Ερώτηση στην κομισιόν από τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, για τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.


Unsustainable and environmentally harmful aspects of industrial fish farming.
19.4.2024

Question for written answer E-001169/2024
to the Commission
Rule 138
Petros Kokkalis (Verts/ALE)

*Ακολουθεί ελληνική μετάφραση*
Through the European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund, the EU aims to develop sustainable and competitive aquaculture programmes that contribute to food security[1].
Yet more and more evidence is coming to light on the unsustainability and environmentally damaging aspects of industrial fish farming. For example, studies have linked the following problems with fish farms:
an increase in harmful algal blooms[2],
negative impacts on critical Posidonia oceanica meadows[3],
large-scale fish die-offs[4],
the use of the carcinogen formaldehyde[5],
fish farms leaving large amounts of plastics behind in the water[6], and
high volumes of wild-caught fish being used to feed farmed fish[7].
In the light of the above:
1. If the Commission’s goal is to invest in sustainable aquaculture projects, what are the criteria it uses to measure the sustainability of these projects?
2. What review process does it require to ensure that the projects that the EU Member States select meet EU standards and are carried out in line with the EU’s requirements?
3. With many European countries scaling up their industrial fish farming sectors, will the Commission plan a review of acceptable practices to ensure the highest level of compliance with environmental and sustainability requirements?
___________________

Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, η ΕΕ στοχεύει να αναπτύξει βιώσιμα και ανταγωνιστικά προγράμματα υδατοκαλλιέργειας που συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια[1].
Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη μη βιωσιμότητα και τις επιβλαβείς για το περιβάλλον πτυχές της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν συνδέσει τα ακόλουθα προβλήματα με τις ιχθυοκαλλιέργειες:
αύξηση των επιβλαβών ανθοφοριών φυκιών[2],
αρνητικές επιπτώσεις στα κρίσιμα λιβάδια Ποσειδωνίας[3],
μεγάλης κλίμακας θανάτωση ψαριών[4],
χρήση της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης[5],
ιχθυοκαλλιέργειες που αφήνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών στο νερό[6] και
μεγάλους όγκους άγριων ψαριών που αλιεύονται, ​που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των εκτρεφόμενων ψαριών[7].

Υπό το πρίσμα των παραπάνω:
1. Εάν ο στόχος της Επιτροπής είναι να επενδύσει σε έργα βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να μετρήσει τη βιωσιμότητα αυτών των έργων;
2. Τι διαδικασία αναθεώρησης απαιτεί για να διασφαλιστεί ότι τα έργα που επιλέγουν τα κράτη μέλη της ΕΕ πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ και ότι εκτελούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ;
3. Με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να κλιμακώνουν τους τομείς της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας τους, θα σχεδιάσει η Επιτροπή μια αναθεώρηση των αποδεκτών πρακτικών για να διασφαλίσει το υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αειφορίας;

Submitted:19.4.2024

7 σχόλια:

  1. Καλά και χαιρετάω!!!!
    Με "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"!
    Όταν ο κος Κόκκαλης συμμετέχει σε συμπόσια που διοργανώνουν οι επιχειματίες του κλάδου των υδατοκαλλιεργητών κάνει ερωτήσεις στην κομισιόν προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και όταν συμμετέχει σε συνέδρια που διοργανώνουν οι τοπικές κοινωνίες για για να αποτρέψουν τα περιβαλλοντικά και όχι μόνο εγκλήματα που θα έρθουν από την ίδρυση 23 Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών κάνει δημοσιογραφικές επερωτήσεις για να γλυκάνει το χάπι της καταστροφής. Τελικά την άποψή του καθαρά για τις Π.Ο.Α.Υ ούτε ο ίδιος μας την λέει ούτε το κόμμα του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την ερώτηση την έκανε πριν το συνέδριο στον Πόρο

      Διαγραφή
  2. Ρε φίλε!!! Πόσο πιο αλήθεια από αυτό που γράφεις? Αν είσαι Πάσχα μυτικα πες μου, δίνω τηλέφωνο στο μπλογκερ και έλα να σου πω παρασκήνιο. Καλή Ανάσταση συμπατριώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ Καλές γιορτές να έχουμε!! Και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ

      Διαγραφή
  3. Επίσης ούτε και η Επιτροπή δεν πρόκειται να μας πει την άποψή της. Ο ένας παραπέμπει στον άλλον και στο τέλος όλοι είναι καλά (εκτός από εμάς). Το περιβαλλοντικό κίνημα είναι διασπασμένο και είναι τουλάχιστον αστείο να μην μπορούν να κατεβάσουν ένα κοινό οικολογικό ψηφοδέλτιο. Ο Κόκκαλης δεν πρόκειται να επανεκλεγεί, και ευτυχώς φυσικά, αλλά χρειαζόμαστε τις γνήσιες οικολογικές φωνές. Μόνο τότε θα πάρουμε σαφείς απαντήσεις.

    George Arctouros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι μέλος της επιτροπής αγώνα, αλλά είναι παντελώς άδικο να ισχυρίζεσαι έτσι ξεκούραστα ότι δεν λένε την αλήθεια. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουνε κάνει τόσες κινητοποιήσεις, καθημερινά στα ΜΜΕ και διαδικτυακά ενημερώνουν συνέχεια εμας για την υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχουν κάνει προσφυγές στην δικαιοσύνη και από ότι ακούω βάζουν λεφτά από την τσέπη τους. Τι άλλο να κάνουν δηλαδή? Τρέχουν περισσότερο από αυτούς που έχουν άμεσο συμφέρον να κινητοποιηθούν. Τι αεροκούβεντες είναι αυτές που λέτε, λίγος σεβασμός επιτέλους δεν βλάπτει!!

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.