Του Δημοσιογράφου - Συγγραφέα
Χρυσόστομου Πατούλα.
Η κοινωνία σήμερα είναι ευάλωτη και χρειάζεται υπεράσπιση. Απειλείται με καταστροφή από την απερισκεψία και ασοφία του ανθρώπου, τα ψυχρά και πολύμορφα συμφέροντα και προπαντός από την κλιματική αλλαγή που ήρθε για να μείνει. Και είναι καιρός ο άνθρωπος, να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί στένεψαν κατά πολύ τα φυσικά του όρια. Και το χειρότερο… δεν στάθηκε γενναίος στη διάσκεψη της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο του 2021, δεν συμφώνησε τα απαραίτητα. Οι δυνατοί του κόσμου κατέληξαν σε μια αδύναμη συμφωνία, παρόλο που η κλιματική αλλαγή έγινε κοφτερό δρεπάνι και θερίζει ασυλλόγιστα.
Τα δάση καίγονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, η ατμόσφαιρα και η υγεία μας κινδυνεύουν. Τα πολλά λασπόνερα που σκέπασαν τον κάμπο της Θεσσαλίας θα αναστατώσουν τους νεκρούς… οι τάφοι θα ανοίξουν και οι νεκροί θα πλεύσουν στα λασπόνερα και θα σμίξουν με τα ταμπουνιασμένα πτώματα ζώων… Απειλή από μολυσματικές ασθένειες διακρίνουν οι ειδικοί. Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Η υπερθέρμανση του πλανήτου λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, προειδοποιεί μια επιστημονική έκθεση 27 Εθνικών ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν από τη μετάδοση λοιμωδών νόσων, μέχρι την εμφάνιση ή την επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. Η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.
Η έκθεση της επιτροπής EASAC (Επιστημονικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών) επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει πλέον να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία. Όπως υπογραμμίζει, «ο ρυθμός και το εύρος της κλιματικής αλλαγής συνιστούν σοβαρές προκλήσεις για τις προόδους στην παγκόσμια υγεία που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
Οι ακαδημίες προβλέπουν την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη όσο το θερμόμετρο θα ανεβαίνει.
Οι επιστήμονες των ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς κελσίου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.