Η δικιά μας.... παραλία!!!


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Άρθρο αναγνώστη μας που μας εστάλη με e-mail.

Είχα την ευτυχία να κάνω διακοπές φέτος το καλοκαίρι στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, ένα όμορφο μέρος που σου παρέχει τις δυνατότητες να κάνεις πολλά πράγματα κατά την διάρκεια των διακοπών σου.
Κοιτάζοντας απέναντι έχεις μία υπέροχη θέα. Είναι το καταπράσινο πευκόφυτο νησάκι του Καλάμου, με τα γαλάζια νερά του Ιονίου να το περιστοιχίζουν και πάνω σ' αυτά τα καραβάκια να πλέουν προς διάφορους προορισμούς. Μοιάζει σαν ζωγραφιά, που δεν θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.
Στο Μύτικα υπάρχει μια τεράστια παραλία, με χαλικάκι και βοτσαλάκια, στην οποία έχεις σχετικά εύκολη πρόσβαση. Μπορείς να σταματήσεις, να ακουμπήσεις τα πράγματά σου και να κολυμπήσεις σε οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να έχεις απαραίτητα κάποιον δίπλα σου που πιθανώς να σε ενοχλεί ή να ενοχλείται. 
Εκεί υπάρχουν και κάποια μπαρ, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, κατά μήκος της παραλίας, αν θέλεις τη περιποίησή σου και να είσαι παρέα με κόσμο, ακούγοντας την οποιαδήποτε μουσική του εκάστοτε DJ, αναμεμιγμένη με το φυσικό ήχο του κύματος.
Όμως σε κάποια σημεία, υπάρχουν σε μόνιμη βάση όλο το 24ωρο και για αρκετούς μήνες του χρόνου, στύλοι (πάσσαλοι) καρφωμένοι στην παραλία μέσα στην άμμο. Οι στύλοι αυτοί μπορεί να φιλοξενούν πάνω τους μία ομπρέλα ή να είναι χωρίς ομπρέλα, ή να έχουν ένα πράσινο καπέλο επί παραδείγματι ή κάποια πλαστική καρέκλα δίπλα, έτσι για να δηλώνουν κάποιοι ότι έχουν πάει κάπου... και θα γυρίσουν για να συνεχίσουν το κολύμπι τους, όποτε αυτοί κρίνουν.
Αυτή τη κατάσταση την έχουν δημιουργήσει, με την ανοχή και την αδιαφορία των τοπικών παραγόντων εδώ και χρόνια απ' ότι έμαθα, κάποιοι άνθρωποι που έχει τύχει να έχουν κατά μήκος της παραλίας, κάποιο ακίνητο στη περιοχή, ή σε κάποιο κοντινό οικόπεδο ένα τροχόσπιτο ή κάποια αυτοσχέδια παράγκα ή κάποια σκηνή ενδεχομένως.
Θέλουν όπως φαίνεται, βγαίνοντας απ' το κατάλυμά τους, να βρίσκουν μόνιμα τα συγκεκριμένα σημεία της παραλίας διαθέσιμα μόνο για αυτούς!!!!
Βέβαια αν διανοηθεί κανείς να καθίσει κοντά σε κάποιο από τους "στύλους - ομπρέλες", τότε να περιμένει θερμό επεισόδιο με τον "ιδιοκτήτη'' του στύλου και της παραλίας συγχρόνως.
Γι αυτή τη κατάσταση υπεύθυνοι είναι: ο Δήμος, προσφάτως το Λιμενικό και η τοπική κοινωνία που ανέχονται τέτοια φαινόμενα.
Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σε όλους, αν δεν κάνω λάθος, όλοι έχουν δικαίωμα να χαίρονται εκεί και σε οποιαδήποτε σημείο.
Δεν μπορεί κάποιοι να ασκούν ιδιοκτησιακό καθεστώς στα βοτσαλάκια της παραλίας με το έτσι θέλω.
Τα βοτσαλάκια της παραλίας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές σε παραπέμπουν σε κοινωνίες που έχουν σαν αξίωμα: "εμείς είμαστε εδώ και κάνουμε ότι... θέλουμε".
Ας κοιτάξουν λοιπόν ο Δήμος και το Λιμενικό να τακτοποιήσουν αυτή την άναρχη κατάσταση του "βολέματος", γιατί δεν τιμά κανένα.
Ο Μύτικας είναι όμορφο μέρος και μπορούμε το χαιρόμαστε όλοι αρκεί να καταλάβουμε ότι, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.
Καλό Φθινόπωρο.

5 σχόλια:

  1. Μιλτιάδης Καραβίας2 Οκτωβρίου 2020 στις 1:49 μ.μ.

    Μετά τίς θέσεις στό λιμάνι θέσεις στήν παραλία καί συνεχίζουμε.....αλήθεια ψάχνεται ύπευθύνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπεύθυνοι υπάρχουν,το θέμα είναι ότι αυτοί θα συνεχίζουν να είναι αδιάφοροι και συγχρόνως επιζήμιοι όσο η τοπική κοινωνία ανέχεται τέτοιες καταστάσεις.
      Επαναλαμβάνω ο Μύτικας είναι πολύ όμορφο σαν μέρος, φροντίδα θέλει και όχι αδιαφορία.

      Διαγραφή
  2. Γιατί παρακαλώ να μην ψάχνουμε υπεύθυνους.ολα γίνονται με την ανοχή και την αδιαφορία των αρχών του τόπου και δεν βλέπω καμία υπερβολή σε αυτά που γράφονται στο δημοσίευμα. Όλοι είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν με οποιοδήποτε τρόπο χώρους που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε όλους μας βάζοντας από ομπρέλες και ξαπλώστρες μέχρι καναπέδες φτιαγμένους από παλέτες και ότι άλλο κακόγουστο μπορεί κανείς να σκεφτεί . Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι που ζήσαμε αυτή την αναρχία. Επιτέλους δημοτική αρχή να κάνει το καθήκον της.το μόνο που μας αφήνουν οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και του τροχοσπιτου είναι τα σκουπίδια τους. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Για θέσεις στο λιμάνι,προέχει ο καθορισμός χερσαίας ζώνης.
    Βέβαια τα μεγάλα προβλήματα προέρχονται απο ανθρώπους συγκεκριμένης περιοχής της Αιτ-νίας και κάποιους ντόπιους που διαθέτουν πολλές θέσεις!!!!
    2. Οι παραλίες είναι ελεύθερες για όλους.Οποιος έχει την αρμοδιότητα ας πράξει τα δέοντα.Για τα σκουπίδια η ευθύνη ειναι
    πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.