Στην Αγιά-Τριάδα του Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Σούφη &
Αλέξης Παπαναστάσης.

Στον μυχό του Βούλκου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Από πολύ νωρίς βρισκόμασταν εκεί, ο παπα-Γιώργης, οι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας και Αλέκος της Πέτρινας και μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Σύντομα κατέφθασαν οι συνεπικουρούντες πατήρ Ευφρόσυνος και ο ιεροψάλτης Γιώργος Καραβιάς.
Το ρόδινο φως της αυγής έβαφε με χρυσαφί χρώμα, το λευκό ξωκλήσι. Είχαμε την αίσθηση μιας καλής στιγμής, την ώρα αυτή που ξεκινά μια ήρεμη ημέρα. Όλα είναι γαλήνια.
Κατά την ημέρα αυτή, σύμφωνα με το Συναξάριο, «αυτό το Πανάγιον και Ζωοποιόν και Παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ».
Το Πνεύμα το Άγιον είναι Ζωή και Φως και Δύναμη. Έχει άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή μας. Αν είμαστε Χριστιανοί το οφείλουμε στο Άγιον Πνεύμα, γιατί αυτό τελεί το μυστήριο του Βαπτίσματος.
Αν αξιούμεθα να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, στο Πνεύμα το Άγιον το οφείλουμε, όχι μόνο γιατί καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα, αλλά και γιατί καθαρίζει τον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτό μας οδηγεί στη μετάνοια, αυτό αναρριπίζει μέσα μας την αγάπη προς τον Θεό, αυτό αναδεικνύει τον κάθε άνθρωπο ναό του Θεού, τον θεοποιεί, τον οδηγεί στην τελείωση και στην πλήρωση του προορισμού του.
Ο καθαγιασμός των Τίμιων Δώρων είναι έργο του Αγίου Πνεύματος. Ο ιερεύς παρακαλεί θερμά να έλθει πρώτα σε μας το Άγιον Πνεύμα «κατάπεμψον το Πνεύμα σου το Άγιον εφ’ ημάς», για να μας καθαρίσει εσωτερικά και να μας υψώσει, ώστε να γίνουμε ικανοί να παραστούμε στο μεγάλο θαύμα του καθαγιασμού των Τίμιων Δώρων και κατόπιν και της Θείας Κοινωνίας. Χωρίς την εσωτερική μας αλλαγή και κάθαρση δεν πρόκειται τίποτε να ωφεληθούμε απ΄ αυτή. Μόνο μετά από την εσωτερική αυτή κάθαρση, μπορούμε να παρακαλέσουμε το Πνεύμα να έλθει «και επί τα προκείμενα Δώρα ταύτα».
Είθε η ανακαινιστική δύναμη του Αγίου Πνεύματος να μας αγιάσει όπως έχει κάμει στο πέρασμα των χρόνων σε εκατομμύρια ανθρώπων!
«Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθει επί σε» εύχεται ο παπα-Γιώργης και γίνεται η απόλυση αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Τριάδος.
Και του χρόνου…






















































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.