Καταφύγιο που δεν αγγίζει ο Covid 19: Το άγνωστο νησί - όνειρο, που είναι το πιο πράσινο της Ελλάδας. Οι εικόνες μαγεύουν…



Ένα πανέμορφο, ορεινό νησάκι του Ιονίου Πελάγους, μόλις 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτιοανατολικά της Λευκάδας, μεταξύ Μεγανησίου και Καστού έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή όχι μόνο των Ελλήνων παραθεριστών που αγαπούν το πράσινο, μα και να προσεγγίσει στα ειδυλλιακά νερά του λάτρεις των φυσικών τοπίων από ολόκληρο τον κόσμο.
Βρισκόμαστε στο νησί που έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο πράσινο της Ελλάδας». Τον Κάλαμο Λευκάδας. Και πράγματι είναι, δίχως ίχνος υπερβολής.
Ειλικρινά, δυσκολευόμαστε να περιγράψουμε τις εικόνες που έχουν αναρτηθεί από όσους είχαν την τύχη να κολυμπήσουν στα νερά του και να γυρίσουν πίσω στον χρόνο, με μια απλή βόλτα στα σοκάκια των ιστορικών οικισμών του, καθώς μιλάμε για ένα καταπράσινο μέρος με ήπιο κλίμα που παρά τη δημοφιλία του, έχει καταφέρει να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να μην αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη.


Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πρόκειται για μία ονειρικά πράσινη κορυφογραμμή βουνού πάνω από τη θάλασσα, με σκιερές ακρογιαλιές με λευκό βότσαλο και διαυγή, γαλαζοπράσινα νερά, πευκόφυτες πλαγιές που πλημμυρίζουν το μέρος με άρωμα πεύκου και γεμάτη… ιστορία.


Κατά την επανάσταση του 1821 υπήρξε καταφύγιο και ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων, ενώ λέγεται πως στο Κάστρο του νησιού -γνωστό και ως Καστρομονάστηρο- βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Πλησιάζοντας και μιλώντας με τους ντόπιους θα ακούσεις πολλές ιστορίες που «ταξίδεψαν» από στόμα σε στόμα.
Στα υπέρ του νησιού των 700 περίπου κατοίκων, πέρα από την απαράμιλλη θέα και τα πεντακάθαρα νερά των παραλιών του, είναι το γεγονός πως ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ακραίες θερμοκρασίες.
Αυτή είναι και η αιτία, που το νησί έχει κόσμο και τον χειμώνα!


Ο λόγος, βέβαια, που «βουλιάζει» από φυσιολάτρεις είναι άλλος: Οι παραλίες του. Και μόνο από το γεγονός πως οι περισσότερες εξ’ αυτών είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, λέει πολλά. Σωστά;

Πού να κολυμπήσεις.
Σημειώστε ότι όσοι… ξέρουν από Κάλαμο, προτιμούν να γυρίσουν τις θεσπέσιες παραλίες του με βάρκα. Γλιτώνουν πολύ περπάτημα σε απότομους δρόμους και ακόμα περισσότερη ταλαιπωρία με όχημα στεριάς.
Αγαπημένη επιλογή των πολλών είναι η παραλία Μυρτιά που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Καλάμου. Βρίσκεται 45 περίπου λεπτά με τα πόδια από το χωριό, δεν είναι οργανωμένη και χαρίζει καταπράσινη θέα, με τους φανατικούς της να κάνουν λόγο για πραγματικό θαύμα της φύσης.


Μερικές επίσης καλές επιλογές είναι η παραλία της Αγριαπιδιάς με τα ολόλευκα βότσαλα και τα διαυγή, πράσινα νερά, οι Πεύκοι -που από το όνομα και μόνο σε βάζουν στο κλίμα!-, το Κεφάλι -στον ομώνυμο οικισμό-, ο Μύλος, η Δάφνη και οι δυτικές παραλίες Κήποι, Τράχηλος, Κέδρος και Αλεξάκι.
Οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι πολλές και όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το πολύ πράσινο και τα διάφανα νερά με τα έντονα, καλοκαιρινά χρώματα.


Τι μας έχει λείψει περισσότερο; Τι άλλο να ζητήσουμε αυτό το καλοκαίρι;
Απολαύστε…


4 σχόλια:

  1. Απλά Θεϊκό.
    Δυστυχώς όμως κι εδώ, όπως και στίς απέναντι παραλίες
    τού Μύτικα, πρός Αστακό και Πάλαιρο, κάποιοι στήνουν
    τίς σκηνές τους, σάν να είναι δικές τους.ΠΡΟΣΟΧΗ, το δασος του ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.Οι καταπατητές των παραλιών ανάβουν και φωτιές γιά ψήσιμο.Κάποιος να τούς μαζέψει ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου πω τι θα γίνει με αυτά τα δημοσιεύματα. Θα πλακώσει στο νησί όλος ο κόσμος, δωμάτια δεν υπάρχουν πολλά, άρα φουλ κατασκήνωση, στο μυτικα χαμός από το παρκάρισμα, διότι έτσι κι αλλιώς ο μυτικας θα έχει φέτος πολύ κόσμο, έτσι λένε τα νέα, θα γίνει της Πόπης και αν σκάσει τίποτα δεν θα προλαβαίνει το καΐκι το πέρα δώθε. Ψυχραιμία. Δεν έχουμε υποδομή για τέτοια διαφήμιση. Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα που η Ελλάδα δεν διάλεξε αυτό το νησί για διαφήμιση του τουρισμού, πολύ καλύτερο από την παραλία της Εύβοιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φήμη είναι φήμη και η διαφήμιση είναι διαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.