Σε απόσταση λίγων μέτρων από χωροθετημένο με ΦΕΚ Ξενοδοχειακό Λιμένα και με επενδυτικά σχέδια δημιουργίας 5άστερου Ξενοδοχείου, ζώνη Π.Ο.Α.Υ. ιχθυοτροφείων 2.005,79 στρεμμάτων!!!


Στην υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, μία από τις παραγωγικές ζώνες που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι η Π7 Αρχοντοχωρίου, Παλιολόγγος - Βερίνα.
Η έκταση της συγκεκριμένης παραγωγικής ζώνης είναι 1.065,64 στρέμματα και ακριβώς από πάνω θα υπάρχει και μία υδρανάπαυση η Υ7, έκτασης 940,15 στρεμμάτων.
Η σημερινή υφιστάμενη υποτιθέμενη κατάσταση των μισθωμένων στρεμμάτων με κλουβιά, σύμφωνα με την Σ.Μ.Π.Ε. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας στην περιοχή είναι: Μία μονάδα του Αστερία Α.Ε. με κάτοχο την κα Γερουλάνου 20 στρεμμάτων και μία μονάδα η PLAGTON Α.Ε. του κ. Μπόκα με 15 στρέμματα και πρόκειται με την Π.Ο.Α.Υ., η μεν πρώτη να πάρει άλλα 20 στρέμματα και να γίνει 40 στρέμματα και η δεύτερη άλλα 25 στρέμματα και να γίνει 40 στρέμματα. Γύρω - γύρω θα υπάρχει η παραγωγική ζώνη συν η υδρανάπαυση, όπου συνολικά θα καταλαμβάνει 2.005,79 στρέμματα!!!

Πίνακας από την Σ.Μ.Π.Ε., με την υποτιθέμενη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση των μισθωμένων στρεμμάτων και την μελλοντική, καθώς και τις αντίστοιχες δυναμικότητες.

Χάρτης από την Σ.Μ.Π.Ε., με την παραγωγική ζώνη Π7 και την υδρανάπαυση Υ7, συνολικά 2.005,79 στρεμμάτων.
Στην περιοχή και σε απόσταση ελαχίστων μέτρων, από το 2007 με το ΦΕΚ 226/Α.Α.Π./01-06-2007 υπάρχει χωροθέτηση Ξενοδοχειακού Λιμένα έμπροσθεν της μελλοντικής επένδυσης της ξενοδοχειακής εγκατάστασης ιδιοκτησίας Πυθαγόρα και Ευσταθίας Σαμαρά στη θέση Σταυρολιμνιώνας.
Στον ίδιο χώρο και σε έκταση 140 στρεμμάτων, έχουμε το 2011 την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Π.Ο.) για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 500 κλινών με συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 250 ατόμων και μαρίνα σκαφών αναψυχής δυναμικότητας ελλιμενισμού 30 - 50 σκαφών, σε οικόπεδο έκτασης 84.761 τ.μ. (επί συνολικού εμβαδού 140.315 τ.μ.) ιδιοκτησίας Πυθαγόρα Σαμαρά και Ευσταθίας Σαμαρά – Ζώμα, στη θέση «Βελλά -Σταυρολιμνιώνας».
Βέβαια οι Περιβαλλοντικοί Όροι με την παρέλευση της 5ετιας έληξαν, γιατί η επένδυση εκείνη την περίοδο της έναρξης της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της επιτήρησης δεν προχώρησε, όμως η ιδιωτική έκταση υπάρχει, η χωροθέτηση με ΦΕΚ Ξενοδοχειακού Λιμένα υπάρχει και είναι απορίας άξιο πως σε απόσταση ελάχιστων μέτρων ήρθε μία Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, να δημιουργήσει πάνω στην ακτογραμμή και σε μικρές αποστάσεις από τις πιο όμορφες παραλίες της Αγριλιάς, μία τεράστια ζώνη για ανάπτυξη ιχθυοτροφείων της τερατώδους έκτασης των 2.005,79 στρεμμάτων!!!
Μιλάμε για ένα σημείο πανέμορφο, με Νότια σε κοντινή απόσταση τις εκπληκτικές παραλίες τις ΒΕΛΑΣ, όπου έχουν κατοχυρώσει ιδιοκτησίες κάτοικοι με δικαστικές αποφάσεις και Βόρεια σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση, τις εκπληκτικές παραλίες της Αγριλιάς και την Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) 1.700 στρεμμάτων (1.200 στρέμματα κληρονόμων οικογένειας Χιώνη και 500 στρέμματα ΑΕΓΕΚ), συν βέβαια την εν λόγω επένδυση για την οποία σας μιλάμε, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο και σε ελάχιστα μέτρα απόσταση.
Εμείς ευχόμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της πανέμορφης παραθαλάσσιας έκτασης των 140 στρεμμάτων, ένα πραγματικό φιλέτο, να δράσουν και να προχωρήσουν την επένδυση του 5άστερου και την δημιουργία του Ξενοδοχειακού Λιμένα, που θα δώσει άλλη δυναμική στην περιοχή, που θα αποτελέσει το έναυσμα της έναρξης των τουριστικών επενδύσεων σε όλο αυτό το κομμάτι, όπως ακριβώς έχει καθοριστεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αιτ/νίας, από το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εγκρίθηκε πρόσφατα, από τον 5ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Ξηρομέρου.
Φυσικά Π.Ο.Α.Υ. με 2.005,79 στρέμματα για ιχθυοτροφεία και τουριστική ανάπτυξη σε λίγα μέτρα απόσταση, δεν συμβαδίζουν όπως αναφέρεται και από το ίδιο το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών (ΦΕΚ 2505/4.11.2011).

