Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οποίες εκτιμούμε ότι είναι αξιόπιστες και έγκυρες, η μονάδα ιχθυοακαλλιέργειας στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου, κλείνει και μεταφέρεται εντός λίγων ημερών.

Χάρτης θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ.: Τα σημεία χωροθέτησης των παραγωγικών ζωνών της θεσμοθετημένης Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Απουσιάζει η συγκεντρωτική λογική και η οικονομία του θαλάσσιου χώρου και οι προτεινόμενες παραγωγικές ζώνες, συμπίπτουν επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος. Χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο Ξηρομέρου εκτός διαβούλευσης, η Π.Ο.Α.Υ. συμπεριλαμβάνει το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, που στο χωροταξικό του 2011 δεν περιλαμβανόταν για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οποίες εκτιμούμε ότι είναι αξιόπιστες και έγκυρες, η μονάδα ιχθυοακαλλιέργειας στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου, μία μονάδα χωροθετημένη άναρχα στο πουθενά, η οποία ανήκει στην Avramar, κλείνει και μεταφέρεται με απόφαση της εταιρείας ανοικτά των Εχινάδων, με απορρόφηση των εργαζομένων στις εκεί μονάδες της εταιρείας και έτσι πρέπει, γιατί η εργασία είναι ιερή.
Η μεταφορά είναι θέμα λίγων ημερών λένε οι πληροφορίες μας και γίνεται για λόγους οικονομίας κλίμακας και βιωσιμότητας, κάτι απολύτως λογικό και αυτονόητο.
Και εδώ έρχεται το τραγελαφικό, για να δείξει ότι τελικά ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, με ένα Ελληνικό Κράτος που δεν ξέρει τι του γίνεται.
Πρόσφατα η Ελληνική Πολιτεία, που εκπροσωπείται από την σημερινή Κυβέρνηση, προώθησε και υπέγραψε στις 23 Ιανουαρίου 2023, Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όπου στον Κάλαμο, ιδρύθηκε η παραγωγική ζώνη Π.Ο.Α.Υ. με την ονομασία Π9, αποκλειστικά για να καλύψει την συγκεκριμένη άναρχη μονάδα!!!
Υπομνήματα της Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ξηρομέρου, με βάση την κοινή λογική, ότι στο συγκεκριμένο σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ., απουσιάζει η συγκεντρωτική λογική και η οικονομία του θαλάσσιου χώρου, όπως είναι το γράμμα και το πνεύμα της νομοθεσίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ και οι προτεινόμενες παραγωγικές ζώνες, συμπίπτουν επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω της Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ξηρομέρου, για την υπεράσπιση του λογικού και του αυτονόητου.
Υπάρχει επιστολή της Επιτροπής Αγώνα στην Avramar στις 8.10.2022, όπου αναφέρει ακριβώς αυτά τα θέματα, για τη συγκεκριμένη μονάδα στο Κάλαμο, αλλά και για τις υπόλοιπες που είναι πλησίον των ακτών.
Και τώρα τι;
Ιδρύθηκε η ζώνη Π9 της ΠΟΑΥ στο Κάλαμο τον Ιανουάριο του 2023 με Προεδρικό Διάταγμα και η ιχθυοκαλλιέργεια για την οποία ιδρύθηκε η συγκεκριμένη ζώνη, μετά από 4 μήνες φεύγει!!!
Αθάνατο Ελληνικό Κράτος με τους υπέροχους και μακρόπνοους σχεδιασμούς σου!!!
Στο δια ταύτα, θεωρούμε την μεταφορά της συγκεκριμένης μονάδας πολύ θετική εξέλιξη και η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να νομοθετήσει και να απαλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον Κάλαμο από την ζώνη Π9 της Π.Ο.Α.Υ και από κάθε πιθανότητα ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο μέλλον στο νησί. Αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη.
Το μέλλον του νησιού είναι στον θαλάσσιο τουρισμό, με σεβασμό στο μοναδικό θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον που διαθέτει. Μιλάμε για ένα νησί πραγματικό επίγειο Παράδεισο.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τις υπόλοιπες πολύ λίγες μονάδες του παράκτιου μετώπου Αστακός - Μύτικας.
Δείτε παρακάτω τι προβλέπει η ζώνη Π9 του Καλάμου:

