Σε κατάσταση νευρικής κρίσης η Λευκάδα / Με συνεχείς διακοπές νερού κλείνει ο Ιούνιος.


27/06/2024 - 20:24

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν αρκετοί πολίτες που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας όπου συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού στο νησί και κυρίως στην πόλη της Λευκάδας.


Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο με τους πολίτες εν μέσω θέρους να εξανίστανται και να ζητούν άμεση λύση από την Δημοτική Αρχή.
Αρχικά μίλησε ο Δήμαρχος Ξενοφών Βεργίνης ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ζητώντας συγνώμη από τους δημότες για την ταλαιπωρία. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο ίδιος από την ώρα που ανέλαβε καθώς το πρόβλημα ήταν γνωστό ούτως ή άλλως. Ενημέρωσε για της βελτιώσεις στα δίκτυα και στις αποκαταστάσεις βλαβών στον κεντρικό αγωγό, τις επισκευές στα αντλιοστάσια, ενώ έκανε επαφές με ειδικούς από την ΕΥΔΑΠ για καταγραφή των προβλημάτων του δικτύου.
Επιπλέον έγιναν και συσκέψεις με τα μέλη του Συνδέσμου ύδρευσης προκειμένου να παρέχεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού προς την Λευκάδα πράγμα για το οποίο έλαβε υπόσχεση όπως είπε ο κ. Βεργίνης. Στην συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φίλιππος Σκληρός μίλησαν για τις γεωτρήσεις εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την καινούργια γεώτρηση η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα. Όσο για τις άλλες γεωτρήσεις, οι περισσότερες δεν μπορούν να αποδώσουν αφού έχει πέσει ο υδροφόρος ορίζοντας και στην ουσία σε ορισμένες έχει γίνει και υπεράντληση.
Ωστόσο οι πολίτες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν διακοπή νερού εδώ και 25 περίπου ημέρες πράγμα που τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Κάποιοι από εκείνους που έλαβαν τον λόγο προκειμένου να πουν τα παράπονά τους κατέθεσαν και ορισμένες απόψεις και προτάσεις σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες λέγοντας ότι πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους ώστε τουλάχιστον αυτή την δύσκολη περίοδο να μπορεί ο Δήμος να τροφοδοτήσει τα νοικοκυριά με νερό από υδροφόρες. Πρότειναν ακόμα και περιορισμούς στις πισίνες ώστε να μην μένουν χωρίς νερό τα νοικοκυριά.
Να σημειωθεί ότι η πόλη της Λευκάδας εδώ και δυο ημέρες είναι σχεδόν χωρίς νερό με πολύωρες διακοπές, ενώ άλλες περιοχές στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό για περισσότερες ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τον τουρισμό.
Τα προβλήματα φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και φαίνεται ότι τα όσα, αισιόδοξα, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου, τα οποία επαναλήφθηκαν σήμερα στο συμβούλιο δεν δίνουν μόνιμη λύση. Την μόνιμη λύση ο Δήμαρχος την βλέπει μόνο μέσα από το έργο του νέου αγωγού, που εξήγγειλε και ο Υπουργός Υποδομών, που όμως θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο χρόνια για να κατασκευαστεί. Εκείνο που σκέπτεται ο Δήμαρχος για την συντόμευση της υδροδότησης της Λευκάδας είναι να προτείνει στην ανάδοχο εταιρεία να ξεκινήσει το έργο από το νησί για να φθάσει συντομότερα στο Άκτιο για να μπει το νερό στον αγωγό προς Λευκάδα.
Πάντως το νησί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όρια νευρικής κρίσης και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το πρόβλημα θα είναι τεράστιο διότι και η νέα γεώτρηση δεν μπορεί να υποσχεθεί πολλά πράγματα, αν και ακόμα δεν έχει γίνει ούτε καν δοκιμή.

4 σχόλια:

  1. Η κλιματική αλλαγή έφερε την ανομβρία
    και η ανομβρία φέρνει την λειψυδρία.
    Αντε που τα θέλουμε όλα, μονά-ζυγά δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πιό πλούσιο νησί
    Και δέν έχει και πολύ νερό
    Τι να πούμε κι' εμείς απ' δώ
    Που είμαστε φτωχοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φετος το νερο λογω συνθηκων ειναι πολυτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χωρίς το ανάλογο αντίτιμο,
      δέν πίνουμε ούτε μια σταγόνα νερό

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.