Διαδρομές, Ιανουάριος 2022.


Γράφει ο Κομπλίτσης Αποστόλης "Ακαρνάνας".
Αθήνα, 27-01-2022.
 
Παλιές γραφές.
Χρόνια και χρόνια, γενιές και γενιές που πέρασαν στο χωριό μας, όλοι ήξεραν και είχαν στο νου της μια ονομασία των χωραφιών τους. Έτσι, μπορούσαν και να τα ξεχωρίζουν αλλά και να τα περνάνε στις επόμενες γενιές δια λόγου ή με συμφωνητικά! Σε λίγο καιρό, όπως διαπιστώνουμε, θα κοιτάμε από τις αυλές μας, τα μπαλκόνια, τις λόντζες και τα πλατύσκαλα των σπιτιών μας και θα βλέπουμε μόνο καθρέφτες (μόνο που δεν θα μπορούμε να δούμε τα πρόσωπα μας ούτε να χτενιστούμε), και τότε είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα ξεχωρίζει πλέον ούτε χωράφι ούτε τοποθεσία.
Με τη δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου θα γίνει μόνιμη αποψίλωση και ισοπέδωση του τοπίου, το οποίο έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτη επί πληρωμή από συγχωριανούς μας!!!


Θα γίνει σίγουρα περίφραξη, άνοιγμα από μεγάλα αυλάκια για να στεγάζουν καλώδια τα οποία θα μεταφέρουν ρεύμα στους υποσταθμούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον χειμώνα, εάν δεν υπάρξουν οι σωστές προδιαγραφές από τον ιδιώτη, να υπάρξουν φαινόμενα πλημμύρας στις εναπομείνασες ιδιοκτησίες, οι οποίες δεν έχουν πουληθεί ακόμη!
Θα υπάρξει σίγουρα αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και μέσα στο χωριό μας λόγω έλλειψης δέντρων και οξυγόνου. Σήμερα ορισμένοι δεν το έχουν καταλάβει γιατί έχουν ακόμη πρόσβαση με τα ζωντανά τους στην περιοχή. Σε λίγο καιρό, όπως γίνεται άλλωστε σε άλλα παρόμοια σχήματα, θα υπάρχουν πινακίδες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ». Και τα γιδοπρόβατα σε τέτοια μέρη δεν θα έχουν «εργασία», αλλά ούτε και οι άνθρωποι θέσεις εργασίας!
Είναι δεύτερη φορά που γράφω τη γνώμη μου για αυτή την οικολογική καταστροφή που θα γίνει στο χωριό μας με ευθύνη της πλειοψηφίας των συγχωριανών. Και ξέρω, όπως και την πρώτη φορά, ότι δεν θα είμαι αρεστός σε φίλους και συγχωριανούς και ούτε μπορώ να αλλάξω την πραγματικότητα. Δεν κάνω το συνήγορο κανενός ως προς το πως θα διαχειριστεί τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όταν η διαχείριση αυτή έχει επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο, ο καθένας μας έχει δικαίωμα υπεράσπισης της υγείας και της περιουσίας του.
Πολλά λέγονται για χαμένες πατρίδες και ξεριζωμένους λαούς. Εδώ με αυτές τις δήθεν πράσινες αναπτύξεις χωρίς κανένα λαϊκό κέρδος μόνο λίγοι μιλάνε για πατρίδες «ξεπαστρεμένες». Όσο φθηνή, όσο αποκρουστική και αν φαίνεται η αλήθεια, φίλοι συμπατριώτες, δεν παύει να είναι η αλήθεια!


Τα τελευταία χρόνια έχουμε γνώμη όλοι και για όλα ενώ πολλές φορές χωρίς να μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε αυτά που λέμε. Φτάνουμε σε σημείο να οικειοποιούμαστε το «Αλάθητο του Παπά». Ο φιλοτομαρισμός στο ναδίρ του.
Χωρίς να μας φτάνουν όλα αυτά που έχουμε, παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες 3-4 συμπατριώτες μας που εμφανίστηκαν ξαφνικά ως ουρανοκατέβατοι «Ρομπέν των Κτηνοτρόφων και Αγροτών». Άρχισαν σιγά σιγά να ξεπροβάλλουν, κουνώντας την ουρά τους σαν τα φίδια που ξεπροβάλλουν από το αυγό τους. Ως συμβουλάτορες ή επικριτές στα πολιτιστικά/κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα της περιοχής μας. Είναι αυτοί με τους παχουλούς μισθούς του δημοσίου και της καλοθρεμένες συντάξεις. Είναι αυτοί που είχαν τη δύναμη να καρπώνονται τις διάφορες επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τώρα αναπαυτικά, καθήμενοι, δίνουν συμβουλές διαδικτυακά σε εκείνους που έχουν μείνει στον οικονομικό μαρασμό και αγωνιούν για την καθημερινή επιβίωση. Για το ποιες πολιτικές και σύστημα έφεραν τα χωριά μας στο μαρασμό «μούγκα στη στρούγκα» τα παιδιά! Το μόνο που θέλουν τα καλόπαιδα είναι είτε να ξαναβάλουν τον κόσμο να σκάβει πάλι τα χωράφια με την τσάπα. Ίσως για να αισθάνονται άρχοντες της πολυθρόνας τους!


Σύγχρονες εναλλακτικές πηγές εισοδήματος δεν μας λένε ή δεν τις γνωρίζουν;
Θέλω να πιστεύω, και ελπίζω πως οι μόνιμοι κάτοικοι, τουλάχιστον του Ξηρομέρου, θα τους στείλουν πίσω στα λαγούμια τους, εκεί που κρύβονταν έως τώρα, και δεν θα αφήσουν να κιτρινίσει ο τόπος μας από πρόσωπα και πρακτικές ούτε να ξανασυναντήσουμε πράσινα και μπλε καφενεία!!
Μετά τις λίγες διαπιστώσεις και σκέψεις μου, ιχνηλατώντας τον χρόνο και ξεσκονίζοντας την ιστορία, οι παλιές γραφές θα σας δώσουν ενδεικτικά ονομασίες από χωράφια, περιοχές που ακούγονταν, όπως προ- είπα, εκατοντάδες χρόνια και ίσως να είμαι ο τελευταίος που σας το θυμίζει.
Οι περιοχές αυτές είναι καταχωρημένες από τον αείμνηστο δάσκαλο Γεράσιμο Παπατρέχα, από τη Μαχαιρά Ξηρομέρου, φίλο, συμπαραστάτη και συχνό αρθρογράφο της εφημερίδας «Φωνή των Μπαμπινιωτών», έκδοσης του 1ου Συλλόγου Μπαμπίνης 1981.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Τοπωνύμια χωραφιών: Άγιος Αιμιλιανός (στον Αμπελιανό), Βαρκά, Αχούρια, Στραβής το βαρκό, Γριβάκια, Κρεμμυδάκι, Λίμπες, Μακρυλάκια, Γαλανάκια, Τσαγκαρούλες, Λάμπρες, Βελίτσα, Χαντακωμένα, Φωστίνες, Φτελίδια, Τσακάλες, Τσακαλόλακας, Ξυλώματα, Σταμέικα, Παραλάγκαδο, Αγία Άννα (Άι- Ανανά), και γενικά, σχεδόν, όλος ο λεγόμενος κάμπος Μπαμπίνης και το πρανές ύψωμα που φτάνει ως τον δρόμο Λιγοβιτσίου!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.