Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας στο Αγρίνιο. Φορείς του Ξηρομέρου που παρέστησαν, του έθεσαν τα θέμα του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, της προωθούμενης Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και του ρόλου και του πολύπλευρου έργου των Πολιτιστικών Συλλόγων.


Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών:
https://www.902.gr Α
Συνάντηση με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας είχε ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Σωματείων και φορέων, ενώ αρκετοί πήραν το λόγο και περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαϊκός κόσμος της περιοχής.
Παρόν στη σύσκεψη με τον κ. Κουτσούμπα και φορείς του Ξηρομέρου, οι οποίοι έθεσαν κατά σειρά το θέμα του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, το θέμα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας που προωθείται, το θέμα του ρόλου και της στήριξης των Πολιτιστικών Συλλόγων.
Ο Γεράσιμος Στρατούλης, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βελανιδοδάσους Ξηρόμερου ''Η Αμαδρυάδα'', ζήτησε τη βοήθεια του κόμματος για να μην καταστραφεί το δρυοδάσος από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που θέλουν να τοποθετήσουν καθώς και την παράνομη λαθροξυλία. Παλεύουμε μαζί με τους κομμουνιστές, με τα Σωματεία και τους φορείς να μη γίνει η περιοχή μας κρανίου τόπος, ανέφερε.


Επίσης τέθηκε το θέμα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), που προωθείται στις ακτές της Αιτ/νίας από Αστακό μέχρι Μύτικα και στο Κάλαμο, κάτι που δεν προβλεπόταν από πουθενά. Όλες οι αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αιτ/νίας προέβλεπαν στις ακτές από Αστακό μέχρι Μύτικα, Πάλαιρο και Πογωνία την τουριστική ανάπτυξη. Το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, προέβλεπε Π.Ο.Α.Υ., μόνο περί των Εχινάδων συγκεντρωμένες όλες οι μονάδες και επ ουδενί στις Ακτές τις Αιτ/νίας. Επίσης και οι τελευταίοι Στρατηγικοί Σχεδιασμοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ξηρομέρου, προορίζουν αυτό το φιλέτο των συνεχόμενων δαντελωτών ακτών για τουριστική ανάπτυξη.
Ο Βασίλης Σούλας, απλό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας ενάντια στην προωθούμενη Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, κατήγγειλε πως ο σχεδιασμός είναι να μετατραπούν όλες οι ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας από Αστακό μέχρι Μύτικα, σε μια μεγάλη μονάδα υδατοκαλλιεργειών, χωρίς να μπορεί ο λαός της περιοχής να κάνει ένα μπάνιο.


Ο Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), στάθηκε στην ανάγκη το κράτος να ενισχύσει την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι κρατάνε ζωντανά ολόκληρα χωριά.









Οι αναφορές του Γ.Γ. στις ιχθυοκαλλιέργειες και στην ανάπτυξη τους σε βιομηχανική κλίμακα στις δυτικές ακτές της Αιτ/νίας ήταν πολλές, τόσο στη συνάντηση των φορέων το μεσημέρι, όσο και στην κεντρική του ομιλία το βράδυ.

Συγκεκριμένα:
«........Ή για τους εργαζόμενους στις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού δεν υπάρχει ενδοεπικοινωνία όσων δουλεύουν στη θάλασσα με όσους δουλεύουν έξω και έχουν υπάρξει και θανατηφόρα ατυχήματα;
Ιδιαίτερα οι γυναίκες στα συσκευαστήρια δουλεύουν στους -18οC, χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον γυναικείο οργανισμό. Και ξέρετε και σεις, όπως κι εμείς, πως όταν μιλάμε για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, μιλάμε για εταιρείες με μεγάλη κερδοφορία. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως και οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, βλέπουν πολλές από τις ανάγκες τους να υπονομεύονται, να υποβαθμίζονται, να θυσιάζονται στον βωμό αυτού του αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης.
Δίκαιος είναι και ο αγώνας των κατοίκων για την άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης "Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών" στις Εχινάδες Νήσους και τον νομό σας, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής.». https://youtu.be/4HojpPXYgmo?t=1539

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του απλού μέλους της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας κ. Χρήστου Μάντζαρη, στην βραδυνή ομιλία του Γ.Γ.

Η παρέμβαση του Χρήστου Μάντζαρη.


«Η επιδότηση των υδατοκαλλιεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδότηση της απόσυρσης των μικρών αλιευτικών σκαφών γέμισε με πολλά λεφτά τις τσέπες επιτήδειων μεσαζόντων μελετητών, αλλά και κρατικών λειτουργών.
Το δολοφονικό όμως όπλο που αποτελείωσε τον αλιευτικό τομέα της χώρας και τον αγροτικό ήταν η ΚΑΠ. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησε για αυτό το φονικό ήταν η επιλεκτική χρηματοδότηση "ημετέρων", η πρωτόγνωρη πολυνομία απλησίαστη για τον μέσο επιχειρηματία. Τέλος, η απαξίωση της γνώμης των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που εφαρμόστηκαν αυτά τα προγράμματα.
Έτσι με τις αθρόες εισαγωγές αλιευμάτων αποτελείωσαν τον αλιευτικό τομέα.
Σήμερα με τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, έρχονται να παραδώσουν τις θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις του Δήμου Ξηρομέρου βορά στις ορέξεις των επιχειρηματιών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του Δήμου και των φορέων του.
Όπως το ΚΚΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να προσέχουν, γιατί το κεφάλαιο δεν βιάζεται, έχει μέθοδο και επιμονή για να πετύχει τις επιδιώξεις του, έχουμε να σας πούμε ότι και εμείς με σύμμαχο στον αγώνα τους φίλους του ΚΚΕ είμαστε οπλισμένοι με επιμονή, δεν θα κάνουμε πίσω και θα ακυρώσουμε στην πράξη κάθε επιζήμια πολιτική για την περιοχή μας και τους εργαζόμενους».



Δείτε παρακάτω όλη την ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.