Η δημόσια συγκοινωνία του ΚΤΕΛ, μέρος της ιστορίας του Μύτικα.

Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Αγρίνιο από τον Μύτικα, εκεί που σήμερα είναι το Fast Food του Ανδρέα Κατσιγιάννη (Σπίθας). Η φωτογραφία είναι τέλη της δεκαετίας του '70 και την βρήκαμε και την φωτογραφίσαμε στο μεζεδοπωλείο «Η Αγορά», όπου υπάρχει σε περίοπτη θέση κορνιζαρισμένη στο τοίχο του μαγαζιού.
Ο Μύτικας ως έδρα του τέως Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα [Αρχοντοχώρι], Μερδενίκου [Παναγούλα], Βάτος, Βάρνακας, Κανδήλα και Μύτικας), ήδη από το 1837 με Βασιλικό Διάταγμα, ήταν εμπορικό κέντρο και κέντρο στέγασης όλων των υπηρεσιών που ήταν απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του τέως Δήμου Σολλίου (Αστυνομία, Τελωνείο, Ειρηνοδικείο, Αγροφυλακή, Υποθηκοφυλάκειο κ.λπ).
Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά ως παραθαλάσσιος οικισμός, προσέφερε εκείνα τα χρόνια, όπου το οδικό δίκτυο ήταν ανύπαρκτο, την επικοινωνία και το εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, με την μοναδική διέξοδο που υπήρχε, που ήταν η συγκοινωνία μέσω της θαλάσσιας οδού.
Με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου που ξεκίνησε σιγά - σιγά τις δεκαετίες του '60 και του '70, ο Μύτικας συνδέθηκε με την δημόσια συγκοινωνία του ΚΤΕΛ και μάλιστα είχε το προνόμιο να έχει παραπάνω από ένα δρομολόγιο καθημερινά (ισχύει έως και σήμερα), όντας όπως προ είπαμε ως έδρα και κέντρο του τέως Δήμου Σολλίου και μετέπειτα ως κέντρο της ενότητας της Αλυζίας, με μετρήσιμη και υπολογίσιμη επισκεψιμότητα.
Η δημόσια συγκοινωνία του ΚΤΕΛ λοιπόν, είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του χωριού μας, του αγαπημένου μας Μύτικα.
Θα μας πείτε...... μα καλά......... γιατί τα λέτε όλα αυτά;
Πληροφορούμαστε από συμπατριώτες μας Μυτικιώτες, ότι έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ένα θέμα με το χώρο στάθμευσης, αποβίβασης και επιβίβασης του λεωφορείου του ΚΤΕΛ.
Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες του θέματος, αλλά αυτό που θα πούμε είναι ότι είναι προνόμιο για τον Μύτικα, να διαθέτει καθημερινά δημόσια συγκοινωνία (πλέον ιδιωτική τα τελευταία χρόνια) και σύνδεση με το ΚΤΕΛ.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι πρέπει έμπρακτα να στηρίζουν αυτή την υπόθεση, γιατί ΟΛΟΣ ο Μύτικας και ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του, κερδίζουν πάρα πολλά και έχουν πολύπλευρα οφέλη από την ύπαρξη του ΚΤΕΛ.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να λυθεί ΑΜΕΣΑ με την θεσμοθετημένη διαδικασία ορισμού του χώρου για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ (αν ζητήσουν δημοτικό χώρο), με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου, καθορισμό της θέσης, με κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων και της εύρυθμης λειτουργίας του οικισμού .

3 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να πούμε
    για να θυμούνται σηλαδή οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι
    ότι εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 70 και πρίν , μέσα στα λεωφορεία δέν απαγορευόταν και όπως τώρα το κάπνισμα των επιβατών
    και γινόταν μέσα στα λεωφορεία το έλα να δείς απο σύννεφα καπνού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίρνω θέση σαν τοπικός σύμβουλος του μυτικα ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει μια φορά να ενωθεί αυτό το χωριό και να σταματήσει αυτό το καταγγελτηριο που γίνετε με το μέσο μαζικής μεταφοράς και να πάρουν θέση Κάποιοι και να μας πουν αν θέλουν το καλό αυτού του χωριό η όχι και θα παρακαλούσα παρά πολύ να σταματήσουν οι δυο Επώνυμοι να κάνουν καταγγελίες γιατί δεν είναι καλό για αυτό το πανέμορφο μέρος….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.