Δημότες δύο ταχυτήτων; Οι μόνιμοι και οι ετεροδημότες;


Αφορμή για το παρόν σύντομο άρθρο, είναι για να πούμε την δική μας επώνυμη γνώμη και να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας στην άποψη (καλώς κατατέθηκε, σεβαστή, απλά διαφωνούμε) που προσκομίστηκε στο δημόσιο διάλογο, όπου ουσιαστικά προσπαθεί να διαχωρίσει τους δημότες του Δήμου Ξηρομέρου, όσον αφορά την συμμετοχή τους στις διάφορες κρίσεις και προτάσεις, προς επίλυση των προβλημάτων του τόπου, σε αυτούς που κατοικούν μόνιμα εδώ και στους ετεροδημότες.
Εκτός από τα σοβαρά ζητήματα διακρίσεων και δημοκρατικότητας που ενέχει αυτή η άποψη, για ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, που έχουν συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα εδώ, αλλά και περουσιακά στοιχεία, προσωπικά θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μερίδα συμπατριωτών μας, ίσως είναι πιο αντικειμενικοί κριτές για τα προβλήματα και για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας και επαγωγικά οι προτάσεις τους ίσως να είναι και πιο ορθές.
Πεποίθηση μας είναι ότι βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά και στην πιο πραγματική τους διάσταση από την απόσταση στην οποία βρίσκονται και έξω από τις καθημερινές τριβές και ζυμώσεις, που ταλανίζουν τους μόνιμους κατοίκους, με τις προσωπικές κόντρες, τις σκοπιμότητες, τις κακιούλες και τους επηρεασμούς κάθε λογής.
Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν δύο ταχυτήτων δημότες στον Δήμο Ξηρομέρου.

8 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η ανάρτηση. Δίνει απάντηση σε κάποια άποψη που κατά τη γνώμη μου αδικεί τους ετεροδημότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί φίλοι, επειδή προφανώς αναφέρεστε στις δικές μου απόψεις θέλω να ξεκαθαρίσω τη διαφωνία μου. Καταρχάς είναι εντελώς λάθος ακόμα κι η λογική του “ετεροδημότη“. Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά και να ψηφίζουν στον τόπο που ζουν και εργάζονται, για προφανείς λόγους, που αν θέλετε μπορώ να αναλύσω. Αρκετοί από τους “επιφανείς” ετεροδημότες –ηθελημένα ή άθελα τους– πατρονάρουν, ποδηγετούν, χειραγωγούν συστηματικά τους ντόπιους, τους οποίους αντιμετωπίζουν περίπου όπως προεπαναστατικά οι Φαναριώτες της διασποράς τους Ρωμιούς του Μοριά και της Ρούμελης. Τώρα θα μου πείτε –και δικαίως– πως κι ο Μαυροκορδάτος βοήθησε κι ο Νέγρης βοήθησε κι ο Υψηλάντης. Σύμφωνοι. Τα κάστανα από την φωτιά όμως τα έβγαλε ο Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς, ο Ανδρούτσος κι ο Κολοκοτρώνης. Ελπίζω να κατανοείτε τον, προφανώς τραβηγμένο, αλλά στην αλήθεια εδραζόμενο παραλληλισμό μου. Αν κάποιος αναλύσει ψύχραιμα και χωρίς συναισθηματισμούς τα δεδομένα θα δει πως ντόπιοι και ετεροδημότες έχουν κοινό παρελθόν, αλλά όχι κοινό παρόν και πολύ περισσότερο κοινό μέλλον. Τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται. Οι ετεροδημότες μπορούν να δουν αντικειμενικά τα προβλήματα του Χαλανδρίου, της Νέας Ιωνίας, του Ψυχικού, της Γλυφάδας, όπου μένει ο καθένας. Τα προβλήματα του Αστακού, αντικειμενικά μπορούν να τα δουν μόνο οι Αστακιώτες. Καλή η βοήθεια που μπορούν (αν μπορούν) να προσφέρουν οι ετεροδημότες –να σας πω την αλήθεια δυσκολεύομαι να θυμηθώ διαχρονικά ποια είναι αυτή– αλλά δεν μπορεί το κάρο να πηγαίνει μπροστά από το άλογο. Οι ντόπιοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Αυτοί βιώνουν τις συνέπειες της ερήμωσης της περιοχής, αυτοί πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν και να δράσουν. Μην περιμένουν βοήθεια και συμβουλές από κανέναν “πεφωτισμένο”. Δεν χρειάζονται μάνατζερ. Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Οι ετεροδημότες για να πηγαίνει ο ένας στην παρουσίαση του βιβλίου του άλλου, να βγάζουν φωτογραφίες και να αλληλοθαυμάζονται, καλοί είναι. Ως εκεί.

    Δραγαμεστινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή κάποιος που έχει σπίτι εκεί και το χρησιμοποιεί 2 μήνες το χρόνο να μην έχει λόγο για το εάν πρέπει να γίνει ο βιολογικός ή εάν μολυνθούν οι ακτές από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Εμένα προσωπικά που μένω Αθήνα, με ενδιαφέρει περισσότερο τι γίνεται στο χωριό παρά στο μόνιμο τόπο κατοικίας.

      Διαγραφή
    2. δηλαδή ο πρώην δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γαλούνης
      που κατοικεί σε άλλο δήμο -στον δήμο Αγρινιου ,
      ο κ. Δημήτρης Μπόνης υποψήφιος δημαρχος ήταν κάτοικος Αττικής
      ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Πανταζής που δέν ήταν πάντα μόνιμα στον δήμο, αλλά πηγαγαινοερχόταν εξωτερικό για επαγγελματικούς του λόγους,
      ο κ. Γεωργούλας πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχειριδης του δημου και κάτοικος Αττικής
      και άλλοι πολλοί εκλεγμενοι δημοτικοι συμβουλοι του δήμου Ξηρομερου πογ ξατοικουν σε άλλους δημους,
      δέν έχουν δικαιωμα λόγου για τα ζητήματα του δήμου Ξηρομέρου, κύριε Δραγαμεστινέ ?

      Διαγραφή
    3. Δραγαμεστινε συμφωνώ μαζί σου 100%. Αν όντως καιγόμαστε για τον τόπο μας, ας είναι αυτός ο τόπος που ζούμε μόνιμα. Ολοι στα χωριά μας θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε. Δεν σημαίνει ότι θα έρθω εγώ από την Αθήνα να κάνω τον ινστρουχτορα για το χωριό

      Διαγραφή
    4. : ..Ο καθένας που νοιάζεται και αγαπά τον τόπο του παλεύει και προσφέρει εξίσου από το δικό του μετερίζι.!! Β.Ευαγγελάτου

      Διαγραφή
  3. κ. Δραγαμεστινέ αυτονόητο είναι ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές ακόμα και οι αντίθετες απόψεις, ακόμα και εάν διατυπώνονται ανώνυμα ή επώνυμα.
    Επομένως και δέν συμφωνώ και καθόλου με την σεβαστή όμως άποψή σας.
    Όχι στους διαχωρισμούς των ισότιμων μέλών της κοινωνίας μας.
    Καλημέρα σας
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι
    απλό μέλος της κοινωνίας μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.