Όταν στον ''Αγριλιά'' στη παράκτια διαδρομή Αστακός - Μύτικας, ήταν χωροθετημένη η μία από τις δύο Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) της Ελλάδας. Το Costa Navarino στην Μεσσηνία έγινε, εδώ στην «άτυχη» Αιτ/νία κάποιοι δεν το ευνόησαν ή δεν άφησαν.

Το Costa Navarino.
Με το σημερινό μας δημοσίευμα θα σας μεταφέρουμε στο μακρινό 1999, όπου με επιστολή της θεσμοθετημένης με ΦΕΚ Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) Αγριλιάς, προς την τέως Νομαρχία Αιτ/νίας και τον τέως Δήμο Αλυζίας, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στο μοναδικού φυσικού κάλους παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας, κάτι που αποτελεί εμπόδιο όπως καθαρά αναφέρουν, στην σχεδιαζόμενη τότε τουριστική επένδυση 45 δισεκατομμυρίων παλιών δραχμών.

Δείτε την επιστολή:



Με επιστολή προς των Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2020 (δείτε εδώ), οι ιδιοκτήτες της μεγάλης έκτασης των 1.200 στρεμμάτων στην «Αγρηλία» Αρχοντοχωρίου, επανέρχονται και τον ενημερώνουν για τα επενδυτικά τους σχέδια για ανάπτυξη μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών υποδομών στην εν λόγω έκταση. Επίσης του τονίζουν την διάθεση τους να προστατέψουν με κάθε τρόπο την επένδυση τους και να εμποδίσουν την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στο σημείο.
Πρόκειται για την έκταση, η οποία μαζί με τα 500 στρέμματα της ΑΕΓΕΚ ήταν στα σχέδια για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α). Αυτή και άλλη μία υπήρχαν στην Ελλάδα, η οποία δεύτερη βρισκόταν στην Καλαμάτα και προχώρησε.


Στο σημείο βέβαια κάποιοι έχουν στα σχέδια τους την τεράστια ζώνη Π-7 της θεσμοθετημένης πλέον Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, 1.065,64 θαλασσίων στρεμμάτων και την ζώνη υδρανάπαυσης Υ-7 940,17 στρεμμάτων.
Βέβαια στο ΦΕΚ του ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011, όπου αναφέρεται στην συγκεντρωτική λογική των ΠΟΑΥ, στην αποφυγή των σημειακών χωροθετήσεων, στην οικονομία του θαλάσσιου χώρου, στην αποφυγή συγκρούσεων με τον τουρισμό κ.λπ., στην σελίδα 31 αναφέρει επίσης την δημιουργία 2 ΠΟΑΥ στη περιοχή μας, με τρεις ζώνες η κάθε μία, των Νοτίων Εχινάδων, η οποία έγινε με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) κανονικά με 3 ζώνες και των Κεντρικών και Βορείων Εχινάδων, η οποία δε έγινε, και σήμερα αυτή έγινε Π.Ο.Α.Υ με 10 ζώνες, που περιλαμβάνει και το παράκτιο μέτωπο της Αιτωλοακαρνανίας, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ.
Σήμερα η Accor Hotels και η Banyan Tree, προχωρούν σε επένδυση 110 εκατ. ευρώ στον γειτονικό Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας και συγκεκριμένα στο Βαρκό Πογωνιάς, βάζοντας την Αιτωλοακαρνανία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Θυμίζουμε ότι η θάλασσα δεν έχει εμπόδια ούτε σύνορα που θα συγκρατήσουν την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ένα σημείο ακίνητη, η θάλασσα κινείται και όλη αυτή η θαλάσσια λεκάνη μεταξύ Λευκάδας, Μεγανησίου, Παλαίρου, Μύτικα, Καλάμου, Καστού και ακτών Αστακού - Μύτικα, είναι ενιαία τουριστικά και με ήδη πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό και όπως φαίνεται εκτός από τις μικρομεσαίου μεγέθους διάσπαρτες επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα, έρχονται και πολύ μεγαλύτερες.
Κάποιοι να τα λογαριάσουν όλα αυτά και να μην ξεχνάνε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός.

8 σχόλια:

  1. Οι Μεσσήνιοι προχώρησαν ενώ εμείς είχαμε Νομάρχη Σταμάτη και Δήμαρχο Αρετάκια και έφεραν δίπλα στην ΠΟΤΑ ιχθυοτροφεία και μονάδα γόνου. ΝΔ ο ένας ΠΑΣΟΚ ο άλλος αλλά οι ιχθυοκαλλιέργειες τους ένωσαν με ένα μαγικό τρόπο παρά τις πολιτικές τους διαφορές. Τάχει αυτά τα μαγικά ο νομός ο Αιτνίας, όπως το μαγικό να γίνει ΠΟΑΥ στις ακτές Αστακού - Μύτικα που ήταν εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού, αλλά κάποιοι τοπικοί μάλλον έχουν μεγάλο δόντι.
    Το θέμα είναι τι κάνουν οι πολιτικοί. Χρεοκοπήσαμε το 2010 και ακόμα μυαλό δεν έβαλαν. Συνεχίζουν για ψηφαλάκια να αφήνουν τον τόπο σε συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΤΟ 1999 ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΑΛΟΥΝΗ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.


    ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΡΟ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε αυτό το έγγραφο που πήγε και στον τέως Δήμο Αλυζίας τι να απάντησε άραγες ο τέως Δήμαρχος Γαλούνης αν απάντησε? σιγά μην απάντησε
    έδωνε άδειες για ιχθυογεννητικούς σταθμούς στον αιγιαλό
    τον ενδιάφερε ο γόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, μάλλον αυτό φταίει που δεν έγινε Κόστα Ναβαρινο αντίστοιχο. Μάγκες, νομίζω έχουν πάρει τα μυαλά σας αέρα και νομίζετε ότι ο Μυτικας είναι η επόμενη Σαντορίνη, απλά δεν τον αφήνουν να γίνει. Ξεκαβαλήστε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θέλουμε να γίνουμε Σαντορίνη αλλά να γίνουμε αυτό που αξίζει η ομορφιά όλης της περιοχής, παράδειγμα η γειτονική Πογωνιά, η Πάλαιρος, το Μεγανήσι απέναντι που είμαστε με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και ακριβώς η ίδια ενιαία περιοχή.
    Γιατί να το στερηθούμε για ιδιοτελή συμφέροντα ιχθυοκαλλιεργητικά στο νομό, μιντιακά, πολιτικά και για ιδιοτελής αυτοδιοικητικούς που στο παρελθόν ξεπουλήσανε τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο μυτικας με τον καλαμο και τον καστο απεναντι ειναι το πιο προνομιουχο μερος της αιτωλοακαρνανιας μαζι με την παραλια 3,5 χιλιομετρων της παλιοβαρκας
    δεν θα τα καταστρεψουμε για τα κλουβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί που θέλουν κλουβιά στο παραλιακό μέτωπο Αστακού Μύτικα , έχουν κλούβια κρανία....όσον αφορά τα συμφέροντα των κατοίκων. Για τα δικά τους όμως μια χαρά κατοικημένα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειχαμε την ατυχια να εχουμε αυτοδιοικητικους που κοιταγανε την παρτη τους και σε στενοτατη συνεργασια με τους ιχθυοκαλλιεργητες
    τα βλεπαμε ολοι
    η καμερα απο πισω τους να τους προβαλουν καθε μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.