Από αιώνα σε αιώνα.



Από τον αείμνηστο Βασίλη Κατσαράκη στον αειθαλή μπάρμπα Αλέκο Κυριαζή. Πέρασαν εκατό χρόνια αφότου τοποθετήθηκε το ξύλινο ταβάνι στη εκκλησία του Αγ. Νικολάου Μπαμπίνης και στο κέντρο ο Παντοκράτορας, με δαπάνες του Βασίλη Κατσαράκη.
Πρόσφατα έγινε η αντικατάσταση του με προσωπικά έξοδα του μπάρμπα Αλέκου Κυριαζή, με σεβασμό πάντα στον Παντοκράτορα οποίος δεσπόζει στο κέντρο της οροφής, αγκαλιάζει τους πιστούς και θυμίζει οτι ‘’εστιν δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ορά’’.
Ο μπάρμπα Αλέκος Κυριαζής με μια ακόμα προσφορά προς το χωριό μας εξέπληξε ευχάριστα τους πάντες. Με την πράξη του αυτή ξεπέρασε πρόσωπα, φορείς και θεσμούς δίνοντας τις δικές του ξεχωριστές απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Απέδειξε για μια ακόμα φορά την αγάπη του για το χωριό μας, τη Μπαμπίνη, με την ενέργεια του αυτή. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι συνεχώς με κάθε του δραστηριότητα, με λόγια και με έργα η ζωή του είναι συνυφασμένη με τον τόπο που τον γέννησε και τον ανάθρεψε. Αδιάλειπτα μετουσιώνει τα λόγια σε πράξεις με απλότητα και αμείωτη διάθεση προσφοράς προσδίδοντας στην προσωπικότητα του στοιχεία αξεπέραστου μεγαλείου.
Με αλτρουισμό χωρίς κομπασμούς και εγωιστικές τάσεις γράφει τη διαθήκη της μεγαλοψυχίας και της γενναιοδωρίας προς τους συγχωριανούς μας και την κοινωνία γενικότερα. Με τη μόνιμη εγκατάστασή του στο χωριό, αφότου συνταξιοδοτήθηκε μέσα από τη συγγραφική του δράση και την καταγραφή μνημειωδών γεγονότων του περασμένου αιώνα, που διαδραματίστηκαν στο χωριό μας και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, με την ανάγλυφη παρουσίαση της σκληρής καθημερινότητας, δίκην ιστορικού, προκαλεί με τα κείμενα του έναν ιδιότυπο στοχασμό.
Η αντικατάσταση της οροφής της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, με τη διατήρηση του Παντοκράτορα, ήλθε ως συνέχεια της προηγούμενής μεγάλης του προσφοράς, αυτής της αντικατάστασης της σκεπής.
Μπάρμπα Αλέκο εμείς οι συγχωριανοί και οι συντοπίτες σου γενικότερα σ’ ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία σου αυτή. Ασφαλώς και άλλοι συγχωριανοί μας κατά καιρούς προέβησαν σε δωρεές προς την εκκλησία μας και την ενίσχυσαν οικονομικά στην κάλυψη αναγκών. Όμως οι δικές σου ενέργειες είναι μοναδικές. Μόνος ανέλαβες το βάρος αυτής της δαπάνης γιατί το μπορείς όχι μόνο οικονομικά αλλά ψυχικά και συναισθηματικά. Είναι βέβαιο ότι με τις ευεργεσίες σου αυτές, το δικό σου κεφάλαιο στην ιστορία του χωριού μας θα είναι πολυσέλιδο. Δημιούργησες ένα άυλο κληροδότημα πανανθρώπινων αξίων που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τους συγχωριανούς και συντοπίτες μας. Δικαιωματικά θα πρέπει να χαρακτηριστείς από τη σημερινή αλλά και τις μελλοντικές γενιές ως ευπατρίδης αφού επιβεβαίωσες και τη λαϊκή θυμοσοφία ότι “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”. Με τις ανιδιοτελείς αυτές πράξεις σου προς το χωριό μας, εκτόξευσες την γενναιοδωρία σου σε υψηλά επίπεδα.
Εμείς οι συγχωριανοί σου ελπίζουμε και ευχόμαστε την κορύφωση με ανάλογες ευεργεσίες.
Σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδίας μας και σου ευχόμαστε υγεία!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Αλέξανδρος Χ. Παλιούρας

Υ.Γ.: Θεωρώ ότι οι απόψεις μου εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία.














0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.