Χωροθέτηση 5άστερου Ξενοδοχείου και Ξενοδοχειακού Λιμένα, σε έκταση ιδιοκτησίας Πυθαγόρα Σαμαρά και Ευσταθίας Σαμαρά – Ζώμα, σε σχέση με την δημιουργία ζώνης Π.Ο.Α.Υ. Απέχουν ελάχιστα μέτρα.

Τοπογραφικό του Ξενοδοχειακού Λιμένα, σε έκταση ιδιοκτησίας Πυθαγόρα Σαμαρά και Ευσταθίας Σαμαρά – Ζώμα, όπως επισυνάπτεται στο ΦΕΚ 226/Α.Α.Π./01-06-2007.

Μία πανέμορφη παραθαλάσσια έκταση 140 στρεμμάτων, ένα πραγματικό φιλέτο ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση που θα δώσει το έναυσμα για τουριστικές επενδύσεις στην πολύ προνομιούχα αυτή περιοχή.

16 σχόλια:

  1. Εάν προχωρήσει αυτή η μεγάλη τουριστική επένδυση, σταδιακά θα δημιουργηθούν παραπλεύρως αυτής της τουριστικής επένδυσης και άλλες μικρότερες τουριστικές μονάδες και με μικρότερο οικονομικό ρίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη σε αραιοκατοικημένες παραθαλάσσιες περιοχές και λόγω των επιπτώσεων που αντικειμενικά επιφέρει η πανδημία,
    θα πρέπει να στηριχθεί και με ανάλογες ρυθμίσεις, απο τους φορείς της πολιτείας μας που έχουν και την πολιτική ευθύνη και τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη γενικότερα του τουριστικού κλάδου της οικονομίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν γίνουν αυτά τα 2000 στρέμματα εκεί τελειώσαμε κύριοι.΄
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΕΜΑΛ.
    Στην περιοχή δεν θα πατάει άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΣ ΓΊΝΕΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΟΘΈΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΑΥ
      ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΈΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ-ΝΟΤΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΆΛΙ
      ΚΑΙ ΌΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΈΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ

      Διαγραφή
  4. Φίλε συνδημότη μας 8:55 π.μ. δεν είμαστε και ούτε κάνουμε τους επαναστάτες, λογικά σκεπτόμαστε και λογικά προτείνουμε ως τοπική κοινωνία λύσεις.
    Και η λογικότερη λύση σε αυτό το συνθετο θέμα της ανάπτυξης και των δύο ισοδύναμων κλάδων της οικονομίας μας, υδατοκαλιέργειες και τουρισμός, επιτυγχάνεται καλύτερα η ανάπτυξή και των δύο κλάδων, με ισομερή και ξεχωριστή κατανομή ανάπτυξης στο θαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής
    του δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε 9:20
      Μήν πατάς σε δύο βάρκες.Υδατοκαλλιέργειες
      και τουριστική ανάπτυξη ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.
      Έκανες ποτέ μπάνιο κοντά σε μονάδα;
      Εσύ βάλθηκες να μας τρελάνεις.
      Θα ξεχάσουμε κάθε επιστημονική γνώση, προς χάριν
      κάποιων αντικοινωνικών συμφερόντων; ΕΛΕΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε συνδημότη 10:31 π.μ.
      Η γνώμη μου για το θέμα αυτό δεν είναι επιστημονική γνώμη.
      απλά μια γνώμη είναι και με βάση την κοινή λογική:
      -νομιζω λοιπόν ότι μπορούν να συνυπάρξουν και ν' αναπτυχθούν
      και οι δυό μορφές οικονομικής ανάπτυξης : υδατοκαλλιέργειες και τουρισμός, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μας.
      Με την προϋπόθεση όμως να επαναχωροθετηθούν με περισσότερη επιμέλεια, ισομερώς και εντελώς ξεχωριστά στο θαλάσσιο χώρο
      της περιοχής μας επαναχωροθέτηση και προς οφελος της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Φαρμάκη και κύριε Δημητρογιάννη αυτά τα γνωρίζετε;;;
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε 9:20
    Ενω γνωριζεις τις συνεπειες των υδατοκαλλιεργειών προφανος εχεις καποιο συμφερον και ψαχνεις να βρεις μια λυση.
    Ελα μια μερα για μπανιο στην αγριελια και πες μου οταν θα σου ερθουν οι φουσκαλες και η λαδιλα που κολλαει πανω σου εαν θα κατσεις μεσα και πως θα τρεξεις να βγαλεις τα αμέριμνα παιδια και μωρα εξω.
    Γιαυτο καλυτετα να σωπασεις και να στραφεις στην τουριστικη αναπτυξη απο την οποια θα φαει ο κοσμος ψωμακι οπως γινεραι στα υπολοιπα τουριστικα μέρη.
    Τελος αυτος ο τοπος θελει να παραμεινει υποβαθμισμενος και να τρωνε οι "καρχαριες" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μας 8:10 μ.μ. Μπορείς ελεύθερα να εικάζεις να συμπεράνεις και γράφεις ότι νομίζεις.
    ελευθερογνωμία και ελευθεροτυπία υπάρχει εδώ στο blóg.
    Καληνύχτα Φίλε συνδημότη μας




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε 12:38
    Βρές στο fb τον Λοβέρδο Στελακάτο
    και διάβασε τις αναρτήσεις του.
    Θα μάθεις πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε 9:50 π.μ. τα ίδια λέμε και διαφορετικά νομίζω καταλαβαίνουμε και ξαναλέω ότι :
    ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος των 40.000 στρεμματων είναι υπεραρκετός και μπορεί να αναπτυχθουν ισορροπημένα και οι δυό εξίσου σημαντικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας.
    Στην ίδια δηλαδη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μας, αλλά σε άλλο χώρο
    οι υδατοκαλλιέργειες και σε άλλο χώρο ο τουρισμός μας.
    Από κει και μετά δέν είμαστε εμείς αρμόδιοι για τις επενδύσεις
    και για να μοιράζουμε εκτάσεις, μια γνώμη λέμε εδώ στα blogs.
    Καλημέρα Φίλε συμπατριώτη



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οριοθέτηση της περιοχής μπορείς να κάνεις;
    Μια ζωή Πόντιος Πιλάτος, δεν είναι έτσι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιό εύκολο να κολλήσουμε αυθαίρετους χαρακτηρισμους
      παρά να κολλήσουμε την πανδημία του κορονοϊου.

      Διαγραφή
  11. Ούτε τώρα Απάντησες.
    Έχω υπομονή,θα περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε 9:46 π.μ.
    δέν υπάρχει πέρα απο το σαφές, σαφέστερο.
    Μα πόσο αλλο ξεκάθαρα : αλλού οι επενδύσεις υδατοκαλλιέργειας και αλλού οι τουριστικές επενδύσεις.
    Καλή εβδομάδα Φίλε συμπατριώτη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.