Ζώνη Καλάμου, ''Βαθυλιμιόνι'' Π9:
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, η παραγωγική ζώνη Π.Ο.Α.Υ. Π9, είναι έκτασης 542,77 στρεμμάτων και δεν προβλέπεται καμία ζώνη υδρανάπαυσης στο σημείο.
Η υπάρχουσα μονάδα θα επεκτεινόταν από τα 20 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 40, με μέγιστη δυναμικότητα 1.170 τόνων κατ’ έτος.

Η ζώνη Π9 της ΠΟΑΥ στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου.

3 σχόλια:

  1. Παναγιώτης Ηλ. Χολής7 Μαΐου 2023 στις 4:20 μ.μ.

    Η Π.Ο.Α.Υ είναι ένα τεράστιο ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε από το 2010 έως σήμερα, στους επιχειρηματίες του κλάδου και ειδικά σε αυτούς του παράκτιου τμήματος Αστακού - Μύτικα. Ούτε σχεδιασμοί ,ούτε επενδυτικοί στόχοι και άλλες χοντρές πα...ιες υπήρχαν. Εξυπηρέτηση έκαναν στο μεγάλο τοπικό αφεντικό τους.
    Η Π.Ο.Α.Υ πολύ σύντομα θα αυτο καταργηθεί γιατί θα φανεί η βρωμιά και θα εκτεθούν πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 21ος αιώνας. Ελλαδα.
    Πόλεις, Κωμοπόλεις και Χωριά χωρίς σχέδια η στην καλύτερη περίπτωση, σχέδια που για εικοσετίες και πάνω καθυστερεί η εφαρμογή τους. Τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά σαν πολίτες και σαν επισκέπτες. Την διαφορά της ποιότητας της ζωής μας, την αντιλαμβάνομαστε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.
    Χωροταξικά σχέδια ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότηητες να εγκαθίσταται εκτός των οικιστικών ιστών όπου ναναι και όπως ναναι.
    Η πολιτιστικη κληρονομιά είναι παντελώς απαξιομένη.
    Ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι όπου θεσμικά είναι καταγεγραμμένοι και "προστατευόμμενοι" , γίνονται κομμάτι κακόγουστων επιλογών από τους τεχνοκράτες της πολιτείας
    Φυσικός πλούτος, περιβάλλον, τόποι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, χωρίς χωροταξικά σχέδια με συνέπεια την μη ορθολογική τους χρήση και διαχείριση. .
    Χωρίς να προηγηθεί ο Γενικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πολιτεία προχώρισε στη Σύνταξη μελετών του Ειδικού Χωροοταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες σε 23 περιοχές της χώρας, απότέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν και η ίδρυση του εκτρώματος που ακούει στο όνομα Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ & ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.
    Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα όπου εν όψη των εκλογών "ξεδιάντροπα " τα τρία μεγάλα κόμματα ζητάνε την ψήφο μας σφυρίζοντας αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
    ΣΥΝΕΠΩΣ:
    Ούτε σχεδιασμοί ,ούτε επενδυτικοί στόχοι και άλλες χοντρές πα...ιες υπήρξαν.
    Απλά εξυπηρέτηση έκαναν στο μεγάλο τοπικό αφεντικό τους.
    Η Π.Ο.Α.Υ όμως πολύ σύντομα θα αυτο καταργηθεί, θα φανεί η βρωμιά και θα εκτεθούν πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηφίστε Λιβανό και το λοιπό συνάφι…. Ξαναβγάλτε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.