Έφυγε ο Mohammed Mashaly και ο πλανήτης έγινε φτωχότερος. Διαβάστε ποιος ήταν ο “γιατρός των φτωχών”.



«Υποσχέθηκα στον Θεό ότι δεν θα έπαιρνα δεκάρα από έναν φτωχό και ότι θα έμενα στην κλινική μου για να βοηθήσω τους άπορους». Αυτή η ανιδιοτελής δήλωση συνοψίζει τη στάση και την καλοσύνη του Αιγύπτου γιατρού Mohammed Mashaly, ο οποίος πέθανε την Τρίτη το πρωί σε ηλικία 76 ετών.
Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρετούν τον Mashaly – γνωστό απλώς ως «ο γιατρός των φτωχών» – στο χωριό καταγωγής του, Zahr El-Temsah, της βόρειας Αιγύπτου. Το σώμα του μεταφέρθηκε εκεί από την πόλη της Τάντα, όπου έζησε και εργαζόταν.
Όλοι αυτοί που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, αντικατόπτριζαν την αγάπη, τον θαυμασμό και την εκτίμηση για τον Mashaly.
Έγινε διάσημος στη χώρα του ως γιατρός που θα έπαιρνε μόνο 5 αιγυπτιακές λίρες (0,30 $) ως πληρωμή για επίσκεψη στο γραφείο του. Εμφανίστηκε σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα και ειδήσεις, και πολλά κρατικά ιδρύματα τον τίμησαν για το έργο και τη γενναιοδωρία του.
Οι θεατές συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία μίλησε για μια εμπειρία που είχε όταν άρχισε να εργάζεται σε ένα κέντρο υγείας σε μια φτωχή περιοχή.
«Ένα μικρό διαβητικό παιδί μου ήρθε κλαίγοντας από τον πόνο και ζήτησε από τη μητέρα του να του κάνει μια ένεση ινσουλίνης», είπε. «Η μητέρα απάντησε στο παιδί, ότι αν αγοράσει την ένεση ινσουλίνης δεν θα είχε χρήματα για να αγοράσει φαγητό για τα αδέλφια του. Θυμάμαι ακόμα αυτή τη σκληρή κατάσταση, η οποία με έκανε να αποφασίσω να αφιερώσω τις γνώσεις μου για τη θεραπεία των φτωχών».


Στη ζωή του τήρησε το λόγο του και δεν πήρε καθόλου χρήματα από τους φτωχότερους ενώ τους παρείχε και δωρεάν φάρμακα.
Σχολιάζοντας την απόφασή του να απορρίψει μια δωρεά αξίας εκατομμυρίων από μια τηλεοπτική εκπομπή, είπε: «Απορρίπτω τις δωρεές και τους συμβουλεύω να προσφέρουν τέτοιες δωρεές στους φτωχούς και τους άπορους. Δεν χρειάζομαι τις δωρεές. Δώστε τέτοιες δωρεές σε άστεγα παιδιά. Όποιος θέλει να μου δώσει δωρεές μπορεί να τις δώσει στο Κυβερνείο της Γκάρμπια, ώστε να μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για τους άπορους».
Ο Mashaly μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια και έχτισε την καριέρα του από το τίποτα. Προσπάθησε να εκπαιδεύσει τα δικά του παιδιά και τα παιδιά του αδελφού του, ωστόσο επέλεξε να βοηθήσει τους φτωχούς και εκείνους με περιορισμένα εισοδήματα.
Ο αδερφός του, Δρ Osama Mashaly είπε ότι ο αδερφός του, μοιάζει περισσότερο με τον πατέρα του και ήταν το πρότυπο του. «Οι γιατροί στην οικογένεια θα συνεχίσουν την προσέγγιση του Δρ Mashaly», είπε. «Ωστόσο, δεν νομίζω ότι η δική του κλινική θα ανοίξει ξανά, αφού τα τρία του παιδιά είναι μηχανικοί».
Ο Mashaly συνέχισε να βοηθά τους ασθενείς στην κλινική του στην Τάντα μέχρι λίγο πριν το θάνατό του, δήλωσε ο Δρ Χασίμ Μωάμεθ, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός του από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ο Mashaly γεννήθηκε στο Κυβερνείο Beheira το 1944. Ο πατέρας του, δάσκαλος, μετακόμισε αργότερα την οικογένεια στο Gharbeya. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου το 1967 και ειδικεύτηκε στην επιδημιολογία, την εσωτερική ιατρική και την παιδιατρική. Εργάστηκε σε κλινικές υγείας και κέντρα συνδεδεμένα με το Υπουργείο Υγείας σε διάφορους τομείς.
Οκτώ χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο Mashaly άνοιξε μια ιδιωτική κλινική στο Κυβερνείο της Gharbeya, όπου έγινε διάσημος για τα ελάχιστα χρήματα που ζητούσε από τους ασθενείς.
Αυτοκίνητο δεν είχε ποτέ. Περπατούσε από το σπίτι στο ιατρείο παρά την ηλικία του. Όταν ένας άρχοντας του Κόλπου έμαθε γι’αυτόν ,του έδωσε 20.000 και ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο ,είδε ότι ο Mohamed είχε πουλήσει το αυτοκίνητο για να βοηθήσεις φτωχούς ασθενείς του κι είχε δώσει όλα τα χρήματα για να αγοράσει μηχανήματα εξεταστικά και αναλυτές.
«Μετά την αποφοίτηση ανακάλυψα ότι ο πατέρας μου θυσίασε όλη του τη ζωή για να με κάνει γιατρό. Υποσχέθηκα λοιπόν στον Θεό να μην πάρω δεκάρα από τους φτωχούς και να ζήσω μια ζωή υπηρετώντας τον γείτονά μου σε όποια κουλτούρα ή θρησκεία είναι» είχε πει ο Mohamed Mashally.
Πολλοί άνθρωποι και οργανώσεις δημοσίευσαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το θάνατο του γιατρού και αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτόν και τη δουλειά του.
Σε ένα μήνυμα στο Facebook, ο Ahmed El-Tayeb, ο μεγάλος ιμάμης του τζαμιού Al-Azhar, έγραψε: «Είθε ο Θεός να δώσει έλεος στον γιατρό των φτωχών, τον Δρ. Mohamed Mashaly».
Είπε ότι ο γιατρός ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ανθρωπότητας και πρόσθεσε: «Ήξερε ότι η ζωή είναι θνητή. Έτσι, προτίμησε να βοηθήσει φτωχούς και άπορους ασθενείς ακόμη και τις τελευταίες μέρες της ζωής του».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.