Ο δικός μας κ. Θοδωρής Λύτρας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».


Με χαρά βλέπουμε έναν συμπατριώτη μας επιστήμονα, να διαπρέπει στην Κύπρο. Μιλάμε για τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Θοδωρή Λύτρα, γιο του δικού μας Μυτικιώτη απόστρατου Αξιωματικού του Ε.Σ. Σπύρου Λύτρα, φίλου, γείτονα και ενός αξιολογότατου ανθρώπου που μόνο τα καλύτερα έχουμε να καταθέσουμε. Σπύρο είμαστε όλοι περήφανοι για τον Θοδωρή.
Ο κ. Θοδωρής Λύτρας, με τον καθηγητή λοιμοξολογίας κ. Τσιόρδα, έκαναν πρόσφατα μία έρευνα όσον αφορά την θνητότητα των ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ, που στην Ελλάδα λανθασμένα πυροδότησε ένα κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Λύτρας, ο οποίος μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την έρευνα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και παρεμβάσεις άλλων επιστημόνων που την χαρακτήρισαν «ατελή».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης που επικεντρώνεται στις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ.
Δείτε εδώ το βίντεο με την συνέντευξη του δικού μας κ. Θοδωρή Λύτρα.

19 σχόλια:

  1. Η τραγική πραγματικότητα, επιστημονικά τεκμηριώνεται από τη μελέτη των δύο καθηγητών, δηλαδή ότι χάθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν σήμερα να ζουν και τα ψέματα του Μητσοτάκη ότι δεν την ήξερε όταν προ ημερών έλεγε ότι δεν είχε καμιά ένδειξη ότι οι πιθανότητες να ζήσεις εκτός ΜΕΘ δεν ήταν λιγότερες από ότι αν ήσουν σε ΜΕΘ!!!, δηλαδή ότι ο στενός και άμεσος συνεργάτης του καθηγητής κ.Τσώδρας, από το τέλος Μαΐου του 2021, που ολοκληρώθηκε η μελέτη, μέχρι τώρα, σε καμιά από τις τρεις ανά εβδομάδα και συνολικά 72 ειδικές για την πανδημία συναντήσεις του με το καθηγητή, ο “Σωτήρης” δεν τον ενημέρωσε για την μελέτη που ο ίδιος έκανε και τα τόσο σοβαρά συμπεράσματά της. Αυτά ήταν που πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση. Επιβεβλημένη και αναπόφευκτη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αλλιώς -και- η αντιπολίτευση θα ήταν κατώτερη των περιστάσεων και του θεσμικού της ρόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Πολλοί απο αυτούς που χάθηκαν, χάθηκαν διότι δεν εμβολιάστικαν και επίσης διότι κάποια "αστέρια" της πολιτικής έλεγαν ό,τι "θα πάρουν το ρίσκο" κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι σε δεκαδες διαδηλωσεις.

      2. Το 2017 επι υπουργίας Πολάκη και χωρίς πανδημία οι εκτός ΜΕΘ ήταν 76!

      Διαγραφή
    2. Φαντάσου να είχε μείνει το ΕΣΥ με τίς 540 κλίνες ΜΕΘ που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι μακελειό θα είχαμε...

      Διαγραφή
    3. Προς 11: 16 για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ?
      μηπως φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που εχασε ο κ. Λοβέρδος ?

      Διαγραφή
    4. Προς 11:16 να λές την γνωμη σου επι πραγματικών γεγονότων και όχι επι φάνταστικών.

      Διαγραφή
  2. Ο Θοδωρής Λύτρας, απέδειξε με τη στάση του ότι δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος νέος επιστήμονας, με διεθνή αναγνώριση. Ευτυχώς έχουμε και άλλους σε πολλούς τομείς. Κυρίως απέδειξε ότι έχει σταθερές επιστημονικές αρχές και αξίες που ασυμβίβαστα εννοεί να υπερασπίζεται. Και τέτοιους δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς. Και αποτελεί ένα φωτεινό θετικό παράδειγμα, σε καιρούς μίζερους, για τους νέους μας στους οποίους ανήκει το μέλλον. Ως Ξηρομερίτες αλλά και ως Έλληνες, μαζί με την οικογένειά του, πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτόν το νέο σπουδαίο επιστήμονα και πραγματικό άνδρα. Ο θεός να τον έχει πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνωμη χρειαζοταν να γινει μελετη για να μαθουμε οτι οσο πιεζεται ενα συστημα υγειας τοσο χειροτερα ειναι τα αποτελεσματα; δηλαδη το αυτονοητο. Σε ολο τον κοσμο συμβαινει αυτο. Κατα τ αλλα πολλες επιτυχιες στον κ.Λυτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιος και συγχαρητηρια στον Θοδ Λυτρα.Θοδ Γκουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 1: 40 π.μ. Προφανώς και δέν χρειάζεται πολύ για να κατανοηθούν τα αυτονόητα. Όμως μια επιστημονική μελέτη έχει ιδιαίτερη αξία, γιατι παρουσιάζει μια επιστημονική μελέτη τα πραγματικα στοιχεία για τα όρια σωστής λειτουργίας ενος οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος και μπορεί να βοηθησει με τις ανάλογες πολιτικες αποφασεις, στην καλυτερη προσεγγιση στην αντιμετωπιση της πανδημίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 1:40, αυτό κατάλαβες ή θέλεις να καταλάβεις και αυτό λες. Και το τερμάτισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν έκπληξη για μένα η μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα. Για εμάς είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια ότι όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει στις ΜΕΘ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θνητότητα. Αυτό το ζούμε πάρα πολλά χρόνια, το έχουμε επισημάνει σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει και ξαφνικά τώρα βλέπω ότι λέμε πράγματα τετριμμένα και γνωστά ως κάτι τρομερό νέο. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά».Θεωρώ ότι είναι μια μελέτη που δεν λέει τίποτα καινούργιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση συζήτηση για αυτή τη μελέτη, που στο κάτω – κάτω δημοσιεύθηκε και σε ένα περιοδικό, όχι πρωτοκλασάτο
      Κοτανιδου
      Κριτικη επισης η μελετη δεχτηκε απο τους Γκαγκα Τζανακη και Μαγιορκινη
      Να μην τους παρουμε στα σοβαρα επειδη δεν εινσι ξηρομεριτες; το τερματισαν και αυτοι;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ανώνυμε 06:37 σε παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Θ. Λύτρας στους Μαγιορκινη, Τζανάκη και Γκαγκα.

