Γράφει ο Βασίλης Μουρκούσης.
Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Ξηρομέρου.
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 11/05/2012, μετά από πρόσκληση της Αντιπολίτευσης. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του όλου θέματος. Στις 14 και 21 Μαρτίου του 2012 έγινε έλεγχος από την διεύθυνση δημόσιας υγείας της Π.Ε Αιτ/νιας. Τα αποτελέσματα των έλεγχων απεστάλησαν προς τον Δήμο Ξηρομέρου στις 9 Απριλίου 2012 με αρ. πρωτ. 86475/2409, 86489/2411. Ο Δήμος Ξηρομέρου τα έλαβε 12 Απριλίου με αρ. πρωτ. 6165/12/4212, δηλαδή την Μ. Πέμπτη.
Τα αποτελέσματα ανέφεραν ότι σε 10 τοπικές κοινότητες και 2 οικισμούς, συν την δημοτική κοινότητα Αστακού ανευρέθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στα δείγματα, κατά συνέπεια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Επίσης δεν διαπιστώθηκε υπολειμματικό χλώριο που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για το νερό. Με εντολή του Δήμαρχου Πυθαγόρα Σαμαρά στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ξεκίνησε αμέσως μετά την Τρίτη του Πάσχα και αφού οργανώθηκαν τα κατάλληλα συνεργεία, τα εξής:
- Καθαρισμός όλων των δεξαμενών.
- Χλωρίωση όλων των δεξαμενών.
- Τοποθέτηση αυτόματων χλωριωτών σε όλες τις δεξαμενές.
- Έγινε συμφωνία με την αναγνωρισμένη ιδιωτική εταιρεία «ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ», να γίνονται ανά μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα δίκτυα και σε διαφορετικές θέσεις για την ποιότητα των νερών.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 21 Απριλίου και προ της συνεδρίασης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, αφού πρώτα ζήτησε συγνώμη για τυχόν ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το δημοτικό συμβούλιο για τις παραπάνω ενέργειες. Ακολούθησε σαραντάλεπτος διάλογος και τοποθετήσεις τόσο από τον αρχηγό της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γ. Λύτρα, που κατήγγειλε για ανεπάρκεια την δημοτική αρχή, καθώς και από τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Βότση που και αυτός κατήγγειλε με την σειρά του τις πράξεις και τα έργα της δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό.
Ο κύριος Λύτρας όμως μετά από αυτό ζήτησε να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης. Ο Δήμαρχος θεώρησε ότι η ενημέρωση ήταν πλήρης και σε ψηφοφορία του Δ.Σ απερρίφθη το αίτημα του κ. Λύτρα κατά πλειοψηφία. Τότε ο κ. Λύτρας μη δεχόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέσυρε την δημοτική του ομάδα και είπε ότι θα το επαναφέρει το θέμα σε τακτικό συμβούλιο με 10 υπόγραφες όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο. Όπως και έπραξε και το Σάββατο 28 Απριλίου προσεκλήθη Δ.Σ με μοναδικό θέμα την ποιότητα του ποσίμου νερού στο Δήμο Ξηρομερου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγο μη απαρτίας, γιατί δεν προσήλθε η συμπολίτευση, διότι οι εργασίες της αποκατάστασης της ποιότητας δεν είχαν ολοκληρωθεί και περιμέναμε τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων.
Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι όλα τα νερά ήταν κατάλληλα προς πόση, πλην του διαμερίσματος του Αρχοντοχωρίου. Ο κ. Δήμαρχος έδωσε αμέσως εντολή να πηγαίνει στο Αρχοντοχωρι κάθε 3 μέρες βυτίο 15 τόνων, να διανέμει δωρεάν νερό ΚΟΡΠΗ. Επίσης έδωσε εντολή να αγορασθούν αυτόματοι ρυθμιστές έλεγχου των δόσεων του χλώριου και να τοποθετηθούν σε όλες τις δεξαμενές. Στο συμβούλιο της Παρασκευής 11 Μαΐου -συνεχεία του ανεβληθέντος συμβούλιου της 28 Απριλίου- και αφού αναφέρθησαν όλες οι παραπάνω ενέργειες από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο διεξήχθη ένας διάλογος 3,5 ωρών και αφού ο κ. Λιβάνης μας ενημέρωσε προφορικώς, διότι τα γραπτά αποτελέσματα θα έρθουν στις 14 & 15 Μαΐου, ότι όλα νερά είναι κατάλληλα προς πόση, ακόμη και της γεώτρησης του Αρχοντοχωρίου.
Κατατέθηκαν δημιουργικές προτάσεις και αποφασίσθηκε να γίνει έλεγχος και από την διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας. Δεν έλλειψαν και πάλι οι καταγγελίες για ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Προς το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Γαλούνης είπε ότι «δεν εμπιστεύεται την προφορική διαβεβαίωση του Αντιδημάρχου και ζήτησε να πάρει απόφαση το Δ.Σ για να τεθούν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας διότι όπως είπε, είμαστε πολιτικό όργανο και παίρνουμε αποφάσεις όταν υπάρχει δημόσιος κίνδυνος». Στο σημείο αυτό παρενέβην με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Δ.Σ λέγοντας του ότι «στο τέλος της συνεδρίασης δεν μπορεί να μπαίνει εμβόλιμα θέμα για ψήφιση και για να μπουν οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας σε λειτουργία θα πρέπει να ζητήσουμε με απόφαση του Δ.Σ την άδεια του Εισαγγελέα Λευκάδος, διότι οι γεωτρήσεις έχουν κριθεί «παράνομες», αφού δεν υπήρχε γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη όταν έγιναν και σ’ αυτό το θέμα η Δημοτική Αρχή με τον καινούργιο νόμο που της δίνει την δυνατότητα νομιμοποιήσεως έχει ξεκινήσει τις ανάλογες ενέργειες. Διότι όταν λειτουργούν με έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας πρέπει να αντλούνται μέχρι 400 κυβικά την μέρα και αυτό εναλλάξ από τις δυο γεωτρήσεις».
Μετά από αυτό και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Γαλούνη η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά την προσφιλή της τακτική να αποχωρεί, δεν προσήλθε με την λήξη του συμβούλιου να υπογράψει το πρακτικό της συνεδρίασης.
Πρόεδρος Δ.Σ Δήμου Ξηρομέρου.
Κάτι άκουσα για ακατάλληλο νερό που πίναμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα εδώ και χρόνια. Είναι αλήθεια ή όχι κ. πρόεδρε. Μπορείτε να μας πείτε τι ήταν αυτά τα έγγραφα που όπως άκουσα σας κατέθεσε ο άλλος Λύτρας, ο Σπύρος ο αντιδήμαρχος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριε προεδρε Δ.Σ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι οι συμβουλοι του Σαμαρα υπεγραψαν;Γιατι στα καφενεια λενε οτι τουλαχιστον ενας δεν υπεγραψε, ποιος ειναι;
Τον τελευταιο χειμωνα επι δημαρχιας Τριποτσερη οι γεωτρησεις ανοιγαν χωρις κανενα προβλημα.Δυο χρονια Σαμαρα οχι, γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιες ενεργειες εχει κανει ο Δημος να κανει τις γεωτρησεις νομιμες;
ΑπάντησηΔιαγραφή