Κοινό ψήφισμα Δ.Σ Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου, για το σχέδιο νόμου του νέου Δικαστικού Χάρτη.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κοινό ψήφισμα

Προς
1) τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη Γεώργιο
2) τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα Ιωάννη
3) τους Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας
4) Μ.Μ.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Με βάση τα δημοσιεύματα σχετικά με την διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη και συγκεκριμένα και για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που μας αφορά άμεσα, έχουμε την ανάγκη να σας θέσουμε υπ' όψιν τα εξής ζητήματα προκειμένου να συμβάλουμε ως εκ της επαγγελματικής μας ιδιότητας ως Δικαστικοί Υπάλληλοι, στην αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη.
H διαφαινόμενη υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, θα δημιουργήσει προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη με βάση το Σύνταγμα τόσο σε θέματα λειτουργίας Δικαστικών Λειτουργών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων.
Όσον αφορά το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η φημολογούμενη δημιουργία με βάση τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενός κεντρικού Πρωτοδικείου και δύο Περιφερειακών, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΕΝΙΑΙΑ τήρηση των βιβλίων (κατάθεσης δικογράφων, ενδίκων μέσων κλπ). Είναι δυνατόν να υπάρχει κεντρικό Πρωτοδικείο και να τηρούνται διαφορετικά βιβλία (με διαφορετική αρίθμηση κτλ) στα περιφερειακά Πρωτοδικεία;
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που τίθεται είναι, εφόσον δημιουργηθεί κεντρικό Πρωτοδικείο, οι υπάλληλοι των περιφερειακών Πρωτοδικείων θα ανήκουν στη διεύθυνση του κεντρικού Πρωτοδικείου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι εφόσον θα είναι στην διάθεση του Διευθυντή του κεντρικού Πρωτοδικείου, να μετακινούνται όπου υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη και να θέτει σε κίνδυνο αφενός τις θέσεις των υπαλλήλων και τη διατάραξη της υπηρεσιακής κατάστασης αυτών και αφετέρου να δημιουργούνται επιπλέον αιτήματα αποζημίωσης οδοιπορικών λόγω των μετακινήσεών τους.
Όσον αφορά στην αρμοδιότητα των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ενώ λειτουργούν δύο ανεξάρτητα Πρωτοδικεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου) με την ενδεχόμενη μετατροπή ενός εκ των δύο σε περιφερειακό, πλέον όλα τα κακουργήματα που διαπράχθηκαν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να εκδικάζονται από το ΜΟΔ του κατά πολύ μικρότερου σε δύναμη Πρωτοδικείου Λευκάδας, ζήτημα που δεν έχει προβλεφθεί με το νέο σχέδιο νόμου.
Όσον αφορά στην Ποινική δίκη δεν γίνεται καμία αναφορά για τη λειτουργία της. Συγκεκριμένα ως παράδειγμα, εφόσον ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας θα έχει με το σχέδιο νόμου ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο και δύο περιφερειακά, λογικά όλα τα ποινικά αδικήματα καθ' ύλη και κατά τόπο μπορούν εν δυνάμει να εκδικαστούν σε οποιοδήποτε Πρωτοδικείο (Κεντρικό ή Περιφερειακό). Γίνεται αντιληπτό ότι δεν προβλέπεται καμία οριοθέτηση σχετικά με την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων ούτε και έχει αναφερθεί αλλαγή στον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Χώρας και πληθυσμιακά δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων.
ΖΗΤΑΜΕ την εξαίρεση από το νέο δικαστικό χάρτη και την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών δομών, της Αιτωλοακαρναίας, ήτοι. Διατήρηση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Πρωτοδικείου Αγρινίου, Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, Ειρηνοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας, και Βονίτσης
Θεωρούμε αδιανόητο σε κάθε περίπτωση, να γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή λειτουργίας Δικαστικών Υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να έχει προβλεφθεί ό τρόπος λειτουργίας αυτών με τις οποιεσδήποτε επικείμενες αλλαγές.

24 Ιανουαρίου 2024

Εκ των δύο Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του                    Η Πρόεδρος του
Συλλόγου Αγρινίου            Συλλόγου Μεσολογγίου     

Γεράσιμος Μαλούσης         Ιωάννα Σταματοπούλου

ΕΔΩ το επίσημο έγγραφο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.