      Διαγραφή
  7. Συμπατριώτη 1:40, όταν η χώρα σου είναι, αναλογικά με τον πληθυσμό της, πρωταθλήτρια σε θανάτους από την πανδημία, δεν οφείλεις να ερευνήσεις του συγκεκριμένους λόγους που συμβαίνει αυτό στη χώρα σου; Ώστε στη συνέχεια δεις τι πρέπει να γίνει, για να αλλάξει αυτό και να μη συνεχίζουμε να χάνουμε δικούς μας ανθρώπους ή άλλους συνανθρώπους μας;; Αυτό έκανε, όπως όφειλε, η επιστημονική μελέτη των δύο διεθνούς κύρους και αναγνώρισης καθηγητών. Και όχι αυτό που εσύ σχολιάζεις. Και είναι τιμή μας ότι ο ένας εξ' αυτών είναι Ξηρομερίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας. Πολύ πιο προηγμένα συστήματα υγείας στην Ευρώπη κατέρρευσαν. Αυτό συνέβη διότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κανένα σύστημα υγείας παγκοσμίως δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια κατάσταση.
      Κατά τ αλλά αδιαφορώ αν ο συγγραφέας μιας μελέτης είναι συντοπίτης, φίλος η ξάδελφος.Αυτη πρέπει να κριθεί με αυστηρά επιστημονικούς όρους.

      Διαγραφή
    2. Φίλε 8:07 σωστά λες ότι η επιστημονικές μελέτες πρέπει να κρίνονται με επιστημονικούς όρους. Και φυσικά όχι από τηλεοράσεως, από κάποιο τραπεζορήτωρα πολιτικό σκοπιμότητας ή καφενόβιο παρλαπίπα. Άλλες είναι οι διαδικασίες και οι φορείς αξιολόγησης των επιστημονικών μελετών. Και η μελέτη αυτή της ακολούθησε, κρίθηκε από ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες ως άρτια και αξιόπιστη και δημοσιεύτηκε σε διεθνές ιατρικό περιοδικό κύρους. Τώρα, αν τα ευρήματά της εκθέτουν κάποιους, αυτό δικό τους πρόβλημα και δικό μας, αφού πρόκειται για θέματα ζωής και υγείας, και όχι της μελέτης και των καθηγητών συντακτών της. Ειδικότερα ο καθηγητής Λύτρας, σεμνός και λαμπρός επιστήμονας, με το ήθος και το έργο του τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του και τη χώρα του. Και ΝΑΙ κάνει περήφανους, όσους έχουν μάθει να σέβονται τις αξίες και να αναγνωρίζουν τους ΑΞΙΟΥΣ.

      Διαγραφή
  8. 2.12 Εν κατακλείδι το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται μέτρα ενίσχυσης όσο διαρκεί η πανδημία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εν κατακλείδι αγαπητέ, τα εμβόλια πρέπει να αρχίσουν να χρεώνονται από εδώ και πέρα γιατί κατά κύριο λόγο όλα αυτά προκαλούνται από κάποιους ανεμβολιαστους που τά ξέρουν όλα. Και έχουν βγάλει και τιμολόγιο 25 ευρώ για να πηγαίνουν τοξικομανείς να κάνουν τά εμβόλια αντ αυτών. Για τέτοια ηθική μιλάμε. 25 ευρώ η κάθε δόση. Α ρε Καποδίστρια. 200 χρόνια πέρασαν και ακόμα τα ίδια όρνια έχουμε παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Βασίλη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, αλλά και για την ευγενική σου αναφορά στο γιό μου. Επίσης και τους επώνυμους και ανώνυμους σχολιαστές για τα σχόλια τους. Τη διαδικασία σύνταξης και δημοσίευσης μελετών, καθώς επίσης τους λόγους για τους οποίους αυτές γίνονται τις γνωρίζουν οι ειδήμονες, στους οποίους εγώ μάλλον δεν ανήκω. Εύχομαι όμως τις επιστημονικές αρχές και αξίες, τις οποίες μνημονεύει και κάποιος από τους σχολιαστές παραπάνω να τις υπηρετούν όλοι. Αυτό διδάχθηκε ο γιος μου στα σχολεία που φοίτησε και από την οικογένεια του και αυτό προσπάθησε να κάνει. Ελπίζω να το κατόρθωσε και έτσι να συνεχίσει στο μέλλον. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλούς χαιρετισμούς Σπύρο. Υγεία.
      Όπως το γράψαμε. Περήφανοι για το συμπατριώτη μας Θοδωρή Λύτρα και για πάρα πολλούς συμπατριώτες μας που διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας, με ακαδημαϊκή καριέρα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.