Η «εφεύρεση» της εκλογικής κάλπης ως κωλημβήθρας του Σιλωάμ.


Το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας, είτε αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε την αυτοδιοίκηση, μας έχει συνηθίσει σε διάφορες «εφευρέσεις», με στόχο την απάλειψη ευθυνών από παλαιότερες επιλογές ή πράξεις του, ώστε να μην δεχθούν καθόλου επιπτώσεις στη μελλοντική ενασχόληση τους με τα κοινά.
Μία από τις πολλές, είναι η «εφεύρεση» της εκλογικής κάλπης ως κωλημβήθρας του Σιλωάμ. Να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Δηλαδή αν μία διοίκηση αποδεδειγμένα και χωρίς αμφισβήτηση (συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα), έχει χρεοκοπήσει ένα Δήμο και τον έχει οδηγήσει με άδεια ταμεία, με χρέη επίσημα και ανεπίσημα στο προθάλαμο του Παρατηρητηρίου και στις δικαστικές αίθουσες για είσπραξη χρεών και με υπέρογκο δανεισμό για εξυπηρέτηση χρεών, αν χάσει κατόπιν τις εκλογές, που είναι και κάτι το φυσιολογικό με όλα τα προαναφερόμενα, μετά από αυτό σβήνουν ως δια μαγείας οι όποιες πολιτικές ευθύνες και χωρίς κανένα πρόβλημα θεωρούν ότι η μελλοντική τους ενασχόληση με τα κοινά, μπορεί να είναι απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη.
Σίγουρα κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να ασχοληθεί με τα κοινά, οι πολίτες σίγουρα θα αποφανθούν με τη ψήφο τους, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να υποστηρίζεις και να απαιτείς να ισχύσει η «εφεύρεση», ότι μία κάλπη και ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ως κολημβήθρα του Σιλωάμ, σβήνει όλα τα προηγούμενα.

-------------------------------

Η κολυμβήθρα Σιλωάμ, ήταν από τη βιβλική εποχή μία από τις κυριότερες δεξαμενές πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Η ύπαρξη της χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Εζεκία αλλά ο Ηρώδης(47-1 π.Χ.) ήταν αυτός που διαμόρφωσε το χώρο της δεξαμενής προσθέτοντας δημόσια κτίρια και μαρμάρινες κιονοστοιχίες. Τα νερά της θεωρούνταν ιαματικά γι αυτό και ο Χριστός έστειλε εκεί τον τυφλό να πλυθεί και να γιατρευθεί (Ιωαν. 9).
Το 450 μ.Χ η αυτοκράτειρα Ευδοκία έκτισε στο χώρο της δεξαμενής τρίκλιτη χριστιανική βασιλική εκκλησία, τα ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα. Το 614 μ.Χ ο ναός καταστραφηκε από τους Πέρσες ομως μέχρι σήμερα η δεξαμενή θεωρείται ως προσκύνημα.
Στις μέρες μας η φράση «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» έχει μεταφορική έννοια, και δηλώνει το μέσον ή τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε την απάλειψη ευθυνών από παλαιότερες επιλογές ή πράξεις μας και να απαλλαγούμε από τις όποιες επιπτώσεις τους.

2 σχόλια:

  1. Καλά τα λέτε στο άρθρο αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθείτε και στην τσίπα γιατί είμαι σίγουρος οτι ορισμένοι δεν ξέρουν τι σημαίνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασχολουντων μετά κοινά η αξιοπρέπεια οι αξίες τα ιδανικά θυσιάζονται για το οικονομικό ώφελος. Αλλά έτσι είμαστε και εμείς που τους ψηφίζουμε και τους ανεχόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.