Επιστολή ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς συναρμόδιους υπουργούς, για μέτρα στήριξης των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου.


Αγρίνιο 27-03-2020
Αριθμ. πρωτ: 356
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ: (26410) 55755 , 56789 Fax: 31506
e-mail: tee_ait@tee.gr
Πληρ.: Κ. Κιτσάκη
Τηλ. 26410-55755, 56789

Προς
Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Νίκης 5-7, Αθήνα Τ.Κ. 10180

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Γεωργιάδη Άδωνη
Νίκης 5-7, Αθήνα Τ.Κ. 10180

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Βρούτση Ιωάννη
Σταδίου 29, Αθήνα, ΤΚ 10110

Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κ. Χατζηδάκη Κωστή
Μεσογείων 119, Αθήνα Τ.Κ. 11526

Υπουργό Υποδομών
κ. Καραμανλή Κώστα
Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγος Τ.Κ. 15669

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί.
Όπως γνωρίζετε ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας, από τις κατασκευές και τη λειτουργία των εργοταξίων, μέχρι την καθημερινή επαγγελματική δραστηριότητα των Διπλωματούχων Μηχανικών και όλων των συντελεστών των τεχνικών έργων βρίσκεται σε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.
Μέχρι στιγμής η πολιτεία, ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στα ζητήματα του τεχνικού κόσμου έχει αδρανήσει, ενώ το ισχύον νομικό καθεστώς παραμένει ασαφές.
Είναι επίσης προφανές ότι η τρέχουσα κατάσταση, τα μέτρα πρόληψης, οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις της πολιτείας επιφέρουν μεγάλους περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού και το έχουν καταστήσει στην πράξη ανενεργό.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κάποιος ότι οι περισσότερες εργασίες μηχανικού γίνονται επί τόπου του έργου, (μετρήσεις, αυτοψίες, επιβλέψεις, αποτυπώσεις κλπ) είτε πρόκειται για ένα απλό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είτε για την επίβλεψη ενός έργου. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτοψίες ηλεκτρονικά, ούτε σκυροδετήσεις, ούτε κατασκευές από το σπίτι και το γραφείο. Τα εργοτάξια είναι χώροι που συγκεντρώνουν πολλά άτομα. Το επάγγελμα μας είναι γνωστόν σε όλους ότι ΔΕΝ γίνεται από το γραφείο ή από απόσταση.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, είναι η πραγματική πτώση του τζίρου εξαιτίας της αναστολής, στην ουσία, της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να φτάνει και σε 100%.

Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα στήριξης του τεχνικού κλάδου:
1. Παράταση σε όλες τις προθεσμίες που απορρέουν από τους νόμους 4178/13 και 4495/17 για τουλάχιστον 6 μήνες.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων στο κτηματολόγιο.
3. Υπαγωγή των μηχανικών και όλων των συντελεστών του τεχνικού κλάδου στις πληττόμενες από την πανδημία επαγγελματικές κατηγορίες και καταβολή της ενίσχυσης σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, διπλωματούχους και μη .
4. Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον 4 μήνες και αποπληρωμή από τον Ιανουάριο 2021 σε δόσεις.
5. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων για τουλάχιστον 4 μήνες και αποπληρωμή από τον Ιανουάριο 2021 σε δόσεις.
6. Επιδότηση ενοικίου και λειτουργικών εξόδων των επαγγελματικών χώρων μηχανικών μέσω ΕΣΠΑ.
7. Άτοκη δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης με εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου για μηχανικούς μέλη ΤΕΕ και μικρές τεχνικές εταιρείες.

Όσο αφορά τα έργα και τη λειτουργία των εργοταξίων (ιδιωτικών και δημόσιων) θα πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
1. Αναστολή συμβατικών παραδόσεων των έργων και των επιμέρους σταδίων για τουλάχιστον 4 μήνες με αντίστοιχη παράταση όλων των προθεσμιών, ανεξάρτητα από το στάδιο εργασιών (Αναπτυξιακοί νόμοι, Οικοδομικές Άδειες, «Εξοικονομώ κατ’ οίκον κλπ)
2. Εάν αποφασιστεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των εργοταξίων, τότε θα πρέπει να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη στήριξη των τεχνικών εταιρειών και του προσωπικού τους.
3. Η λειτουργία των εργοταξίων να γίνεται με προσωπικό ασφαλείας και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν άμεσα.
4. Ενίσχυση εργοληπτικών εταιρειών και μελετητικών γραφείων ιδιωτικών και δημοσίων έργων λόγω της ουσιαστικής υπολειτουργίας τους.
5. Λειτουργία ΥΔΟΜ, Τεχνικών Υπηρεσιών και συμβουλίων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τηλεδιασκέψεων και χορήγηση στους αρμόδιους υπαλλήλους του κατάλληλου εξοπλισμού.

Αξιότιμοι κύριοι.
Η κατάσταση που βιώνουμε έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολέμου και απαιτείται η εκπόνηση ενός σχεδίου πραγματικής στήριξης όλων των επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων με συγκεκριμένα γενναία μέτρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στην ουσία να επιβιώσουμε της κρίσης.

Με εκτίμηση
Για την Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος

Μπλέτσας Στυλιανός

Κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας
2. κ. Δημητριάδη Γρηγόριο Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού
3. Πρόεδρο ΤΕΕ
4. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.