Χρυσόστομου Πατούλα: Άνθρωπος και αξία.


Του Δημοσιογράφου - Συγγραφέα
Χρυσόστομου Πατούλα.

Ο άνθρωπος έχει αποδεδειγμένη οντολογική και ποιοτική υπεροχή έναντι των ζώων. Η υπεροχή του αυτή που τον καταξιώνει και στεφανώνει κορυφώνεται στο αναντίρρητο γεγονός ότι έχει αν όχι πάντα τουλάχιστον πολλές φορές, σταθερό προσανατολισμό προς το νόημα και το περιεχόμενο της αξίας στη ζωή. Και λέγοντας αξία, εννοώ το αξιολογικό βίωμα δηλαδή την αξία της συνείδησης της ψυχής, εννοούμε το σύνολο των ψυχικών και πνευματικών ιδιοτήτων, οι οποίες συνιστούν τη χρησιμότητα, τη σπουδαιότητα και τη σημασία ενός ανθρώπου και όχι την αξία που ταυτίζεται προς μία ιδιότητα πράγματος, δηλαδή την ποιότητά του.
Η αξία είναι μία λέξη με βαθύ νόημα και η ζωή της εξαρτάται άμεσα από τον ίδιο τον άνθρωπο και αυτό, γιατί όλοι οι άνθρωποι αξιολογούν. Σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αξιολόγηση. Αξιολογούν τους τρόπους ζωής (συμπεριφοράς, μάθησης, διαγωγής, συναναστροφής, βαθιάς εσωτερικής εκδήλωσης και τους τρόπους σκέψης προς τον ιδεατό κόσμο. Αξιολογούν και αποφαίνονται: Αυτός έχει αξία εκείνος απαξία. Αυτός είναι άξιος, εκείνος ανάξιος.
Η αξία, λοιπόν, είναι ο καθρέφτης της εσωτερικής ανωτερότητας του ανθρώπου. Είναι το αποδεικτικό στοιχείο της σχολαστικής διακριτικότητας του ανθρώπου να διαχωρίζει τον άξιο από τον ανάξιο και το άξιο από το ανάξιο.
Μια ζωή επιδέξια, κατανεμημένη και ρυθμισμένη είναι έργο μιας αυτεπίβλεψης, μιας αμείωτης προσεκτικής και επισταμένης προσπάθειας του «εγώ» του ανθρώπου προς τη γνώση της αξίας. Είναι αποτέλεσμα μιας κυριαρχίας της αξίας προς τον συναισθηματισμό και μιας ολοκληρωτικής υποταγής του υποσυνείδητου στην εξουσία της έλλογης σκέψης.
Άνθρωπος με εφόδιο τη σωστή σκέψη και στόχο βασικό της ζωής του να γνωρίσει την αξία σε όλο της το εσωτερικό μεγαλείο, έγραψε ιστορία και αυτό, γιατί «η αξία δεν έγκειται στην απόκτηση τιμών, αλλά στο χαρακτήρα του κατέχοντος», όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης.
Κοινωνία που στηρίζεται σε αξίες και ιδανικά που σέβονται και τροφοδοτούν τα μέλη της, άνθρωποι, στέκεται ψηλά στα μάτια της προκοπής και της μεγαλοσύνης κατά τρόπο θαυμαστό, γιατί η ζωή της είναι παντοτινή στο χρόνο και αυτό δεν είναι μεγάλος λόγος, αλλά ένα γνώρισμα της αληθινής ένδοξης ιστορίας. Ευτυχισμένες οι κοινωνίες που ελαύνονται από αξίες και ιδανικά.
Έθνος που έχει σαν αρχή την αληθινή ικανοποίηση της ηθικής ανάγκης μέσα του, που θεωρεί την αξία σαν το ιδιαίτερο ποιόν βάσει του οποίου μετράει και βαθμολογεί την προσφορά του στον κόσμο ολάκερο, δεν μπορεί παρά να υψώσει σημαία και φάρο την πραγματική, την αληθινή ζωή σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. «Η ηθική αξία των ατόμων ή Εθνών, τα οποία εξέλιπον, μετρείται κατά τα έργα των, αναλόγως της συμβολής των στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας δια της παραγωγής πνευματικών αγαθών, ακαταλύτων» έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Βούντ.
Η γνώση του περιεχομένου της αξίας είναι, λοιπόν, απόδειξη, συμπέρασμα και δίδαγμα κάθε εκδήλωσης της θέλησης που προϋποθέτει συνειδητή αξιολόγηση.
Ο ‘άνθρωπος η κορωνίδας της δημιουργίας με γνώμονα της λογική ας χαράξει μέσα του τη μεγάλη αυτή αλήθεια! Η ζωή τότε θα γίνει πιο όμορφη και θα χαμογελάσει!!

Κύριοι,

με αγάπη και εκτίμηση
Σας χαιρετώ και ευχαριστώ

Χρυσόστομος Πατούλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.