Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Σταυρός, το όργανο του σωτηρίου πάθους του Κυρίου, η σημαία της νίκης του Χριστού, αφού επάνω στον σταυρό συνετρίβη η δύναμη του διαβόλου.
«Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν». Ο Σταυρός έγινε το σύμβολο πίστεως και νίκης.
Εορτή σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Είναι τόσο μεγάλη η σημασία της, ώστε οι Πατέρες την εξισώνουν με την Μ. Παρασκευή: «Ίσα φέρει τη Μεγάλη Παρασκευή» (κατά Ιωάννη).
Ευχάριστα μας εξέπληξε η παρουσία πολλών πιστών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Μύτικα. Από νωρίς ήχησαν οι γλυκόλαλες καμπάνες και ο παπα - Γιώργης ομού με τους γλυκόλαλους και καλλίφωνους ιεροψάλτες Αλέκο της Πέτρινας και Γιώργο τον δικηγόρο, ξεκίνησαν τον όρθρο και στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία.
Θαυμάσια και έξοχα τα Απόστιχα της εορτής, το Εξαποστειλάριο και το Απολυτίκιο της εορτής. Η υμνογραφία της Εκκλησίας μας είναι γεμάτη από φράσεις σχετικές με τον Σταυρό του Κυρίου, τον οποίο θεωρεί: «όπλον ακαταμάχητον», «σκέπην κραταιάν», «ζωηφόρον ξύλον», «της ευσεβείας αήττητον τρόπαιον», «την θύραν του Παραδείσου», «των πιστών στηριγμόν», «όπλον ειρήνης», «δόξαν μαρτύρων», «φύλακα πάσης της οικουμένης», «αγγέλων δόξα και δαιμόνων τραύμα», «εν πολέμοις νίκος», «ωραιότητα της Εκκλησίας» κ.ο.κ.
«Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας,
Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα,
Σταυρός, πιστών το στήριγμα
Σταυρός αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα»
(το Εξαποστειλάριον)
«Σώσον, Κύριε τον λαόν σου
Και ευλόγησον την κληρονομίαν σου,
νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος
Και το σον φυλάττων ,
δια του σταυρού σου πολίτευμα»
(το Απολυτίκιον)
Στις 13 Σεπτεμβρίου του335 μ.Χ. έγιναν τα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, που είχε κτίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος, στον τόπο ταφής του Κυρίου, στα Ιεροσόλυμα. Από τότε κάθε χρόνο στην επέτειο των εγκαινίων εγένετο μεγάλη πανήγυρη στα Ιεροσόλυμα, που κρατούσε οκτώ ημέρες.
Τη δεύτερη ημέρα του πανηγυρισμού, στις 14 Σεπτεμβρίου υψώνετο ο Σταυρός του Κυρίου, μπροστά σ΄ όλους τους πιστούς. Αργότερα, μετά 300 περίπου χρόνια, το 628 μ.Χ., την ίδια αυτή ημέρα έγινε και ο εορτασμός της νίκης του αυτοκράτορος Ηρακλείου, που επέστρεφε από τους νικηφόρους περσικούς πολέμους φέροντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό που είχαν πάρει οι Πέρσες και τον οποίο ύψωσε και πάλι στον λόφο του Γολγοθά.
Άφθαρτος λοιπόν ο Σταυρός, κατόρθωσε να νικήσει την φθοροποιό δύναμη του χρόνου και να είναι για μας σήμερα σύμβολο νίκης και θριάμβου.
«Το επάρατον τούτο, το απευκτόν, το της εσχάτης τιμωρίας σύμβολον, νυν γέγονεν ποθεινόν και επέραστον» (Χρυσόστομος Ιωάννης).
Πρέπει να κάνουμε το σημείο του Σταυρού με ευλάβεια και κανονικά, όπως πρέπει. Όχι βιαστικά, όχι ασυναίσθητα, όχι μηχανικά γιατί τότε εμπαίζουμε τον Σταυρό του Κυρίου.
Στο τέλος της τελετής της εορτής ο παπάς αγίασε ραίνοντας τον κάθε πιστό χωριστά, προσφέροντας ένα ματσάκι βασιλικό! Τελειώνοντας να συγχαρώ τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Μύτικα για τη συμμετοχή τους στην τελετή της εορτής.
«Η αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, μη εγκαταλείπης ημάς τους αμαρτωλούς» (Μέγα Απόδειπνον).
Και του χρόνου!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.