Θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, ψήφισμα για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, από την Λαϊκή Συσπείρωση.


Με πρωτοβουλία της Λαικής Συσπείρωσης τέθηκε στο ΔΣ του Δήμου Αμφιλοχίας στις 28-9-2022, ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης, το σχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου εναντια στην ΠΟΑΥ Αστακού - Εχινάδων - Καστού - Κάλαμου

Η Λαική Συσπείρωση στην τοποθέτησή της τόνισε:
Α. Την ευθύνη της περιφέρειας για την αδειοδότηση, τόσο στην περιοχή όσο και στον Αμβρακικό.
Β. Την ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων που παραδίνουν γη και θάλασσα, στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, καταπατώντας τις ανάγκες και τη θέληση των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της Αιτ/νίας.
Γ. Τα περί του Αυτοδιοίκητου της Τοπικής Διοίκησης που διακηρύσσουν δημοτικές παρατάξεις και πολιτικά κόμματα, αποδεικνύονται φούμαρα και λόγια του αέρα.
Δ. Ψήφισε το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα, (παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας), γιατί στηρίζουμε τον αγώνα της επιτροπής αγώνα για καθαρές κι ελεύθερες παραλίες.

Παρατίθεται στη συνέχεια η εισηγητική τοποθέτηση της Λαικής Συσπείρωσης:
Στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού - Εχινάδων - Καστού - Κάλαμου, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγεται το 18-20% της συνολικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ έχει ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην αλιεία. 12 μονάδες με πλωτούς ιχθυοκλωβούς βρίσκονται στην Αιτ/νία χωρίς τον Αμβρακικό, 29 στην Κεφαλονιά, 3 ιχθυογεννητικοί σταθμοί στην Κεφαλονιά και 1 στην Αιτ/νία. Σ’ αυτές τις συνθήκες επίκειται η δημιουργία ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, των περιφερειών Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ αυτός έχει πάρει από το Φλεβάρη του 2019, θετική γνωμάτευση από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας (και για τον Αμβρακικό, που το μεγαλύτερο μέρος του βυθού είναι νεκρή ζώνη). Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα είναι έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών.
Άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ… Εξελίξεις που οδηγούν στην υποβάθμιση των θαλασσών της περιοχής. Οι επιπτώσεις δυσμενείς στην υγεία, ενώ οδηγούν και στον περιορισμό της παράκτιας αλιείας.
Το περίσσευμα των διατροφικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και τα περιττώματα της ιχθυοκαλλιέργειας, προκαλούν νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες. Προγραμματίζεται αύξηση 170% της παραγωγής. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία, κινητοποιήσεις των κατοίκων που βλέπουν μια περιοχή διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς, να μετατρέπεται σε μια βιομηχανικη ζώνη που θα αποκλείει άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους κατοίκους. Περιορισμό επίσης της παράκτιας και μέσης αλιείας σύμφωνα με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων.
Η Λαική Συσπείρωση είναι αντίθετη με την ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και αυτούς που την υλοποιούν.
Για μας η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαικές ανάγκες για φτηνό και υγιεινό ψάρι.
Απαιτείται έλεγχος των υπαρχουσών υποδομών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. (Ας μην ξεχνάμε ότι είχε και θανατηφόρα ατυχήματα). Απαιτείται στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων.
Καταλήγοντας ψηφιζουμε το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου , γιατί στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, για καθαρές και ελεύθερες παραλίες.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.