Αυτοδιοικητικά και ...άλλα. Γυναίκα Δήμαρχος στο Ξηρόμερο;

Γράφει ο Θωμάς Μπαρμπαρούσης.

Δεκαέξι μήνες μας χωρίζουν από την 8η Οκτωβρίου 2023, ημέρα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα επιτελεία των υποψηφίων, όλων των βαθμίδων, έχουν πάρει φωτιά!
Νέοι και παλιοί υποψήφιοι αλλά και εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα βολιδοσκοπήσεων και διεργασιών, με στόχο τι άλλο; Να δοκιμάσουν την προσωπική τους απήχηση και αποδοχή από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Τούτη τη φορά, όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον πολλών για τα κοινά είναι μεγάλο, αλλά μένει να δούμε, ποιοι και πόσοι θα φτάσουν έως το νήμα και ποιοι, πολύ περισσότερο θα το κόψουν.
Το διάστημα που μας χωρίζει από τον Οκτώβρη του 23 είναι, πράγματι, μεγάλο και πολλοί μεγαλύτεροι οι αστάθμητοι παράγοντες, που μπορούν με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο να επηρεάσουν τις διεργασίες και εν γένει τα τεκταινόμενα στον αυτοδιοικητικό χώρο, σε πανελλαδικό και, προφανώς, σε τοπικό επίπεδο.
Οι βουλευτικές εκλογές, που σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, θα επηρεάσουν καθοριστικά τις αυτοδιοικητικές, κυρίως σε ότι αφορά τις συνέργειες και συμμαχίες τόσο στον πρώτο, όσο κυρίως στο δεύτερο γύρο, όπου αυτός υπάρξει.
Τυχόν συμμαχίες σε κυβερνητικό επίπεδο θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και κατά καταλυτικό τρόπο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβάλλοντας αντίστοιχη πρακτική και στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Το στοιχείο αυτό είναι κάτι που συνυπολογίζουν, στις όποιες κινήσεις τους, και οι υποψήφιοι για το το Δήμο Ξηρομέρου, αφού άλλα μπορεί οι ίδιοι να έχουν κατά νουν και εντελώς άλλα να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν, εφόσον επιμείνουν στην υποψηφιότητά τους.
Αν για παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχηματίσουν κυβέρνηση Συνεργασίας είναι απολύτως λογικοφανές, στην όποια μεταξύ τους συμφωνία, να τεθεί και το θέμα των συνεργειών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ενδεχομένως, με ελάχιστες κατά τόπους εξαιρέσεις και κατά περίπτωση. Το ίδιο, προφανώς, θα ισχύσει και στην εκδοχή σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όλα αυτά αφορούν το σενάριο-που είναι και το πιο ισχυρό- της μη κυβερνητικής αυτοδυναμίας, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και εκλογολόγων.
Ένας άλλος παράγοντας που, καθώς φαίνεται, θα επηρεάσει την κάθοδο, ή μη ορισμένων στον αυτοδιοικητικό στίβο του Ξηρομέρου είναι το υψηλό budget, που απαιτούν, παραδοσιακά πλέον, οι εκλογικές δαπάνες στο Δήμο μας, έναν από τους μικρότερους πληθυσμιακά και τους φτωχότερους της χώρας.
Ωστόσο, κάποιοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη χωρίς να χρειασθούν τη συνδρομή ‘’σπόνσορα’’, δοκιμάζοντας έτσι την τύχη τους και στηριζόμενοι στην ωριμότητα των ψηφοφόρων και στη συνειδητοποίηση ότι η οποιαδήποτε εξάρτηση Δημοτικής Αρχής, μόνο δεινά επιφέρει στον τόπο και απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών. Γιατί είναι προφανές ότι μια οικονομική οντότητα χορηγεί χρήματα, αποβλέποντας στην απόδοσή τους, δηλαδή η ‘’χορηγία’’ αποτελεί ιδιόμορφη επένδυση που κάποια στιγμή πρέπει να αποδώσει πολλαπλάσια. Υπάρχουν τέτοιες οικονομικές οντότητες; Οι πληροφορίες λένε, πως ναι. Αλλά ο χρόνος είναι αυτός, που θα δείξει, αν και κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες, που, πάντως, διαδίδονται ευρέως.
Πως, όμως, διαμορφώνονται ,αυτή τη στιγμή, τα πράγματα στον αυτοδιοικητικό χώρο του Ξηρομέρου;
Τη διαφορά, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, θα τη κάνει η υποψηφιότητα γυναίκας η οποία -λόγω της επιστημονικής, και επαγγελμαματικής της επάρκειας αλλά και της πολύ καλής γνώσης των αυτοδιοικητικών πραγμάτων σε συνδυασμό με την ακεραιότητα και το άφθαρτο της προσωπικότητά της- τυγχάνει της αποδοχής πολλών πρωταγωνιστών του χώρου.
Οι διεργασίες προς αυτή τη κατεύθυνση προχωρούν σταθερά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα, υποστηρικτές και συνεργάτες και προφανώς το όνομα της υποψηφίας. Η συμπόρευση της σημερινής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να υπάρξει αλλαγή στο Δημαρχιακό θώκο, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του Ξηριομέρου.
