Γιάννης Τριανταφυλλάκης: Δεν θα γεμίσουμε κλουβιά το παραλιακό μας μέτωπο. Στο Σ.τ.Ε. προσέφυγε ο Δήµος Ξηροµέρου κατά της εγκατάστασης µονάδων στην θαλάσσια περιοχή του.


Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 09/11/2023
Της Βάσως Βήττα.

Καμία νέα ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα στο παραλιακό μέτωπο Αστακού - Μύτικα δεν θα δεχθεί ο Δήμος Ξηρομέρου, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2020.
Τελευταία έχει προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση ορισμένων μονάδων από άλλα σημεία, στο παραλιακό μέτωπο Αστακού - Μύτικα. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές μονάδες εγκατεστημένες κατά μήκος.
Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με αυτές τις ενέργειες και μάλιστα έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο στην ανοικτή θάλασσα, αφού το παραλιακό μέτωπο προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη κυρίως.
Εξάλλου οι αρμόδιοι μπορούν να βρουν λύσεις, ώστε να συνυπάρχουν όλες οι δραστηριότητες χωρίς η μία να επηρεάζει την άλλη. Ο Δήμος έχει προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του συγκεκριμένου σχεδιασμού και έχει αποφασίσει να προσφεύγει για κάθε ανάλογη ενέργεια που γίνεται στο παραλιακό μέτωπο.
Επιπλέον θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην προχωρήσει η μετεγκατάσταση των μονάδων έως ότου αποφασίσει το ΣτΕ.
Η ενέργεια της εγκατάστασης και άλλων μονάδων στην θαλάσσια αυτή περιοχή είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο και ο Δήμος Ξηρομέρου είχε περιθώριο μέχρι 30 Οκτωβρίου να πάρει απόφαση στο Δ.Σ. και να κάνει τις δικές του ενέργειες, όπως και έγινε.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ, το παραλιακό μέτωπο έχει ήδη κορεστεί από τέτοιες μονάδες.
Η απόφαση του Δήμου είναι να παραμείνουν οι υφιστάμενες μονάδες ως έχουν, όμως να μην εγκατασταθούν άλλες και να μην γίνει επέκταση των υπαρχουσών. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην επιχειρηματικότητα πολλώ δε μάλλον στις θέσεις εργασίας, όμως η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και χωροταξικά, θεωρούμε ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Δεν μπορούμε να γεμίσουμε την παραλία μας με κλουβιά», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει σε μια περιοχή που δεν θα διασφαλίζει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας προσθέτει ότι, βλέποντας και άλλες περιοχές πως έχουν αναπτυχθεί θεωρεί, ότι αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει και ο Δήμος Ξηρομέρου, καθώς μιλάμε για Ιόνιο Πέλαγος. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αναμένεται και η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για την δημιουργία μαρίνας mega yachts στο Πλατυγιάλι, που εφόσον υλοποιηθεί θα απογειώσει τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ Δήμαρχε , όμως τα συμφέροντα με ανοχή κάποιων στήνουν νέες μονάδες και κάνουν ότι θέλουν. Εν ολίγοις δεν μας υπολογίζουν, μας γράφουν. Με ποιές συγκεκριμένες ενέργειες θα σταθούμε απέναντί τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....το χρωστάμε στα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.