Ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σαββάτο 2 Μαρτίου 2024, η 2η ημέρα της διημερίδας: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;» (φωτογραφίες και video).


Φωτογραφίες: Γάκιας Τσέλιος - Σπύρος Μπενέκος.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, η 2η ημέρα της διημερίδας: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;» με διοργανωτές το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τους Δήμους Ξηρομέρου, Επιδαύρου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο “Αντώνη Τρίτση” (Ακαδημίας 50, Αθήνα), με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, φορέων, ΟΤΑ και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Μετά την 1η ημέρα, όπου οι εισηγήσεις αφορούσαν την τεκμηριωμένη παρουσίαση επιστημονικών, νομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών δεδομένων, σήμερα ήταν η σειρά των τοπικών κοινωνιών να ακουστεί η φωνή τους, γιατί η Ελληνική Πολιτεία έχει επιλέξει να συνδιαλέγεται με επιχειρηματίες και όχι με την κοινωνία των πολιτών.
Η κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων, ήταν ότι η υπόθεση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), αφορά μία κραυγαλέα παραχώρηση τεράστιου δημόσιου θαλάσσιου και χερσαίου χώρου, σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα που τα δεδομένα δείχνουν ότι λειτουργεί μη βιώσιμα.
Εντός του παραχωρούμενου χώρου, υπάρχει αναστολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δεν υφίσταται κανένας έλεγχος, υπάρχει περιορισμός της έννομης τάξης της Ελληνικής Πολιτείας. Ουσιαστικά μιλάμε για αποικιοκρατική παραχώρηση θαλάσσιου και χερσαίου χώρου σε ανώνυμα funds που επενδύουν όχι στην παραγωγή ενός διατροφικού προϊόντος, αλλά σε χαρτοφυλάκια, σε υπεραξίες, σε απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων, σε μεταπωλήσεις, σε δάνεια, με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και πλούσιους ιδιοκτήτες.
Από την 2η αυτή ημέρα προέκυψε το νεοσυσταθέν ''Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες'', το οποίο θα κινηθεί πολυεπίπεδα για να ματαιώσει αυτό τον λαθεμένο σχεδιασμό των Π.Ο.Α.Υ. ανά την Επικράτεια.
Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να επιδιωχθούν νομικές συνέπειες για αυτούς που ηθελημένα ή αθέλητα, έχουν προκαλέσει αναστολή της έννομης τάξης της Ελληνικής Πολιτείας και παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Το Πανελλήνιο δίκτυο έως σήμερα αποτελείται από τους:
  • SOS Ευβοϊκός
  • Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας
  • Αλκυών Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Συλλόγων Κορινθιακού
  • Δίκτυο Δέλτα Πηνειού
  • Echo School/Echo Act/Athenes School
  • Επιτροπή Πολιτών Αλυκής
  • Καθετή Πόρου
  • Επιτροπή Πολιτών Χωστίων Σαραντίου
  • Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου
  • Ενεργοί πολίτες Μέδουσα, Ερέτρια































































































































1 σχόλιο:

  1. ΕΧΟΝΤΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.