Ο νυν Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης, προφανώς και θα διεκδικήσει δεύτερη, συνεχόμενη θητεία. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον πολιτικό χώρο που ανήκει και είναι πολύ πιθανόν, έως βέβαιο, να υπάρξει και δεύτερη ή και τρίτη υποψηφιότητα από τον ίδιο χώρο. Δύο ονόματα ακούγονται μετ' επιτάσεως, προφανώς, με διαρροές, που προέρχονται, από τους ίδιους. Αν και τα ονόματα αυτά είναι γνωστά στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, θα αποφύγουμε να τα αναφέρουμε, γιατί μας έχει ζητηθεί να μην το πράξουμε. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τριανταφυλλάκης θα δυσκολευθεί στην κατάρτιση αποδοτικού ψηφοδελτίου, καθότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό αρκετοί υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών του 19. Κάποιοι από αυτούς διαχώρισαν τη θέση τους και διαγράφηκαν από τον συνδυασμό και κάποιοι θα βρεθούν στο δίλημμα να επιλέξουν τον συνδυασμό του νυν Δημάρχου ή κάποιον Συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ή ενός κοινού Συνδυασμού των δύο κομμάτων.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τριανταφυλλάκης θα στερείται την δυναμική της εκλογικής συγκυρίας του 2019, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εκλογική του τύχη το 2023.
Ο Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Ερ. Γαλούνης δείχνει αποφασισμένος να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές επικεφαλής του Συνδυασμού ‘’Δυνατό Ξηρόμερο’’, πλαισιούμενος από νέους και παλιούς υποψηφίους. Ο ίδιος δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για το μέλλον και προς το παρόν δηλώνει αφοσιωμένος στο έργο του στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων, που του ανέθεσαν οι ψηφοφόροι του. Η απόφασή του για νέα κάθοδο, θα επηρεαστεί από τη θέση των στενών συνεργατών του.
Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού ‘’Αναζωογόνηση Ξηρομέρου’’ κ. Στάικος έχει πάρει ήδη την απόφαση να συμμετάσχει δυναμικά στις επερχόμενες εκλογές, πλαισιούμενος από παλιούς και νέους Συμβούλους και συνεργάτες ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει συμβούλους που συμμετείχαν, ή συμμετέχουν στο Συνδυασμό Τριανταφυλλάκη.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει, πάνω απ' όλα, το καλό του Ξηρομέρου και ότι είναι έτοιμος να κάνει οτιδήποτε προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώντας ότι η απομάκρυνση της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι το μείζον σε αυτή την επιδίωξη.
Έτοιμος να διεκδικήσει τη Δημαρχιακό αξίωμα και ο Κώστας Γεωργούλας, νυν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, έχοντας 20τή εμπειρία και γνώση της αυτοδιοίκησης, που την υπηρέτησε από διάφορα πόστα. Έχοντας προσχωρήσει το ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να πειθαρχήσει στις κομματικές επιλογές, αλλά προς το παρόν, είναι ο μοναδικός που διεκδικεί το κομματικό χρίσμα με αξιώσεις.
Η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ θα συμμετάσχει αυτόνομη, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Κομπλίτση, πλαισιούμενο από από παλιούς και νέους Συμβούλους και συνεργάτες - προερχόμενους από το χώρο των εργατών και αγροτών, πρωτίστως- αλλά και από άτομα, που δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους όπως πολιτιστικούς συλλόγους, συνδικαλισμό και όχι μόνον.
Σε ότι αφορά την περίπτωσή μου, κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείω και φυσικά την πρόθεσή μου να διεκδικήσω το Δημαρχιακό αξίωμα. Αλλά καθοριστικό ρόλο, στην όποια απόφασή μου, θα παίξει το σκηνικό που θα διαμορφωθεί-ιδιαίτερα μετά την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών- που κανείς δεν μπορεί να το αγνοεί. Γιατί, αν κάποιος αγνοεί αυτόν τον καθοριστικό παράγοντα, είναι σαν να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.….
Σε κάθε περίπτωση είμαι σταθερά τοποθετημένος κατά του σάπιου παρελθόντος, των εξαγορών ψηφοφόρων και υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και άλλων, των απευθείας αναθέσεων που εξαργυρώνουν γραμμάτια των ‘’χορηγών’’, της αλαζονείας και της αμετροέπειας.
Είμαι δε σταθερά ταγμένος στη διαφάνεια, την μετριοπάθεια, και στο σεβασμό των πολιτών και Δημοτών, ανεξαρτήτως πεποιθήσεών τους,
Και προπαντός, στην προσφορά και όχι στην προσδοκία αποκόμισης πλούτου από την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Είναι κάτι, που δεν έχω ανάγκη, αλλά , προπαντός, αντίκειται στις αξίες μου.
Άφησα για το τέλος των σχολίων μου την περίπτωση του Απόστολου Ν. Πανταζή, ο οποίος, ομολογουμένως, επηρεάζει κατά αποφασιστικό και καθοριστικό τρόπο τα τεκταινόμενα στον αυτοδιοικητικό χώρο του Ξηρομέρου. Αυτό είναι κάτι το γνωστό στους πάντες, αλλά είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω, με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, από όλο τον κύκλο των επαφών και συνομιλιών, που είχα στα πλαίσια της συγγραφής των παρατιθέμενων πληροφοριών και σχολίων μου.
Ίσως μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Πανταζής αποσαφηνίσει τη θέση του, κάτι που άλλωστε πολλοί αναμένουν για να κάνουν την επόμενη κίνησή τους.

2 σχόλια:

  1. άμα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 23 όλοι ξεχωριστά αυτοί,
    Δήμαρχος θα ειναι ξανά και πάλι ο Νύν Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα δέν είναι άν νομίζει ο καθένας για τον εαυτό του ότι είναι ανεπανάληπτος και μοναδικός,
    αλλά το θέμα είναι άν νομίζουν και οι άλλοι ότι είναι μοναδικός.
    διότι ως γνωστόν η δημοκρατία πηγάζει απο το λαό και είναι για το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.