Η μάχη της «θέσης» στο λιμάνι του Μύτικα.

Φωτογραφία από drone από τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Καστανό, τραβηγμένη 8 Ιουλίου 2020 και αναρτημένη δημόσια στο Facebook.
Γυρνώντας χτες το απόγευμα με την βάρκα από το μπάνιο, κάποιος Έλληνας αυτή την φορά μας είχε πιάσει την «θέση» στο λιμάνι του Μύτικα, με την λέξη θέση σε εισαγωγικά εσκεμμένα, γιατί ως γνωστό το λιμάνι του Μύτικα είναι αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς καθορισμένη χερσαία ζώνη ακόμη. Βλέποντας με να έρχομαι μου είπε, «σου έπιασα την θέση, θες να φύγω;», του απάντησα «μην πάτε πουθενά, καθίστε όσο θέλετε, καλές διακοπές και καλώς ήρθατε στον Μύτικα. Θα δέσω κάπου αλλού. Έχει θέσεις ελεύθερες και στο πάνω μπαστούνι και κάτω κάποιες στριμωγμένες».
Την άλλη ημέρα το πρωί πηγαίνοντας στο λιμάνι, είχε φύγει συνεχίζοντας τις διακοπές του στο μαγικό Ιόνιο Πέλαγος και επέστρεψα στο συνηθισμένο σημείο μου και αυτό δεν είναι πρώτη φορά που μας συμβαίνει. Όλα αυτά τα 13 χρόνια που αράζουμε τα Καλοκαίρια στο λιμάνι, πάντα Ιούλιο και Αύγουστο που έχει αρκετό κόσμο, τυχαίνει το συγκεκριμένο γεγονός.
Πέρυσι Αύγουστο για 15 ημέρες, ένας φίλος Ιταλός άραζε στην «θέση» μου και συνέβη ακριβώς το ίδιο και μάλιστα τον χαιρετούσα όποτε συναντιόμασταν έξω και αποκτήσαμε και ένα είδος φιλίας από αυτό.
Όλα αυτά τα λέμε γιατί πληροφορηθήκαμε ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ σοβαρό γεγονός, με ομαδικό πέσιμο σε έναν συνάνθρωπο μας, που συνέβη χτες πρωί στο λιμάνι του Μύτικα, για εμάς τελείως ακατανόητο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο λιμάνι δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες και «θέσεις». Είναι αλιευτικό καταφύγιο με ελεύθερη αγκυροβολία και θεσμοθετημένες θέσεις μόνο για τους επαγγελματίες αλιείς (αλιευτικό καταφύγιο) και για την συγκοινωνία Καλάμου και Καστού. Όταν με το καλό καθοριστεί η χερσαία ζώνη, όλα τότε θα πρέπει να μπουν σε σειρά.
Περιμένουμε κάποια στιγμή η προσπάθεια καθορισμού χερσαίας ζώνης τα τελεσφορήσει και σε αυτή την περίπτωση το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου θα επέμβει με αρίθμηση θέσεων, με ορισμό λιμενικών τελών για παραμονή ανάλογα με το μήκος του σκάφους, την ιπποδύναμη και τον χρόνο παραμονής, λιμενικά τέλη για ρεύμα, νερό και χρησιμοποίηση της γλίστρας. Όποιος αρνείται να πληρώσει, η χρέωση των τελών θα πηγαίνει στο Δημόσιο Ταμείο (Εφορία).
Τα χρήματα που θα εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου με αυτόν τον τρόπο, θα επενδύονται και πάλι για την ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα.
Επίσης με την δημιουργία της Εσωτερικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, η οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε και τώρα ξεκινάει η δημιουργία της, θα μπορεί το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου να προσλαμβάνει εποχικά άτομα για να δουλεύουν τα καλοκαίρια στα λιμάνια Αστακού και Μύτικα, για να στηρίξουν την θεσμοθέτηση των λιμενικών τελών, την είσπραξη τους και την εν γένει ευταξία στους συγκεκριμένους χώρους.
Αν του χρόνου το Καλοκαίρι δεν έχουμε κάνει αυτά τα άκρως απαραίτητα για Αστακό και Μύτικα, ώστε να μπει μία τάξη και μία σειρά, θα έχουμε αποτύχει.

1 σχόλιο:

  1. Οπως όλοι οι γιατροί θέλουν και χαίρονται με την θεραπεία των ασθενειών,
    έτσι και το ίδιο θα πρέπει να θέλουμε και να επιδιώκουμε κι' εμείς οι δημότες, αντιδήμαρχοι, δήμαρχοι και αιρετοί γενικά σε δήμους, την θεραπεία της κάθε ενδεχόμενης "παθογένειας" σε κοινά θέματα και προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.