Το νομοθετικό πλαίσιο των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και οι πολλές και σημαντικές αλλαγές που επιφέρει.


Σε ένα χρόνο περίπου από τώρα θα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που στο Ξηρόμερο αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε σιγά σιγά, μιας και οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και οι υποψηφιότητες για τα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Συμβούλια ετοιμάζονται. Ελπίζουμε σε αυτή την πορεία ως την ημέρα των εκλογών, να επικρατήσει στο Δήμο Ξηρομέρου η πολιτική, οι θέσεις, οι προτάσεις, τα επιχειρήματα και η πολιτική αντιπαράθεση μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού και ευπρέπειας.
Οι εκλογές θα γίνουν συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου 2023 (και στις 15 Οκτωβρίου ο β’ γύρος, όπου χρειαστεί). Η εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
Η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023, λογιζόμενη πλήρης για όλες τις συνέπειες.
Το νομοθετικό πλαίσιο των εκλογών του Οκτωβρίου 2023, είναι ο νόμος 4804/2021 (ΦΕΚ Α 90/5.6.2021).
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα περιέχει πάρα πολλές και σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τις σημαντικότερες:
  • Ισχύει η ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος, εξασφαλίζει και την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και όχι η απλή αναλογική όπως το 2019.
  • Στις εκλογές των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και όχι πάνω από πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος) που ίσχυε το 2019.
  • Επιλαχόντες συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αυτοί που έλαβαν έστω και μία (1) έδρα. Ισχύει το πλαφόν του ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων, για να έχει δικαίωμα να βγάλει έδρα ένας συνδυασμός.
  • Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 43% + 1 ψήφο στο Α' γύρο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού, που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο (2) συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του Δημάρχου.
  • Η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου είναι 5ετής και όχι 4ετής όπως το 2019.
  • Υπάρχει μείωση των δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα για τον Δήμο Ξηρομέρου από 27 δημοτικούς συμβούλους το 2019, πηγαίνει στους 25 το 2023, μιας και ο πληθυσμός είναι από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001 - 30.000) κατοίκους,
  • Οι Πρόεδροι και οι σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκλέγονται μέσα από το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου και όχι ξεχωριστά όπως το 2019.
  • Υπάρχει μείωση των συμβούλων των Κοινοτήτων όπου:
1. Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των τριακοσίων (300) κατοίκων, διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας.
2. Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων, διοικούνται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.
3. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία (3) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301 - 2.000) κατοίκους,
β) πέντε (5) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001 - 10.000) κατοίκους,
γ) έντεκα (11) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001 - 50.000) κατοίκους και
δ) δεκαπέντε (15) μέλη, σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους.

5 σχόλια:

  1. σύμφωνα με τις αυτές τις ρυθμίσεις
    πόσους υποψήφιους τουλάχιστον έως και το ανώτατο όριο,
    υποψήφιους δημ. συμβούλους και υποψηφιους κοινοτικούς
    μπορεί εχουν οι υποψηφιοι συνδυασμοί στον δήμο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο περίπου γυρω στους 100 υποψήφιους,
    δημοτικούς και κοινοτικούς συμβουλους ο κάθε δημοτικός συνδυασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο 25 εως καί 38 υποψηφιοι δημ.σύμβουλοι
    ανα δημοτικό συνδυασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.