Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.
Συνεργασία Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ), με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) - Δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα.
(Τρικυμία, με ελεγκτές και ελεγχόμενους, ένωση δύο εις σάρκα μια, τρύπια νομοθεσία ή κάτι καλό για τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος;)
1. Θέλουμε να εκπονήσουμε μια έρευνα - μελέτη για την εικόνα του βυθού των θαλασσών σε μια περιοχή. Να δούμε την κατάσταση της ΠΩΣΕΙΔΩΝΙΑΣ, της βιοποικιλότητας, την καθαρότητα των νερών και άλλες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από επιχειρηματική ή και την ανθρώπινη και όχι μόνο εκμετάλλευση.
Έχουμε τις εξής δύο επιλογές:
Α. Η μια να απευθυνθούμε σε ιδιωτική εταιρεία, μεμονωμένους επιστήμονες, Μ.Κ.Ο για την προστασία των θαλασσών, ιδιωτικά ινστιτούτα.
Β. Η δεύτερη να απευθυνθούμε σε κρατικό φορέα. Το μόνο που υπάρχει είναι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών).
Αν επιλέξουμε την πρώτη περίπτωση, τα αποτελέσματα της, όταν τα προσκομίσουμε στους αρμόδιους δημόσιους φορείς – υπηρεσίες, θα μας απαντήσουν ότι δεν τα λαμβάνουν υπόψη, διότι προέρχονται από φορείς που το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει, αφού δεν είναι πιστοποιημένοι. (Έχει συμβεί αυτό με την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων και Αιτωλ/νίας, δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος").
Αν επιλέξουμε τη δεύτερη περίπτωση, που το Υπουργείο αναγνωρίζει, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στον μόνο δημόσιο φορέα που ασχολείται με αυτές τις εργασίες, δηλαδή το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε!!!
Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε όμως υπογράφει συμβάσεις έργου και συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες, όπως (Μελετητική Εταιρεία για την Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας), που κάποιες από αυτές επιχειρούν στη θάλασσα και μάλιστα επηρεάζουν και την καθαρότητα της ή και την επιβαρύνουν, όπως αυτή η τελευταία συνεργασία με τον ΕΛ.Ο.Π.Υ ( Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας).
Τι πιθανότητες έχουμε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε να δεχτεί τη συνεργασία μαζί μας, για τέτοια έρευνα και μάλιστα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μονάδες του ΕΛ.Ο.Π.Υ;
Τι πιθανότητες έχουμε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε να κάνει σωστές μετρήσεις, αν η εντολή που θα λάβει από εμάς θα το οδηγεί σε περιοχές που δραστηριοποιούνται, οι συνεργαζόμενες μαζί του εταιρείες;
2. Τώρα μια άλλη υπόθεση εργασίας. Για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, που εκ του προϊόντος που παράγουν, αφήνουν κάποιο αποτύπωμα στο βυθό και γενικότερα στο θαλάσσιο περιβάλλον, αρμόδιες για το έλεγχο της τήρησης νομιμότητας και τις αποφυγής περιβαλλοντικής καταστροφής είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου και τις συγκεκριμένης Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν ούτε το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ούτε την τεχνολογική υποδομή να προβαίνουν σε θαλάσσιες έρευνες, ώστε να αποτυπώσουν αν υπάρχει επιβάρυνση ή όχι του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αν ας πούμε καταστρέφονται τα λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Θα απευθυνθούν και αυτές οι υπηρεσίες στον κρατικό φορέα το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε!!!
Τι πιθανότητες υπάρχουν το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε να κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως και πρέπει να κάνει, αφού θα κληθεί από το ίδιο το κράτος να ερευνήσει περιοχές που δραστηριοποιούνται οι συνεργαζόμενοι ιδιώτες εργοδότες του;
Σας μπέρδεψα; Δεν το θέλω, πιστέψτε με!.
Κατά την άποψη μου οι ανωτέρω υποθέσεις εργασίας έχουν βάση και μάλιστα είναι εφικτό να συμβούν.
Δεν θα δαιμονοποιήσω την συνεργασία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε με την συνδικαλιστική οργάνωση των ιχθυοκαλλιεργητών, τουλάχιστον τώρα, όσο και αν φαίνεται με την πρώτη ματιά περίεργη.
Γνωρίζοντας ότι στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε υπάρχουν πολλοί άξιοι επιστήμονες, που σέβονται και την επιστημοσύνη τους και τη θέση ευθύνης που κατέχουν, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των ελληνικών θαλασσών, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα πράξουν αυτό που τους ορίζει η επαγγελματική τους συνείδηση και ο όρκος τους, ως θεματοφύλακες της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η διαφορετική περίπτωση συμπεριφοράς, θα εκθέσει το ίδιο το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και θα προκαλέσει άσχημη εντύπωση στην κοινωνία και το χειρότερο, θα έρθει σε αντίφαση και σύγκρουση με προηγούμενες έρευνες και μελέτες του, στους ίδιους χώρους, που έχουν δημοσιευθεί.
Γι' αυτό ελπίζω και εύχομαι αυτή η συνεργασία να εξελιχθεί και για το καλό της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των περιοχών Natura, των ακτών, της Ποσειδωνίας και τις βιοποικιλότητας των θαλασσών.
Ας αποδείξουν ότι ο ελεγκτής δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα του ελεγχόμενου.
Θα τους παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.
Δείτε το δημοσίευμα:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.