''Μετανεωτερικότητα και Ρεαλισμός'' - Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Λίχνου, απο τις εκδόσεις Γράφημα, υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Καλοτάξιδο και από εμάς το βιβλίο του συμπατριώτη μας Αστακιώτη Κώστα Λίχνου. Υγεία και πάντα δημιουργικός.

------------------------------

ΔEΛTIO ΤΥΠΟΥ

Μετανεωτερικότητα και Ρεαλισμός.
Φιλοσοφικό δοκίμιο.
Κωνσταντίνος Λίχνος
ISBN: 978-618-5710-33-0 | σελίδες: 108

Καθώς το μεταμοντέρνο εναντιώθηκε στις μεγάλες αφηγήσεις, αντι­τάχθηκε, ταυτόχρονα, στην έννοια του συμπαγούς υπο­κει­μένου και στην άρνηση ταξινόμησής του μέσα στον κόσμο. Το συνέθλιψε από πληθώρα σημασιολογιών, το ετεροκαθόρισε συ­γκρουσιακά στα πεδία τής γλώσσας, τής τέχνης, τής τεχνο­λο­γίας, τής ιδεολογίας και τής πολιτικής, και το κατέστησε διά­χυτο και κατακερματισμένο.
Οι μεταμοντέρνες θεωρήσεις γύρω από την τέχνη, ευνοούνται ή βολεύονται, απ’ αυτήν την απο­δό­μηση της προσωπικότητας του ανθρώπου, την τάση αποΐδεο­λο­γικοποίησης και απολιτικοποίησης των τεχνών, ανακυκλώ­νοντας στείρα το παρελθόν.
Αρνούμενες να διερευνήσουν τις αιτίες δυστυχίας τού σύγχρονου ανθρώπου (τον οποίο δεν αντι­λαμ­βά­νονται ως ιστορικό υποκείμενο, ικανό να αναδια­μορ­φώ­σει τις συνθήκες ζωής του, αλλά ως παροδική ύπαρξη ρευ­στής ταυτότητας, με εναλλασσόμενους χαρακτήρες και μια συ­νείδηση που κατακερματίζεται σε βραχύβια αναδυόμενες πτυ­χές), έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές τού όποιου ρεα­λι­σμού· και, συνεπώς, ο μεταρεαλισμός, ως προϊόν τής με­τα­νεωτερικής εποχής, είναι στην ουσία του αντιρεαλισμός, ανί­κανος να μετεξελιχθεί σε πραγματικό ρεαλιστικό κίνημα με προ­οδευτικές τάσεις.

Ο Κωνσταντίνος Λίχνος, γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλ/νίας και αποφοίτησε «Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών».
Είναι συνεργάτης των εκδόσεων «Γράφημα», Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, επικεφαλής του τμήματος Πεζογραφίας αυτού και Συντάκτης στο «Λογοτεχνικό Δελτίο», έντυπη φιλολογική ύλη τριμηνιαίας κυκλοφορίας.
Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έργα του συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες, από τους εκδοτικούς οίκους: «Σύγχρονη Εποχή», «Άπαρσις», «Κέφαλος», «Διάνοια» και «Γράφημα».
Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «www.dialogos.gr», (Eκδ. Κέφαλος).
Τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος η συλλογή διηγημάτων του «Αδιέξοδοι καιροί» (Εκδ. Γράφημα).
Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΞ (Εκδ. Άπαρσις), το παραμύθι «Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων» (που τιμήθηκε με το βραβείο Κοινωνικής προσφοράς) και τον Μάρτιο του 2023 η νουβέλα του με τίτλο «Διάστρεμμα» (εκδ. Γράφημα).
Συμμετείχε στις συλλογικές εκδόσεις ποίησης τού Φιλολογικού Ομίλου: «Βαρδάρης», «Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου» και «Δώδεκα ώρες στον ήλιο» (εκδ. Γράφημα, 2023).
Συμμετείχε στη συγγραφή των θεωρητικών συγγραμμάτων, «Μανιφέστο, δύο σχολές του ρεαλισμού» (εκδ. Γράφημα, 2022) και «Οπλίζοντας τις κάμερες. Ο δομημένος ρεαλισμός στην 7η τέχνη» (εκδ. Γράφημα, 2023), και στον ετήσιο τόμο επιθεώρησης τέχνης, με τίτλο «Παράθυρο στην τέχνη» (εκδ. Γράφημα).
Το πρώτο του βιβλίο, κέρδισε το Α’ βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος, στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό πεζογραφίας «Κέφαλος» και το «Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς», του απένειμε το Ειδικό Βραβείο Πεζογραφίας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.