Στο ποσό των 6.850.395 € οι μέχρι τώρα προτεινόμενες δράσεις για τον Δήμο Ξηρομέρου, στη Στρατηγική ΟΧΕ/ΒΑΑ, στη χωρική ενότητα των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου.


Στο προσεχές Δημοτικό συμβούλιο της 22ης Απριλίου, ημέρας Δευτέρα, ως σοβαρό και πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης, είναι το 6ο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Έγκριση Στρατηγικής ΟΧΕ / ΒΑΑ στη χωρική ενότητα των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου», με εισηγητή τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.
Πρόκειται για την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις/Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ / ΒΑΑ), που έγινε τον Φεβρουάριο του 2023 (δείτε εδώ), βάση της υπ' αριθμόν πρωτ.: 3281/2023 ένταξη της Πράξης «ΟΧΕ / ΒΑΑ Δήμων Ι.Π Μεσολογγίου και Ξηρομέρου», με Κωδικό ΟΠΣ 5217195 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» (ΑΔΑ: ΨΧΠΩ7Λ6-ΠΒΓ).
Για την διαμόρφωση και σύνταξη της Στρατηγικής, οι δύο Δήμοι Ξηρομέρου και Ιεράς Πόλεως Μεσολλογίου, είχαν την βοήθεια εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου και επίσης έγινε και δημόσια διαβούλευση, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, αλλά και ατομικών προσκλήσεων (δείτε εδώ).
Η δημοτική αρχή συμμετείχε όπως ήταν φυσικό στη διαβούλευση, με τον Δήμαρχο, 4 Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου.
Δυστυχώς η αντιπολίτευση ήταν εκκωφαντικά απούσα, κάτι που επισημάναμε στο περιθώριο σχετικού μας δημοσιεύματος (δείτε εδώ), αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Απριλίου το κατήγγειλε δημόσια (δείτε εδώ).
Το συνολικό ποσό που αφορά τις προτεινόμενες δράσεις της «ΟΧΕ/ΒΑΑ Δήμων Ι.Π Μεσολογγίου και Ξηρομέρου» είναι 23.720.329,35 €.
Το έργο για την Ι.Π Μεσολογγίου: «Βελτίωση προσβασιμότητας και ανάπλασης της αρτηρίας των οδών Παπαδιαμαντοπούλου – Ναυπάκτου στο εντός σχεδίου πόλης Ι.Π. Μεσολογγίου», τμήμα της (από προηγούμενη ΟΧΕ) - 9.834.934 €, είναι έργο γέφυρα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Επίσης θα υπάρξει αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΟΧΕ / ΒΑΑ, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού.

Για το Δήμο Ξηρομέρου το ποσό των προτεινόμενων δράσεων έως τώρα είναι 6.850.395 € και αφορά τις δράσεις:
  • Βελτίωση της Ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού Δήμου Ξηρόμερου - 2.500.000 €.
  • Δημιουργία Ναυτικού Μουσείου Μύτικα (Επανάχρηση Παλαιού Δημοτικού Μύτικα) / Κέντρο καταδύσεων / Εκπαίδευσης - 700.000 €.
  • Δημιουργία Μουσείου Βελανιδιάς Σκουρτού - Ανάδειξη / Προστασία Δάσους Βελανιδιάς Ξηρομέρου και Αξιοποίηση προϊόντων Βελανιδιάς για την προώθηση της απασχόλησης» - 700.000 €.
  • Ανακαίνιση / Επανάχρηση ενεργειακή αναβάθμιση Διατηρητέου κτιρίου - 780.000 €.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων κτιρίων (Λύκειο Αστακού, ΔΑΚ Αστακού, Λύκειο Μύτικα, Δημαρχείο Αστακού - 1.100.000 €.
  • Συντήρηση, σήμανση και ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών στο Δήμο Ξηρόμερου - 370.395 €.
  • Δημιουργία αναρριχητικών πεδίων - 300.000 €.
  • Μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση - 200.000 €.
  • Στήριξη της αυτοαπασχόλησης και της σύστασης επιχειρήσεων - 200.000 €.
Επίσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στα πλαίσια του σκέλους της ΒΑΑ, έχουν προταθεί 2 έργα:
  • Το Ηρώο της Αρχαίας Αλυζίας.
  • Ο ναός Ζωοδόχου Πηγής στο Αρχοντοχώρι.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.