επιβαρύνει τα τέλη και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό ύψους 119.000 €.
- Αποτύπωση για πρώτη φορά της αναγκαιότητας καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, με την πρόβλεψη δαπάνης για το Κτηματολόγιο, ενέργεια που όφειλε να έχει επιτελέσει η προηγούμενη διοίκηση. 
- Ετήσιες δόσεις δανείων που στραγγαλίζουν τα τακτικά έσοδα του Δήμου ύψους περίπου 100.000 €, τα οποία αποστερούνται οι Δημότες, διότι τα δάνειο (περίπου 1.000.000 €) ελήφθη όχι για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2017, με σκοπό την εξυγίανση του Δήμου, κατόπιν απόκρυψης οφειλών προς την ΔΕΗ και τον ΦΟΣΔΑ Παλαίρου προηγούμενων ετών.
Η 10ετης επιβάρυνση των Δημοτών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τηρούνταν η νομοθεσία και εμφανίζονταν στους Προϋπολογισμούς οι αντίστοιχες οφειλές, διότι δόθηκε η ευκαιρία στον Δήμο να τις αποπληρώσει μέσω της εκκαθάρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών των ληξιπρόθεσμων οφειλών (εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης 15/12.6.2016 (ΑΔΑ 7ΛΣ7465ΦΘΕ- ΟΝ1).
Παρά την λήψη του δανείου, η πολιτική και οικονομική συνέχεια δεν περιλάμβανε εξυγίανση του Δήμου, αλλά ασκώντας την ίδια πολιτική αποκρύψεων δαπανών, ο Δήμος παρουσιάζεται με τις κάτωθι μη αποτυπωμένες – μη λογιστικοποιημένες υποχρεώσεις παρελθόντων ετών (2017-2019):

1. ΔΕΗ 341.445,11 €.
2. ΦΟΣΔΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ 72.561,77 € (έτος 2018) 49.000 € (έτος 2019 κατ' εκτίμηση).
3. ΔΕΥΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 26.883 €.
4. ΟΤΕ κινητή τηλεφωνία 13.593,78 €, σταθερή τηλεφωνία 40.044,12 € (οφειλή χρεώσεων) και 6.285,78 € (οφειλή εκ τιμολογίου από παρασχεθείσα υπηρεσία – τηλεφωνικό κέντρο). 

Από την χαμηλότατη εισπραξιμότητα έως τον Αύγουστο του 2019, ιδιαίτερα στην ύδρευση, πραγματοποιήθηκε τους εναπομείναντες μήνες εξαιρετική βελτίωση (εισπράξεις 155.000 € περίπου έναντι του ετήσιου 161.846,26 €).
Η ανταποδοτικότητα ύδρευσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε αφορούσε το ‘κλείσιμο’ ψαλίδας περίπου 400.000 €,  το οποίο ήταν αδύνατο να ισοσκελίσει χωρίς αύξηση του τέλους, σύμφωνα και με τις ανωτέρω παρατηρήσεις διότι:

- Αδυναμία λήψης δανείου εξαιτίας μη εξυγίανσης του Δήμου από το έτος 2017.
- Μεταφορά συνόλου ελλείμματος από τακτικά έσοδα ίσον μείωση αναγκαίων λειτουργικών πόρων ίσον μη κάλυψη πραγματικών αναγκών. 

Από τα ανωτέρω συνάγεται, αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν, ότι ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις συνέπειες του κορωνοιού –covid 19,  με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός του οικ. έτους 2020, να καθίσταται Προϋπολογισμός διαχείρισης, προσπάθειας και «νοικοκυρέματος» σε όλα τα επίπεδα του.
Τα οφέλη από το νοικοκύρεμα, έλεγχο παροχών, είσπραξη παλιών οφειλών, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ, δεν αφορούν τον σημερινό Προϋπολογισμό, αλλά τον επόμενο του οικ. έτους 2021.
Είναι ένας Προϋπολογισμός που περιγράφει την πραγματικότητα, δίχως εξωραϊσμούς, με βάση την αντικειμενικότητα και την αλήθεια. Ένας Προϋπολογισμός που καταδεικνύει περίτρανα την τραγική οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε, καθώς και το μέγεθος των προβλημάτων που καλούμαστε να επιλύσουμε σε όλα τα επίπεδα.
Σκοπός της νέας Δημοτικής Αρχής, είναι η επιδίωξη της ωφελιμότητας του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων και όχι ο εξωραϊσμός ή εικονική επιδίωξη, που εμπεριέχει την στείρα και αλαζονική φιλαρέσκεια.
Στόχος της οικονομικής πολιτικής, που θα αναπτύξουμε κατά τη θητεία μας, είναι ο Δήμος μας να αποκτήσει υγιή και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, με αναπτυξιακή διάσταση, για τη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ένας οικονομικά ισχυρός και αυτοδύναμος Δήμος, συνιστά κατάκτηση για όλους τους πολίτες του. Θέλουμε λοιπόν, να οδηγήσουμε το Δήμο, στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης.
Η απουσία εναλλακτικών προτάσεων από τις λοιπές παρατάξεις, τόσο στην συζήτηση του Προϋπολογισμού όσο και αυτής του καθορισμού των τελών, αναδεικνύει εξόχως την ανωτέρω πολιτικοοικονομική κατάσταση.
Ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο για εντυπωσιασμό και καμία παραγωγή πολιτικής βασισμένη σε πραγματικά οικονομικά στοιχεία, καταδεικνύει ανεπάρκεια και εγγενή αδυναμία απαντήσεως στα καθημερινά προβλήματα των Δημοτών με ρεαλιστικά δεδομένα. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.